La Generalitat impulsa la ubicació d'un centre internacional d'investigació forestal al Recinte Modernista de Sant Pau

query_builder   16 octubre 2012 18:22

event_note Nota de premsa

La Generalitat impulsa la ubicació d'un centre internacional d'investigació forestal al Recinte Modernista de Sant Pau

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder, ha signat avui amb Josep Ramon Pérez, administrador de Torn de la Molt Il·lustre Administració de la Fundació Privada Hospital de la Santa Creu i Sant Pau un conveni de col·laboració per ajudar al finançament de la rehabilitació del pavelló de Sant Leopold. La Generalitat és l’administració que vehicula els 1,2 MEUR procedents del fons FEDER que contribuiran a impulsar les feines de restauració interior d’aquest pavelló, on s’ubicarà l’Institut Forestal Europeu (EFI).
Imatge exterior pavelló
El pavelló de Sant Leopold de l’hospital de Sant Pau va ser construït entre els anys 1903 i 1918, sota les indicacions de l’arquitecte Lluís Domènech i Montaner. El maó i la pedra són els principals elements constructius exteriors, mentre que a l’interior destaca l’ús del mosaic, lluminós i colorista, i són d’especial rellevància les escultures d’Eusebi Arnau i Pau Gargallo.
 
Tot i que el primer ús de l’edifici va ser el de Medicina General i Cardiologia, posteriorment va acollir el Servei de Dermatologia, Docència i coordinació de Donació d’Òrgans i Banc de Teixits. Al llarg dels anys, es va anar modificant l’estructura interna del pavelló per adequar-lo als nous usos. El trasllat de l’activitat hospitalària va permetre iniciar, la tardor de 2009, les tasques de rehabilitació del pavelló, tot eliminant les estructures no originals de l’edifici. Des del novembre de 2010, l’edifici, de 1.517,96 m2, es troba en procés de rehabilitació, respectuós amb el seu valor patrimonial, per tal de convertir-lo en un espai de treball funcional i sostenible.
 
Així, es va començar per la consolidació de la coberta, la cúpula, les terrasses i les façanes. Aquestes obres han permès recuperar el valor arquitectònic i artístic de la part exterior de Sant Leopold, unes feines que han de culminar amb la posada a punt de l’interior.
 
Instal·lacions innovadores i sostenibles
 
El mes de maig de 2012 es va iniciar el procés de rehabilitació interior, que permetrà convertir l’antic pavelló en un espai de treball apte per als seus nous usos.
 
El pressupost total d’aquesta fase de les obres, que finalitzaran el mes de juny de 2013, és de 6,4 MEUR. D’aquesta xifra, 1,2 MEUR procedeixen de fons FEDER, gestionats a través del Departament de TES mitjançant el conveni signat avui. El Ministeri de Foment aportarà 3,4 MEUR, que s’afegiran als 1,6 MEUR de fons propis de la Fundació Privada Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, i als 100.000 euros del Ministeri de Cultura.
 
El projecte preveu la construcció d’un altell central que permetrà incrementar l’espai útil. A sobre d’aquest altell s’ubicaran diversos espais de treball i a sota es disposaran despatxos, a més de l’àrea de recepció i sales de reunions. La planta soterrani també acollirà una àrea d’oficines, il·luminades gràcies als grans finestrals originals recuperats.

Com la resta de pavellons del Recinte de Sant Pau, el de Sant Leopold comptarà amb les instal·lacions de telecomunicacions més innovadores, així com amb un sistema de refrigeració geotèrmica que permetrà mantenir la temperatura òptima minimitzant la despesa.
 
 
 
Centre d’investigació forestal
 
Una vegada finalitzi la restauració, el pavelló de Sant Leopold esdevindrà un pol d’excel·lència en matèria forestal, del canvi climàtic i del desenvolupament sostenible, gràcies a la ubicació de l’Institut Forestal Europeu (EFI). Aquest organisme internacional, reconegut per 22 països europeus, té com a objectiu la promoció de la conservació i la gestió sostenible dels boscos  i l’assessorament en polítiques estratègiques forestals.
 
El recinte de Sant Pau va guanyar, al març de 2011, el concurs internacional per a la ubicació de diferents programes de l’EFI. De fet, ja hi treballa un equip de 20 persones en un espai provisional, des d’on impulsen dos projectes:
 
  • La ubicació a Sant Leopold de l’Oficina Regional de l’EFI per a la Mediterrània.
  • L’impuls del Policy Advice Group, el màxim grup d’experts de l’EFI.
 
A més de l’EFI, la Fundació de l’hospital de Sant Pau manté converses amb diverses institucions internacionals de l’àmbit de la sostenibilitat interessades en instal·lar-se, amb la voluntat de convertir l’antic recinte hospitalari en un Global Forest Hub.
 
 
 
*Fotografies de Robert Ramos

1  

Imatges

Imatge signatura

Imatge signatura 197

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 162