La 15a Fira Mediterrània de Manresa explora la nova cultura d'arrel

query_builder   22 octubre 2012 17:57

event_note Nota de premsa

La 15a Fira Mediterrània de Manresa explora la nova cultura d'arrel

  • Isaki Lacuesta, guanyador del Premi Nacional de Cultura de Cinema, hi presenta 4 projectes basats en el traspàs generacional
 
  • Conseller Mascarell: “Continuem apostant decididament per la Fira perquè és fonamental, i és absolutament útil i imprescindible pel sector”
 
  • El nou espectacle Tuétano, del prestigiós ballarí de flamenc Andrés Marín, inaugurarà la Fira el proper 8 de novembre
 
  • Noa & Solis String Quartet, Brams, Niño Josele & Cobla Sant Jordi Ciutat de Barcelona, Brams o Gelabert Azzopardi Companyia de Dansa són alguns dels noms programats
Fira Mediterrània
La cerca de la nova cultura d’arrel és l’eix principal de la programació de la 15a edició de la Fira Mediterrània, que se celebrarà a Manresa entre els propers 8 i 11 de novembre. La fira mostrarà com la creació més contemporània utilitza les arrels tradicionals com a matèria artística establint un diàleg potent i enriquidor. En aquesta línia, el certamen compta amb el recentment nomenat Premi Nacional de Cultura de Cine, Isaki Lacuesta, com a artista convidat.
 
El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha presidit avui l’acte de presentació de Fira Mediterrània, en què han participat  l’alcalde de Manresa, Valentí Junyent, i el nou director artístic de la Fira Mediterrània, David Ibáñez. A l’inici de la presentació, el ballarí de flamenc Andrés Marín ha representat un fragment de l’espectacle inaugural de la fira, Tuétano.
 
En el transcurs de l’acte el conseller Mascarell,  ha destacat el compromís del Departament de Cultura amb Fira Mediterrània: “Continuem apostant decididament per la Fira perquè és fonamental, i és absolutament útil i imprescindible pel sector.  L’instint de crear del nostre país no s’aturarà perquè forma part del seu ADN. Per això cada cop calen més eines de difusió i divulgació com la Fira. Cal més que mai eines que tinguin convicció sobre el que fan. Fira Mediterrània és essencial per a la cultura d'arrel”.
 
L’alcalde de Manresa, Valentí Junyent, ha animat a “consumir cultura, i a refermar el vincle entre Manresa, la seva ciutadania i la Fira”.  
 
D’altra banda, el director artístic, David Ibáñez, ha destacat que la Fira “se centra en la cultura d'arrel” i que “fa una aposta perquè la diferència entre les disciplines artístiques es dissolguin”.
 
 
Lacuesta, artista convidat
Isaki Lacuesta serà el protagonista de quatre accions artístiques a la Fira Mediterrània, entre les quals destaca l’espectacle de cloenda a la Plaça Major: una proposta que fusiona elements teatrals i projeccions audiovisuals de gran format –videomapping- amb referències i al·lusions a diferents celebracions com la Dansa de la Mort de Verges o la Misteriosa Llum de Manresa. O la videoinstal·lació Traços/Traces, que es podrà veure íntegrament per primer cop a Catalunya i que –amb quatre grans pantalles de videoprojecció- posa en diàleg artistes tant importants com Tàpies, Miguel Poveda, Palau i Fabre o Ferran Adrià, entre molts altres. Juntament amb Isa Campo, Lacuesta presenta la videoinstal·lació interactiva El retaule de les endevinacions en què l’espectador ha d’accionar uns polsadors per descobrir el seu destí, les forces que mouen el seu present o les rèmores del passat. També compartint direcció artística, en aquest cas amb el coreògraf Cesc Gelabert, Lacuesta presenta a Manresa l’espectacle Tranç: una frase coreogràfica que travessa el temps connectant ballarins de diferents generacions. Per últim i al voltant d’aquestes quatre propostes artístiques basades en el traspàs intergeneracional i la projecció cap el futur, el realitzador conversarà amb l’artista, crític i comissari Carles Guerra.
 
 
El futur de la cultura d’arrel
La programació que signa David Ibáñez per a aquesta 15a edició de la Fira posa especial èmfasi en propostes artístiques amb projecció cap al futur, com evidencia la tria de l’artista convidat. Propostes que, signades per creadors contemporanis i utilitzant l’arrel com a matèria bàsica de treball, defineixen la nova cultura de l’arrel
del segle XXI. Un clar exemple d’aquesta connexió entre les arrels i el fet més contemporani és l’espectacle inaugural de la Fira: Tuétano, del ballarí de flamenc
Andrés Marín, sens dubte un dels més prestigiosos creadors del ball flamenc actual. Tuétano arriba al Teatre Kursaal de Manresa com a estrena a Catalunya i després de dues úniques representacions a Montpeller en danse i la Bienal de Flamenco de Sevilla. Hi trobarem una impactant combinació d’elements d’avantguarda amb flamenc tradicional així com la participació de dos artistes excepcionals: la ballarina Concha Vargas i la cantant La Macanita. D’aquesta manera, pren força també a la Fira el flamenc, declarat recentment Patrimoni Immaterial de la Humanitat per part de la UNESCO.
 
En aquest sentit, la intenció de la Fira d’enguany és posar l’accent en la relació entre les músiques d’arrel i la improvisació contemporània. Ho fa també amb un cicle que sota l’etiqueta del World Jazz programa vàries actuacions: el directe hipnòtic del quintet Baranà, la sonoritat d’arrel mediterrània de Mar Serra Grup o la proposta dels francesos Lafaille Cobla, que combina cobla i música electrònica, entre d’altres.
 
Preservació del patrimoni
La Fira Mediterrània posa l’accent en la protecció i reivindicació dels patrimonis culturals de la Mediterrània. Entre les voluntats de la direcció artística de la Fira figura la preservació del patrimoni. Sota el nom de NOSTRUM, Ibáñez presenta un cicle específic que acollirà “aquelles propostes musicals més delicades que pel seu valor patrimonial necessiten ser protegides”. Una d’elles serà l’actuació del jove cantant tradicional valencià, Xavier de Bétera. També el repertori medieval del quartet catalanovalencià Evo, la polifonia corsa de Tempvs Fvgit o l’actuació de Yurdal Tokcan, un dels principals i més virtuosos oudistes del món.
 
Sobre la identitat col·lectiva dels pobles parla l’exitosa proposta teatral balear de Toni Gomila, Acorar, en el marc d’una jornada de matances a Mallorca. I dedicades a dues de les escenes més importants del nostre mercat musical, aquest any el popular Envelat Milcentenari acollirà dues nits temàtiques. Divendres serà el torn de la rumba amb Remendaos, Achilifunk Sound System i Canteca de Macao, mentre que dissabte el protagonista serà el ball folc amb Bruel, 21 Botons, El Pont d’Arcalís i La Carrau.
 
Multidisciplinarietat i nous formats artístics
El creuament entre disciplines pren protagonisme en aquesta edició de la Fira: dansa, música, circ, teatre, i un paper destacat per a les arts visuals donada la trajectòria de l’artista convidat. En aquesta línia destaca molt especialment l’actuació de la Cobla Sant Jordi & Niño Josele amb la participació especial del trompetista sard Paolo Fresu. Es tracta sens dubte d’una de les grans cites artístiques de la Fira: Fresu, considerat com un dels grans del jazz europeu, posarà la seva empremta en aquest projecte liderat pel guitarrista flamenc Niño Josele. A Manresa, i com a estrena absoluta, presentaran nou repertori que es convertirà en l’esperat treball discogràfic conjunt entre el guitarrista i la Cobla. Joan Català, Jordi Molina i Lali Ayguadé treballen també l’empeltament de gèneres –música, dansa i circ- amb l’espectacle Encontre, un espai desconegut a on tres persones interactuen sota la mirada atenta d’una tenora. I des d’Itàlia arriba la Compagnia Nando e Maila amb Sconcerto d’amore, un concert espectacle amb acrobàcies aèries, malabarismes musicals, proeses sonores i molta comicitat. O Mattatoio Sospeso, amb la seva fusió de dansa vertical, humor, teatre i música.
 
Participació
Amb l’objectiu de potenciar el caràcter participatiu de la Fira, factor intrínsec a qualsevol manifestació tradicional i popular, Ibáñez ha treballat també per incloure en la programació propostes artístiques especialment dissenyades per a la participació – entre elles l’espectacle de cloenda- en què es comptarà amb artistes i col·lectius manresans. A Mapping fet a mà, per exemple, un grup de 80 escolars manresans han col·laborat pintant la plantilla d’un edifici i decorant-lo amb elements de la iconografia tradicional catalana, que després es projectaran sobre una façana de la Plaça Major de Manresa. També La Carrau aposta per la participació per celebrar el seu 15è aniversari, convidant als seus concerts als grups locals de cultura popular. Unes formacions també protagonistes de l’Espai A, una nova xarxa d’arts escèniques amateurs que en el cas de la Fira mostrarà una companyia de cada àmbit: Agrupació Musical Senienca –bandes de música-, Esbart Manresà de Dansaires –esbarts-, Cor Sant Esteve –corals- i Grup de teatre Quatre per Quatre –teatre-.
 
Caps de cartell
La cantant israeliana Noa, una de les grans veus que ha donat la Mediterrània, actuarà divendres 9 de novembre a Manresa acompanyada pel Solis String Quartet amb qui estrenarà nou repertori, en primícia mundial. Al Kursaal actuarà també dissabte 10 la formació polonesa Kroke, una autèntica institució de la música Klezmer, que enguany arriba als seus vint anys de trajectòria i que establirà –amb el seu trepidant directe una connexió cultural amb el concert de Noa. Per últim, el diumenge 10 un dels plats forts serà Brams & Banda de l’Escola Municipal de Música de Berga, que presentaran amb vestit nou algunes de les seves cançons més emblemàtiques.
 
Vela Showcases a la Llotja
Per tal de potenciar el contacte entre propostes artístiques i compradors, enguany la
Fira incorpora un escenari annex a la Llotja de la Fira, que aquest any esdevé edifici i es trasllada al Museu de la Tècnica, a on s’oferiran tres actuacions diàries en horari especial per a programadors. El cor de la Fira, la Llotja Professional, es reestructura així tot incorporant noves fórmules i dinàmiques de treball que es despleguen en sis àrees de treball i quatre més de logístiques. Als clàssics Estands i Àrea per a premsa s’hi suma aquest any l’àrea Conference, que acull el seminari professional, l’àrea Network Meetings per a trobades i presentacions, l’Àrea Speed Dating, espai dinamitzat per a entrevistes ràpides entre agents culturals i la Vela Showcases ja esmentada.

3  

Fitxers adjunts

Dossier de premsa: 15a Fira Mediterrània

Dossier de premsa: 15a Fira Mediterrània
PDF | 786

Fotografia: Roda de premsa de presentació de la 15a Fira Mediterrània

Fotografia: Roda de premsa de presentació de la 15a Fira Mediterrània
JPG | 1339

Fotografia: Acte de presentació de la 15a Fira Mediterrània

Fotografia: Acte de presentació de la 15a Fira Mediterrània
JPG | 1852