Nou pla de desenvolupament turístic del Montsec per aprofundir en l'oferta de qualitat, competitiva i diferenciada

query_builder   18 octubre 2012 20:21

event_note Nota de premsa

Nou pla de desenvolupament turístic del Montsec per aprofundir en l'oferta de qualitat, competitiva i diferenciada

 
· Preveu millores a l’accés a Mont-rebei, una estació nàutica d’interior al Segre-Rialb, ampliació i comercialització de productes relacionats amb el senderisme, BTT i cicloturisme, la construcció del Jardí de l’Univers al COU, l’organització d’un Festival de l’Astronomia o una nova web, entre altres iniciatives
 
· Ramon Farré diu que “amb el nou pla es pretén afinar encara més el potencial turístic del Montsec per aprofitar-ne totes les possibilitats”

 

El Consorci del Montsec ha presentat el Pla de desenvolupament sostenible del turisme “Montsec 2020”, que pretén ser una guia per a la potenciació turística de la zona d’influència de la serralada. El pla, presentat  avui als ens membres del Consorci del Montsec, proposa tot un conjunt d’accions per afermar la serralada com a destinació turística a través del perfeccionament de productes turístics ja existents i de la posada en marxa de noves iniciatives.

 
Les actuacions que preveu el nou pla turístic del Montsec s’estructuren en quatre línies estratègiques:
 
1.-  Consolidar el Montsec com a destinació turística astronòmica. Les actuacions incloses en aquesta línia són:
 
a)    Completar el projecte de Parc Astronòmic Montsec amb la construcció del Jardí de l’Univers.
b)    Sol·licitud de la certificació de Destí Turístic Starlight avalada per la  UNESCO i l’Organització Mundial del Turisme.
c)    Organització d’un Festival d’Astronomia.
d)    Fer una nova web del Parc Astronòmic Montsec que, a més d’un portal d’informació per al visitant, esdevingui també un canal de venda i reserves.
e)    Crear paquets turístics astronòmics i estades de dia amb el COU com a eix central.
f)     Participar en la creació d’una xarxa de destins turístics astronòmics.
 
2.- Identificar i millorar els productes turístics, reals o potencials de la zona del Montsec. Es fixen les accions següents:
 
a)    Congost de Mont-rebei: Condicionar l’accés i ampliar l’àrea d’aparcament nord que permeti l’arribada d’autocars, crear noves rutes de senderisme i BTT aprofitant la construcció de la passarel·la que unirà els dos costats del congost.
b)    Esports nàutics: Creació d’una estació nàutica d’interior al Segre-Rialb.
c)    Senderisme: Senyalitzar i comercialitzar el Camí de Sant Jaume del Segre.
d)    Cicloturisme: Dissenyar i comercialitzar una xarxa de rutes de cicloturisme.
e)    BTT: Ampliar el Centre BTT Montsec-La Noguera al nord per connectar-los amb el Centre BTT Pallars Jussà i al sud amb un nou punt d’acolliment a Balaguer.
f)     Tren dels Llacs: Donar al tren de transport regular atributs i característiques de tren turístic.
g)    Parc Cretaci: Potenciació del Museu d’Isona i Conca Dellà.
 
3.- Promoció turística de la marca “Montsec”
 
a)    Obrir quatre nous punts d’informació ubicats al COU, a l’àrea d’aparcament del congost de Mont-rebei, a l’Espai Orígens de Camarasa i al Centre Transmissor del túmul de Seró.
b)    Elaborar un Pla de Comunicació de la marca ‘Montsec’.
 
4.- Debatre sobre la declaració de les zones incloses al Pla d’Espais d’Interès Natural com a Parc Natural
 
  
Una destinació de muntanya dins la futura marca única “Catalunya”
 
La redacció del pla “Montsec 2020” ha seguit les línies bàsiques amb què la Generalitat de Catalunya i els agents privats estan treballant actualment en el marc de l’elaboració del que serà el pla turístic “Catalunya 2020”. Aquest pla establirà sota la marca integral “Catalunya” quatre grans àmbits territorials turístics que ofereixen experiències diferents però complementàries. Són els àmbits de muntanya, interior, litoral i urbà. La novetat rau en que es tracta de destinacions que no necessàriament respondran a límits territorials administratius. Així, l’àmbit de muntanya es referirà al Pirineu, però no de manera exclusiva, atès que també hi tindran cabuda altres espais de gran potencial turístic com és el cas del Montsec, fins ara vinculat a l’àmbit de turisme interior (el mateix succeeix, per exemple, amb els Ports de Beseit i el Monseny). El Montsec, per tant, deixa de contemplar-se com una destinació interior.
 
Col·laboració entre actors turístics públics i privats
 
En el transcurs de la presentació del pla, el delegat del Govern a Lleida i vicepresident primer del Consorci del Montsec, Ramon Farré, ha subratllat la participació en la seva redacció d’emprenedors del turisme i l’hostaleria de la zona per aportar-hi experiència a l’hora d’impulsar un desenvolupament sostenible, gens agressiu amb l’entorn, que sigui compatible amb les activitats agrícoles i ramaderes tradicionals. Segons el delegat, aquesta fórmula de col·laboració entre l’administració i el sector privat “pren encara més sentit i es fa més necessària en els temps actuals de manca de recursos per part de les administracions”. Un cop aprovat el pla, el sector privat hi continuarà vinculat amb el seguiment de les accions que es preveuen i les noves propostes que sorgeixin al respecte.
 
La qualitat del producte, primer pas de la promoció
 
Ramon Farré també ha afirmat que en un món globalitzat la diferenciació de l’oferta és el valor afegit que busquen cada cop més els turistes. En aquest sentit, s’ha mostrat convençut del potencial turístic propi i específic del Montsec dins l’oferta turística catalana, amb especial vinculació al patrimoni històric i artístic, a la natura, als esports de muntanya, a l’oferta en gastronomia i allotjaments, a la geologia, a l’astronomia i a l’ornitologia. “Aquest potencial cal saber afinar-lo encara més, amb l’ajut del nou pla turístic, per aprofitar-ne totes les possibilitats”, ha dit Farré.
 
El delegat del Govern ha destacat que el Pla de desenvolupament del turisme “Montsec 2020” es fonamenta en la qualitat del producte. Així, ha manifestat que “la proposta del nou pla turístic no comença en la vessant estricta de la promoció, sinó que prèviament vol perfilar un producte de qualitat, competitiu i diferenciat a partir d’un espai privilegiat com és el Montsec”.
 
Per a l’elaboració del pla de desenvolupament turístic el Consorci del Montsec ha comptat amb l’assessorament i el finançament del departament d’Empresa i Ocupació.
 
El pla ‘Montsec 2020’ pren el relleu del primer pla de desenvolupament turístic endegat pel Consorci del Montsec, sota l’auspici del qual es va posar en marxa el COU, es va crear la marca ‘Montsec’, es van obrir punts d’informació turística en diversos punts d’entrada a l’àrea de la serralada i es va crear Ruta Arnau Mir de Tost, entre altres actuacions.

2  

Fitxers adjunts

Foto de la presentació del pla turístic als emprenedors del Montsec (I)

Foto de la presentació del pla turístic als emprenedors del Montsec (I)
JPG | 742

Foto de la presentació del pla turístic als emprenedors del Montsec (II)

Foto de la presentació del pla turístic als emprenedors del Montsec (II)
JPG | 746