L'ICO Girona estrena un aparell de radioteràpia de darrera generació

query_builder   16 octubre 2012 13:38

event_note Nota de premsa

L'ICO Girona estrena un aparell de radioteràpia de darrera generació

 

El nou accelerador disposa d’innovacions que milloraran la precisió dels tractaments i la seva seguretat

Aquest servei evitarà desplaçaments de pacients a hospitals de Barcelona

El Servei d’Oncologia Radioteràpica a Girona disposa de 3 acceleradors i s’hi tracten uns 1.200 pacients a l’any

 

L’ICO Girona ha posat en marxa un nou accelerador lineal que permet aplicar els tractaments més punters disponibles en radioteràpia, com són la radioteràpia d’intensitat modulada (IMRT), la radioteràpia sincronitzada amb la respiració i la radioteràpia estereotàxica extracranial.
L’objectiu d’aquestes tècniques és definir amb més precisió i eficàcia la zona afectada pel tumor que cal irradiar i reduir el risc de danyar teixit sa. Així mateix s’evitarà els desplaçaments dels pacients que ho necessitin fins a hospitals de Barcelona on fins ara s’havien de derivar.
 
Més precisió: més beneficis pels pacients
 
En els darrers anys, els esforços en l’àmbit de la radioteràpia s’han centrat en millorar la precisió i l’eficàcia dels tractaments. L’objectiu de la nova generació d’acceleradors lineals, com el que s’ha incorporat a Girona, s’encaminen a evitar variacions en la posició dels malalts i millorar la precisió. Això és especialment rellevant quan es treballa amb dosis molt altes i amb tumors molt petits o propers a òrgans molt crítics, com serien, entre d’altres, els de pròstata, els de cap i coll (propers a la medul·la), els del Sistema Nerviós Central, pulmó, fetge, etc.
 
Radioteràpia d’intensitat modulada (IMRT): Utilitza eines informàtiques per modular els feixos de radiació i adequar-ne la distribució i la intensitat a la forma i mida del tumor. El tractament és més precís i localitzat i es redueix l’afectació dels teixits sans. S’utilitza en tumors situats molt a prop d’òrgans crítics com la medul·la espinal i els nervis òptics, en el cas de tumors de cap i coll, i en tumors de recte i esòfag.
 
Radioteràpia sincronitzada amb la respiració: En aquest cas, es sincronitzen els moviments respiratoris del pacient amb la sortida del feix d’irradiació per irradiar el tumor durant una fase concreta del cicle respiratori. Això és especialment important en tumors petits de pulmó que requereixen un tractament d’alta precisió, i de l’aparell digestiu, subjectes a moviment durant el tractament, com a conseqüència de la respiració del pacient.
 
Radioteràpia estereotàxica extracranial (SBRT): És una tècnica molt precisa que permet aplicar elevades dosis de radiació en una zona molt concreta. S’utilitza en càncer de pulmó, fetge i os.
 
Fins ara, els pacients que necessitaven aquestes tècniques s’havien de desplaçar fins el centre de l’ICO a Hospitalet de Llobregat.
 
A més, es disposa del sistema OBI, que permet verificar el posicionament del pacient mitjançant l’adquisició d’imatges planars o tomogràfiques en la pròpia unitat i abans del tractament, i de la tecnologia VMAT, que millora la radioteràpia d’intensitat modulada.
 
D’altra banda, l’ICO Girona també ha iniciat els tractaments de radioteràpia superficial, que permet tractar pacients amb tumors cutanis que fins ara es derivaven a l’Hospital de la Santa Creu i de Sant Pau i de Barcelona, o que es tractaven amb altres tècniques a Girona.
 
Aquest any s’espera tractar entre un 10-15% més de pacients amb aquestes noves tècniques.
 
L’ICO, centre de referència en oncologia radioteràpica
 
L’ICO està constituït per 3 centres assistencials principals ubicats a l’Hospitalet, Girona i Badalona, que treballen conjuntament amb hospitals universitaris de l’ICS (Hospital de Bellvitge, Hospital Dr. Josep Trueta i Hospital Germans Trias i Pujol). L’ICO és una institució de referència en l’àmbit de l’oncologia radioteràpica. No en va ha estat pionera a l’Estat en la implantació de diverses tècniques innovadores. A més, és el centre que:
 
Tracta més pacients a tot l’Estat: L’any 2011 es van fer 5.217 tractaments de radioteràpia externa en el conjunt dels tres centres: 2.551 a l’Hospitalet, 1.193 a Girona i 1.473 a Badalona.

Disposa de més aparells: L’ICO compta amb la major concentració d’acceleradors lineals de l’estat espanyol: 5 a l’ICO l’Hospitalet, 3 a l’ICO Girona i 3 a l’ICO Badalona.

 

Un dia a l’ICO Girona

 
A l’ICO Girona hi treballen 134 professionals i hi ha 36 llits, 19 punts d’hospital de dia i 3 acceleradors lineals. A més, cada dia es tracten i es fan:
 
- 8 Casos nous
- 3 Altes d’hospitalització
- 152 Visites a Consultes Externes (19 primeres i 133 successives)
- 75 Sessions a Hospital de Dia
- 5 Altes radioteràpia externa
-130 tractaments de radioteràpia
- 9 Dispensacions amb fàrmacs
- 91 Citostàtics preparats
- 1 Trasplantament de progenitors hematopoètics al mes
 
 
 
16 d’octubre de 2012