Protecció Civil de la Generalitat i cinc ajuntaments del Vallès han organitzat un simulacre d'inundacions en el 50è aniversari de les riuades

query_builder   30 octubre 2012 13:47

event_note Nota de premsa

Protecció Civil de la Generalitat i cinc ajuntaments del Vallès han organitzat un simulacre d'inundacions en el 50è aniversari de les riuades

  • L’exercici ha estat organitzat per la Direcció General de Protecció Civil (DGPC) de la Generalitat, juntament amb els 5 ajuntaments de la zona afectada i els diversos cossos operatius

 

  • S’han simulat diversos escenaris afectats per les hipotètiques inundacions, amb una situació de pluges com les de 1962

 

  • En el simulacre han participat tècnics de la Direcció General de Protecció Civil, Bombers de la Generalitat, Sistema d’Emergències Mèdiques, Mossos d’Esquadra, Creu Roja, Policies Locals i tècnics dels Ajuntaments de la zona
 
Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) ha realitzat aquest matí un simulacre de grans inundacions a cinc municipis del Vallès Occidental (Terrassa, Sant Quirze del Vallès, Rubí, Sant Cugat del Vallès i Castellbisbal) que van ser afectats per les greus riuades del 1962. L’exercici s’emmarca en el conjunt d’actes commemoratius del 50è aniversari de les riuades, organitzats per l’Ajuntament de Terrassa.
 
El simulacre ha consistit en diversos escenaris accidentals, entre ells la recerca de desapareguts al torrent de la Betzuca (Sant Quirze del Vallès) que té punts soterrats i canalitzats; l’evacuació d’un autocar de transport infantil a la riera de Terrassa; la recerca i rescat dels ocupants d’un vehicle precipitat a la riera de Rubí (Parc de les Fonts de Terrassa); inundacions a Rubí amb afectació a una llar d’infants; i també l’atenció de persones damnificades per les inundacions en diversos punts d’acollida.
 
Per part de la Direcció General de Protecció Civil, el Centre de Coordinació d’Emergències de Catalunya CECAT ha activat el Pla Especial d’Emergències per Inundacions a Catalunya INUNCAT, i ha fet la coordinació de les accions dutes a terme pels cossos operatius implicats en l’exercici.
 
Per la seva banda, els diversos ajuntaments implicats han activat els seus plans d’actuació municipals (PAM) i durant l’emergència han establert el seu CECOPAL (Centre de Coordinació Municipal), dirigit per l’alcalde.
 
 
Per part dels Bombers de la Generalitat han participat 25 efectius i 8 vehicles: 2 vehicles pesants, 3 de lleugers, l’ambulància, el vehicle autoescala i un helicòpter.
 
En el cas de la Riera de les Arenes, a l’alçada del barri de les Fonts, vehicles dels parcs de Terrassa i Sabadell s’han desplaçat per treballar en el cotxe que s’ha accidentat a la riera i han excarcerat la persona atrapada. Com a peculiaritat, atès que la zona de la riera es troba a diferent nivell, s’ha activat l’ autoescala del parc de Terrassa per atansar-se al vehicle.
 
Els efectius del Grup d’Emergències Mèdiques (GEM) dels Bombers de la Generalitat han estabilitzat el ferit i, a continuació, el Grup d’Actuacions Especials (GRAE) l’ha evacuat amb l’helicòpter fins a una zona propera, on se n’ha fet càrrec l’equip sanitari del Sistema d’Emergències Mèdiques.
 
També han treballat en la zona del Torrent de la Betzuca (Sant Quirze del Vallès), on hi havia dos desapareguts. Una unitat del Grup Caní de Recerca (GCR), dos vehicles lleugers i efectius GRAE han treballat de forma coordinada amb Mossos d’Esquadra (unitat canina, subsòl i aquàtica) en la recerca dels desapareguts, que han estat localitzats i atesos.
 
Els Mossos d’Esquadra han participat amb més de 70 efectius de Trànsit, Seguretat Ciutadana de diverses ABPs, Àrea Regional de recursos operatius, unitat canina, unitat aquàtica, unitat de subsòl, mitjans aeris (helicòpter), i han comptat amb la col·laboració de les diverses policies locals participants.
 
Les seves tasques han consistit en establir els diversos punts de control de trànsit al llarg de tots els municipis afectats per la riera; evitant que els vehicles o vianants, en un cas real, poguessin passar a zones a on hi hagués risc. També han participat en la recerca de desapareguts, en el rescat i en cas de que alguna d’aquestes persones hagués mort, hagués actuat com a policia judicial.
 
A la riera, han evacuat, conjuntament amb Policia Local, Creu Roja i SEM, 30 nens d’un autocar de transport escolar que s’ha vist sorprès per la pluja en una zona inundable. S’ha tret els nens de l’autocar, se’ls ha portat a una zona fora de la zona inundable, s’ha comprovat que no tinguessin cap necessitat d’atenció per part del SEM, se’ls ha numerat i comptat i se’ls ha evacuat en autobus cap a l’alberg de Can Parellada.
 
El Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) ha intervingut amb una ambulància de Suport Vital Avançat (SVA) en el rescat de la víctima de l’accident a la riera a Sant Quirze, fent l’atenció sanitària al mateix lloc de l’accident. També han desplaçat una unitat de Salvament Vital Intermedi (SVI) a la recerca, i finalment han enviat una unitat de Suport Vital Bàsic (SVB) preventiva als diversos centres d’acollida.
 
Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) ha participat amb el seguiment i coordinació que s’ha realitzat des del Centre de Coordinació d’Emergències de Catalunya CECAT, on es trobava el director general de Protecció Civil, que ha estat en comunicació per videoconferència amb els alcaldes i regidors que es trobaven als CECOPALS en la gestió local de l’emergència. També han participat en terreny efectius d’Operacions Territorials de la DGPC en cada un dels cinc municipis que participen en el simulacre, efectius dels Serveis Territorials de Barcelona de la DGPC, diversos observadors i membres del gabinet d’informació de la DGPC. Han estat en constant comunicació i coordinació amb els tècnics de Protecció Civil municipal. A través del compte de twitter @emergenciescat s'ha anat informant de l'evolució del simulacre.
 
La Creu Roja ha participat amb 40 persones (tècnics i voluntaris) en diverses actuacions a Terrassa, Sant Cugat i Rubí. A Terrassa, ha habilitat un alberg d’emergència situat a un pavelló esportiu proper de l’evacuació del bus (Can Parellada). També ha fet la recerca i acompanyament d’un grup de persones sense sostre aïllades per les inundacions, a les quals se les ha traslladat a l’alberg per donar-los acollida. A Sant Cugat i Rubí, s’ha fet la simulació dels temps d’activació dels recursos, per conèixer els temps de reacció i d’intervenció en el muntatge d’un alberg. Per tot això, la Creu Roja ha desplegat 3 vehicles logístics amb material de muntatge d’alberg i transport de personal, i una ambulància de suport al Sistema d’Emergències Mèdiques.
 
 
Les Policies Locals dels ajuntaments afectats han realitzat diverses tasques, com ara l’atenció i rescat de les víctimes i damnificats de les inundacions; el seguiment i vigilància de l’estat dels rius i rieres; avisos a la població i talls de trànsit corresponents; donar ordres de les evacuacions i els confinaments de la població.
 
 
Actuacions al municipi de Terrassa
 
En aquesta població del Vallès, una de les més afectades per les greus inundacions del 25 de setembre de 1962, s’ha activat el Pla d’Actuació Municipal (PAM) del pla INUNCAT i s’ha establert el CECOPAL per coordinar totes les accions del municipi.
 
A Terrassa s’ha simulat l’evacuació d’un autocar escolar avariat i la posterior acollida dels passatgers en un alberg d’emergència habilitat al pavelló poliesportiu de Can Parellada. Els evacuats han estat atesos per efectius del municipi i de la Creu Roja.
 
 
Actuacions al municipi de Sant Quirze del Vallès
 
A Sant Quirze del Vallès també s’ha activat el PAM i s’ha convocat el CECOPAL.
 
Com a exercici s’ha realitzat el rescat d’un vehicle i recerca de desapareguts al Torrent de la Betzuca, en una riera situada al polígon industrial de Can Corbera. S’ha activat el centre d’acollida Sant Julià i l’alumnat i professorat del CEIP Pilarín Bayes (unes 420 persones) han participat fent la pràctica d'evacuació de l'escola.
 
Actuacions al municipi de Rubí
 
El Pla d’Actuació Municipal per Inundacions i el CECOPAL també s’han activat en aquest municipi. A més, s’han fet trucades als diversos elements vulnerables de la zona propera a les inundacions, com una llar d’infants (on els nens s’han confinat) i s’ha activat el seu Pla d’Autoprotecció, així com l’emissió d’avisos del simulacre via Twitter @AjRubi
 
A Rubí s’ha habilitat també dos centres d’acollida (CEIP Ramon Llull i CEIP Pau Casals) per allotjar temporalment unes 60 persones que han simulat ser veïns dels habitatges dins la zona inundable.
 
Actuacions al municipi de Sant Cugat del Vallès
 
Com en els municipis anteriors, a Sant Cugat també s’ha activat el PAM i s’ha establert el CECOPAL.
 
A Sant Cugat s’ha informat als elements vulnerables i s’han donat consignes d’evacuació i confinament a les empreses del polígon Can Calopa que es puguin veure afectades per les inundacions.
 
 
Actuacions a Castellbisbal
 
També s’ha activat el PAM i s’ha convocat el CECOPAL.