Mascarell i Ciurana proposen redifinir el sistema de grans equipaments culturals catalans davant les reduccions de les aportacions de l'Estat

query_builder   3 octubre 2012 18:15

event_note Nota de premsa

Mascarell i Ciurana proposen redifinir el sistema de grans equipaments culturals catalans davant les reduccions de les aportacions de l'Estat

  • En les properes setmanes, el conseller de Cultura convocarà una nova reunió amb l’Ajuntament de Barcelona i els grans equipaments culturals per afrontar les reduccions pressupostàries
  • El conseller creu que la reducció de les aportacions del Ministeri de Cultura als grans equipaments culturals catalans “pot desballestar el sistema cultural del país”
  • Mascarell ha remarcat que “malgrat tot, els grans equipaments culturals catalans ofereixen unes propostes extraordinàriament positives, imprescindibles per a una vida cultural de qualitat, forta i sòlida”
Reunió amb equipaments culturals
El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha mantingut aquest matí un reunió amb els responsables dels principals equipaments culturals públics catalans. El motiu de la trobada era analitzar les minoracions de les aportacions de l'Estat en aquestes institucions en el projecte de pressupost del 2013.
 
Han assistit a la reunió el secretari general del Departament de Cultura, Xavier Solà, el tinent d’alcalde de Cultura, Coneixement, Creativitat i Innovació de l’Ajuntament de Barcelona, Jaume Ciurana, i els responsables del Teatre Nacional de Catalunya, el MNAC, el Gran Teatre del Liceu, l’Auditori, el MACBA, el Palau de la Música Catalana, el Teatre Lliure i el Mercat de les Flors.
 
 
Disminució d’un 64 % de les aportacions de l’Estat
 
Un cop acabada la reunió, el conseller ha destacat que els assistents a la reunió “tenim la convicció que hi ha una ofensiva del Ministeri de Cultura destinada a despenjar-se dels grans equipaments culturals catalans, i concretament els que estan ubicats en la capitalitat de Barcelona, un fet que pot desballestar el sistema de grans institucions del país”.
 
La disminució de l’aportació pressupostària de l’Estat a les institucions i iniciatives culturals catalanes ha disminuït un 63,87% sumant les reduccions del 2011, 2012 i les previstes per 2013. El conseller ha assenyalat que “aquesta xifra es desprén de la disminució directa de l’aportació als equipaments, de la partida de capitalitat de Barcelona i de les aportacions que es disminueixen en el teixit cultural català, com ara festivals i activitats d’aquesta naturalesa. És una xifra molt significativa que té una enorme repercussió en tot plegat”.
 
Mascarell ha afirmat que “això trenca el que havia estat un model que s’havia construït, tot i la reticència del nostre país. En el model inicial de la transició, les competències plenes en cultura eren per Catalunya. Però aquelles competències plenes mai no s’han pogut materialitzar en termes econòmics perquè l’Estat sempre ha volgut ser-hi en les institucions catalanes. Així s’ha anat configurant un sistema en què l’Estat, a canvi d’unes determinades cadires en els consells d’administració, ha anat fent aportacions més o menys importants. Bé, això és el que s’està desmuntant ara. Està desapareixent, s’està passant a aportacions importants però no significatives de l’Estat per al funcionament d’aquestes entitats”.
 
 
Obligada creació d’un nou model cultural català
 
El conseller de Cultura ha explicat que a la reunió s’ha arribat a tres conclusions. La primera conclusió, ha explicat Mascarell, ha estat “fer-vos saber que aquesta és la realitat, que el model històric està canviant, s’està desballestant i ens estem trobant sense el que havia estat una voluntat explícita dels ministeris de Cultura al llarg del temps”.
 
El conseller ha remarcat que “la segona qüestió és que hem de començar a imaginar un model nou basat bàsicament en el Govern de Catalunya, la capital de Catalunya, el públic, la gent i algunes altres variants que haurem d’anar introduint”.
 
“Per tant, avui hem decidit treballar plegats per veure de quina manera hem d’imaginar el sistema cultural públic de grans equipaments per poder-lo desplegar amb la convicció que ha de ser equiparable amb qualsevol altre sistema. Treballarem en les properes setmanes amb l’Ajuntament de Barcelona i també amb els equipaments per veure de quina manera hem de recompondre aquest model que està destinat a canviar radicalment i que ens obligarà segurament també a modificar les relacions amb el Ministeri de Cultura perquè les que tenim ara no són sostenibles”.
 
“El Ministeri de Cultura no ens ha avisat directament de quines eren les rebaixes respecte de les institucions culturals catalanes. Això, sumat a l’afer IVA, al fet que la Llei de Mecenatge no arrenca i a algunes consideracions que s’han fet de la cultura com a sinònim d’entreteniment que evidentment no compartim ens porten a pensar que hem de fer un plantejament de conceptualització radical de com haurien de ser les coses sense comptar amb un Ministeri que, sense dir-ho, tendeix a desaparèixer dels nostres institucions culturals
 
 
Declaració conjunta de Departament, Ajuntament i institucions
 
Per últim, Mascarell ha assenyalat que “malgrat tot, els grans equipaments culturals catalans ofereixen unes propostes extraordinàriament positives, imprescindibles per una vida cultural de qualitat, forta i sòlida. Continuarem treballant per veure com ampliem aquesta oferta, com aconseguim que el públic ens acompanyi encara més i reforci amb la seva presència les obligacions públiques que nosaltres mirarem de mantenir en termes de la Generalitat i d’Ajuntament de Barcelona. Tot això ho conduirem cap a una declaració que segurament en direm “Declaració de Barcelona”, en la qual inclourem tot el que estem dient, atès que es modifiquen substancialment alguns dels principis amb què hem treballat aquests anys. Aquestes intencions es materialitzaran en forma d’una declaració que compartirem tots aquells que treballem en la cultura des d’un punt de vista polític, tècnic i professional”.
 
 
Barcelona com a far de la cultura catalana
 
Per la seva banda, el tinent d’alcalde de Cultura, Coneixement, Creativitat i Innovació de l’Ajuntament de Barcelona, Jaume Ciurana, ha destacat que “volem refermar la disponibilitat absoluta de l’Ajuntament de Barcelona, com a capital del país i com a ciutat de projecció internacional per crear un sistema cultural català propi”. “Barcelona és un far de la cultura catalana. Els grans equipaments estan a la capital i ens hi juguem la presència de Barcelona com a metròpoli cultural internacional. El rol de far que té Barcelona  nosaltres el volem posar al servei de la cultura del país”, ha remarcat.
 
Ciurana ha manifestat que “vull destacar com a molt negativa la desaparició absoluta de les aportacions que l’Estat feia per despeses de capitalitat a Barcelona per als grans equipaments culturals. Partíem d’una dotació inicial de 15 milions d’euros, que el 2010 van ser 10,7 milions; el 2011 van ser 9,5 milions; el 2012 estaven pressupostats 3,6 milions, que s’han convertit en 1 milió; i el 2013 és 0”. “La disminució sistemàtica de l’aportació als grans equipaments de capitalitat cultural  de l’Ajuntament de Barcelona l’interpretem com una voluntat explícita d’afeblir la ciutat de Barcelona i al seva vida cultural”, ha conclòs el tinent d’alcalde.”