Protecció Civil: Actualització de dades de l'alerta per pluges i estat de la mar durant el cap de setmana

query_builder   20 octubre 2012 09:38

event_note Nota de premsa

Protecció Civil: Actualització de dades de l'alerta per pluges i estat de la mar durant el cap de setmana

 

  • Aquest matí es repren la recerca del jove francès desaparegut la nit de dijous a Roses

 

  • Protecció Civil recomana molta prudència sobretot en els desplaçaments amb cotxe, la realització d’activitats a zones de muntanya, i evitar acostar-se als molls i esculleres
 
  • Al matí d’avui hi haurà una treva en quant a pluges generalitzades, però a partir del migdia es reactivaran els ruixats a qualsevol punt
 
 
Protecció Civil de la Generalitat manté des d’ahir al matí en ALERTA el Pla d'emergències per inundacions INUNCAT per les previsions de fortes pluges sobretot a partir d’aquest migdia, i també pel fort onatge que hi ha a tot el litoral català. Per la seva banda, ahir al vespre es va rebaixar a preaerta el Pla de Protecció Civil de Catalunya PROCICAT per vent, atès que el risc havia de començar a disminuir.
 
Davant aquestes previsions, Protecció Civil insisteix en les recomanacions de molta prudència sobretot en els desplaçaments amb cotxe, la realització d’activitats a zones de muntanya on el terreny pot ser perillós, i evitar acostar-se als molls i esculleres del mar a qualsevol punt del litoral. També es demana molta prudència a les zones urbanes i urbanitzacions on habitualment hi ha incidències quan plou intensament.
 
Ahir a les 19.00 hores es va suspendre el dispositiu de recerca del noi francès de 28 anys desaparegut a Roses (Alt Empordà) que va sortir a pescar dijous al vespre a una zona rocallosa i no va tornar. Avui a les 09.00 hores s’ha reiniciat la recerca, amb la participació dels  Bombers de la Generalitat, amb helicòpter i unitats GRAE subaquàtics i terrestres; Mossos d'Esquadra (amb subaquàtics i l’helicòpter), Policies Locals, Sistema d'Emergències Mèdiques, Protecció Civil, Salvamento Marítimo i el GEAS de Guàrdia Civil.
 
Pel que fa a incidències per la pluja, la nit ha estat molt tranquila i no hi ha hagut cap servei ni emergencia destacada. El telèfon d'emergències 112 ha atès fins el moment 48 trucades relatives a l'episodi de pluges.
 
 
ALERTA DE L’INUNCAT i PREALERTA PROCICAT PER VENT
 
En base a les previsions meteorològiques emeses pel Servei Meteorològic de Catalunya, es manté activada la fase d’Alerta del Pla especial d'emergències per inundacions a Catalunya (INUNCAT).
 
Es preveu que segueixi l’episodi de pluja general que està afectant Catalunya i que podrà suposar la superació del llindar d’acumulació superior a 100mm en 24 hores. El fenomen està previst que s’allargui fins diumenge, amb una pausa avui dissabte al matí sobretot a les comarques de Barcelona.
 
Durant l’episodi que es preveu que es reinicii avui dissabte al migdia i finalitzi diumenge, les acumulacions més importants s’esperen a les comarques del Pre-Litoral i Litoral de la meitat Sud de Catalunya.
 
Per intensitat de pluja, s’esperen algunes tempestes de caràcter local que evolucionaran al llarg del matí de dissabte, intensificant-se des del Litoral Sud per afectar la resta del territori durant tot el dia de dissabte i fins diumenge. Diumenge a la tarda l’afectació es pot concentrar a les comarques del litoral de les demarcacions de Barcelona i Tarragona, tot i que avui s'actualitzaran les previsions.
 
A més, i d’acord amb les previsions del Servei Meteorològic de Catalunya, continua la situació per estat de la mar, que s’allarga fins diumenge. L’afectació continua afectant tot el litoral català.
 
Per altra banda, ahir a la nit es va rebaixar a fase de prealerta el Procicat per vent, ja que l’afectació ha de ser menor durant el dia d’avui.
 
 
 
ALTRES PLANS ACTIVATS
 
 
L'Ajuntament de Barcelona va passar ahir a fase d’alerta el Pla Bàsic d'Emergència Municipal davant la previsió meteorològica de pluja i grans onades a la costa.
 
Els ajuntaments de Sabadell i Terrassa també mantenen activats en alerta des d’ahir els seus plans d’emergència municipals per pluja; i Vilanova i la Geltrú i Castelldefels en prealerta per les incidències que es puguin derivar de les pluges del cap de setmana.
 
Tarragona també té en alerta el Pla per inundacions i el Pla Bàsic d’Emergències (PBEM); així com també els municipis de Tremp i Cardedeu.
  
El Metro de Barcelona també manté el seu Pla d’Autoprotecció (PAU) en fase de prealerta, i Ferrocarrils de la Generalitat en alerta el seu pla d'autoprotecció per fer front a possibles incidències.
 
 
Barcelona, 20 d'octubre de 2012