L'Agència de Salut Pública acull un taller sobre l'ús de proves ràpides en fluid oral per al diagnòstic del VIH del Projecte HIV-COBATEST

query_builder   4 octubre 2012 12:35

event_note Nota de premsa

L'Agència de Salut Pública acull un taller sobre l'ús de proves ràpides en fluid oral per al diagnòstic del VIH del Projecte HIV-COBATEST

L’objectiu del Projecte és reduir el nombre de persones infectades i no diagnosticades del VIH i afavorir el diagnòstic precoç a Europa.
El proper dia 5 d’octubre, la seu de l’Agència de Salut Pública de Catalunya acollirà un taller sobre l’ús de proves ràpides en fluid oral per al diagnòstic del VIH que es realitza en el marc del Projecte europeu HIV COBATEST (Community Based Testing Practices in Europe). Al taller hi assistiran treballadors de serveis que ofereixen la prova del VIH en base comunitària en nou països europeus diferents. Aquests serveis permeten arribar a poblacions més vulnerables i de difícil accés i, per tant, són una peça clau en la promoció del diagnòstic precoç de la infecció.
 
L’HIV COBATEST és un projecte de tres anys de durada (2011-2013) finançat per la Comissió Europea i coordinat des de Catalunya pel Centre d’Estudis Epidemiològics sobre les Infeccions de Transmissió Sexual i Sida de Catalunya (CEEISCAT), situat a l’ICO de Badalona (Can Ruti) i amb dependència funcional de l’Agència de Salut Pública de Catalunya. L’investigador principal del projecte és el doctor Jordi Casabona, director del CEEISCAT.
 
El projecte HIV COBATEST té com a objectiu promoure el diagnòstic precoç de la infecció pel VIH a Europa mitjançant la millora de la implementació i avaluació de les pràctiques de realització de la prova amb consell assistit de base comunitària. Aquest projecte compta amb 10 socis de 8 països europeus (Espanya, Itàlia, França, Alemanya, Dinamarca, República Txeca, Polònia i Eslovènia) i 21 col·laboradors (Gran Bretanya, Suècia, Portugal, Bèlgica, Luxemburg, Romania, Montenegro, Sèrbia i Letònia). Al taller hi assistiran una vintena de representants de 10 centres de 9 països diferents.
 
Els tests ràpids del VIH poden ajudar a incrementar la proporció de persones que es realitzen la prova del VIH facilitant-ne l’execució, incrementant l'acceptabilitat per part de l’usuari i permetent que aquest conegui el resultat preliminar encara que després no torni a recollir el resultat definitiu. Aquests tipus de tests són utilitzats majoritàriament en centres alternatius que ofereixen la realització de la prova de forma anònima, gratuïta i confidencial amb una bona acceptació per part dels usuaris. A Catalunya existeix una xarxa de 12 centres alternatius que ofereixen la prova del VIH des de 1994. A partir del 2007 es va introduir la prova ràpida en aquests centres i es va incrementar el nombre de proves realitzades en més d’un 100%. El Projecte europeu s’ha basat precisament en l’experiència de la xarxa catalana.
 
Trobareu més informació sobre al Projecte HIV COBATEST a: www.cobatest.org i http://www.facebook.com/HIVCOBATESTProject