La consellera Fernández Bozal afirma que el fet que un país no pugui confiar en una justícia ràpida li acaba costant molt car en termes de creixement econòmic

query_builder   23 octubre 2012 21:00

event_note Nota de premsa

La consellera Fernández Bozal afirma que el fet que un país no pugui confiar en una justícia ràpida li acaba costant molt car en termes de creixement econòmic

La consellera de Justícia ha presidit la sessió inaugural del curs acadèmic de la Reial Acadèmia de Doctors, en la qual s’ha pronunciat la conferència “La transformació del món després de la crisi”
 
 
La inseguretat jurídica derivada d’una Administració de justícia ineficient pot minvar seriosament la capacitat de creixement econòmic d’un país -ha dit la consellera durant el transcurs de l’acte inaugural del curs acadèmic de la Reial Acadèmia de Doctors. Així, segons Fernández Bozal, el dret i la justícia no viuen en un univers tancat, abstracte i aliè al món real del dia a dia: molts dels actes humans quotidians estan regulats pel dret i poden donar lloc a conflictes que ha de resoldre la justícia. Un gran percentatge d’aquests actes tenen, doncs, una important repercussió econòmica.
 
En aquest sentit, la titular de Justícia ha remarcat que el fet que un país no pugui confiar en una justícia ràpida li acaba costant molt car en termes de creixement econòmic. Per tant -ha argumentat la consellera-, el fet de no disposar d’una justícia àgil que faci complir els compromisos adquirits en un termini de temps raonable ocasiona una pèrdua de competitivitat en relació amb altres territoris a l’hora de captar inversions.
 
Així ho han fet palès diversos estudis econòmics recents, com per exemple els informes Doing Business, elaborats periòdicament pel Banc Mundial a partir d’una mostra de 183 països, que investiguen i distingeixen les regulacions que afavoreixen l’activitat empresarial d’aquelles que l’aturen o limiten. L’informe en qüestió -ha recalcat la consellera- no deixa molt ben posicionat l’Estat espanyol perquè hi ha poques facilitats per posar en marxa un negoci, ja que, entre altres motius, hi ha una burocràcia excessiva a l’hora de constituir una empresa i poca protecció dels inversors per part de les administracions públiques.
 
M. Pilar Fernández Bozal s’ha mostrat convençuda que aquest funcionament poc eficient pot ser un dels principals motius pels quals sovint algunes empreses no es decideixen a invertir a l’Estat espanyol. Un exemple concret d’això -ha dit- podrien ser les dificultats existents que té l’inversor a l’hora d’executar els contractes en cas d’incompliment voluntari. I precisament el compliment dels contractes és un dels principals indicadors que analitza l’esmentat informe, que mesura l’eficiència del sistema judicial en la resolució d’una disputa comercial.
 
És més, la posició en el rànquing en aquest paràmetre és preocupant -ha alertat la consellera- ja que situa Espanya en el lloc número 64 del món, molt per sota d’altres països europeus del nostre entorn, com ara Franca o Alemanya, que ocupen, respectivament, el 6è i 5è lloc. Això posa de manifest -ha conclòs- la necessitat inajornable de transformar íntegrament l’organització de l’Administració de justícia perquè una justícia moderna, àgil i eficient es converteix en part integrant del motor econòmic que ha d’aixecar i mantenir la productivitat d’un país.
 
En la sessió inaugural del curs de la Reial Acadèmia de Doctors (RAD), hi han participat també el degà president de la RAD, Alfredo Rocafort, i el secretari general de la RAD, José Daniel Barquero.