ENERGIA

La nit del diumenge, 28 d'octubre, s'adopta l'horari d'hivern i s'endarrereix una hora el rellotge

query_builder   25 octubre 2012 11:00

event_note Nota de premsa

ENERGIA

La nit del diumenge, 28 d'octubre, s'adopta l'horari d'hivern i s'endarrereix una hora el rellotge

 
La matinada del proper diumenge, 28 d’octubre, el rellotge s’endarrerirà una hora a les tres del matí, que passaran a ser les dues. Aquest canvi, que posa fi al període de set mesos d’horari d’estiu per al 2012, és una mesura d’estalvi i eficiència energètica que ha permès estalviar una mitjana d’entre 11 i 12 euros per llar a Catalunya –impostos inclosos-, segons dades de l’Institut Català d’Energia (ICAEN). En total, el canvi horari ha generat un estalvi de 31 milions d’euros –impostos inclosos- a Catalunya.
 
L’adaptació de l’horari a la llum del dia permet estalviar energia al reduir la necessitat d’il·luminació artificial. Per això, un 90% de l’estalvi relacionat amb el canvi horari es produeix en el sector domèstic. La il·luminació suposa un 7% del conjunt del consum energètic de les llars, i l’estalvi en aquest capítol es pot incrementar fent un ús responsable de l’energia mitjançant mesures com l’adequació del tipus d’il·luminació a cada necessitat o bé la instal·lació de sistemes electrònics de regulació del consum elèctric. En menor mesura, el canvi horari també genera estalvis en el sector serveis, el comerç i la indústria.
 
L’estalvi relacionat amb el canvi horari es genera durant l’horari estiu, ja que és quan hi ha més llum diürna natural. Per no desaprofitar les hores de sol del matí, s’avança el rellotge de manera harmonitzada a tots els països de la UE una hora i així es redueix la despesa energètica associada a l’ús de llum artificial. A l’hivern, s’endarrereix l’hora perquè mantenir l’horari d’estiu no comporta cap estalvi –les hores de llum natural a les tardes no compensarien el consum addicional d’energia necessari per il·luminar una hora més de foscor als matins- i perquè la major part dels ciutadans prefereix que al matí hi hagi llum natural, ja que és quan es produeixen la majoria de desplaçaments.