La Taula Sectorial Agrària del Conill analitza la situació del sector

query_builder   17 octubre 2012 12:23

event_note Nota de premsa

La Taula Sectorial Agrària del Conill analitza la situació del sector

 
 
El director general d’Agricultura i Ramaderia del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM), Miquel Molins, acompanyat del subdirector general de Ramaderia, Joaquim Xifra, del representants de la subdirecció general d’Indústries i Qualitat Agroalimentàries, del Gabinet Tècnic i de l’IRTA, va presidir ahir, als Serveis centrals del Departament a Barcelona, la Taula Sectorial Agrària del Conill, que va comptar amb la presència de les organitzacions professionals agràries Unió de Pagesos (UP), ASAJA-AEALL i JARC, la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC), l’Associació d’Empresaris d’Escorxadors i Comerç d’aviram, conills, ous i caça de Catalunya, l’Associació de Cunicultors de Catalunya, i l’Associació Catalana de Fabricants de Pinsos.
 
En el decurs de la reunió, es va exposar el contingut del document que està elaborant el Servei de Prevenció en Salut Animal del DAAM sobre les mesures de bioseguretat que s’han d’adoptar en les explotacions cunícoles per a evitar la propagació de malalties i, en especial, de la nova variant de malaltia vírica hemorràgica, com a conseqüència de l’aparició de brots cada vegada més freqüents en les explotacions cunícoles catalanes, mesures basades en la conscienciació del responsable de l’explotació i dels seus treballadors en la importància de la bioseguretat. El representant de la FCAC va informar de l’estat en què es troba el desenvolupament d’una vacuna, que està previst que es pugui comercialitzar la propera primavera, davant la qual cosa el Miquel Molins va oferir la col·laboració del DAAM, especialment a través del CRESA, l’IRTA i del Servei de Prevenció en Salut Animal.
 
Posteriorment, es va encetar un debat en relació a la situació de crisi que el sector pateix actualment, provocada pels preus percebuts pels productors, especialment per la davallada del preu del conill en viu, que es manté en les últimes setmanes per sota del preu que marca la Llotja de Bellpuig, i que fa que en molts casos s’estigui produint a preus per sota dels costos de producció, amb el conseqüent tancament de granges. Els productors al·leguen que la distribució és qui marca el preu, independentment de l’oferta i la demanda, ja que actualment es dóna una situació de mancança de carn de conill en el mercat, tot i que el seu consum segueix baixant.
 
Un altre tema exposat en la reunió d’ahir, vinculat a la recerca de solucions per a afrontar la problemàtica anterior, va ser el seguiment de les actuacions que s’estan duent a terme des de l’administració i des del propi sector per a obrir nous mercats a l’exportació de carn de conill, a països tercers com Brasil, Turquia, Rússia, Japó i Emirats Àrabs, entre altres, per a donar sortida a la producció catalana a un preu raonable, qüestió que el propi sector productor va agrair a l’Administració.