El Consell Assessor de Recerca i Innovació en Salut es reuneix per definir les polítiques prioritàries de cara als propers anys

query_builder   22 novembre 2012 13:02

event_note Nota de premsa

El Consell Assessor de Recerca i Innovació en Salut es reuneix per definir les polítiques prioritàries de cara als propers anys

El conseller d’Economia i Coneixement i el de Salut n’han presidit la primera reunió després que el Govern aprovés el Pla estratègic de recerca i innovació en salut 2012-2015.
Un dels objectius principals d’aquest Pla és escurçar el període comprès entre els resultats de recerca i la seva aplicació a la pràctica clínica i de salut pública.
S’estima que unes 45.000 persones treballen en el sector de la R+D, que integra més de 480 empreses biotecnològiques, farmacèutiques, de tecnologies mèdiques innovadores i de serveis.
Consell ASsessor de Recerca i Innovació en Salut
El conseller d’Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, i el conseller de Salut, Boi Ruiz, han presidit aquest matí la reunió del Consell Assessor de Recerca. Es tracta de la primera reunió que se celebra després que el Govern aprovés, el passat dimarts 16 d’octubre, el Pla estratègic de recerca i innovació en salut 2012-2015. El Consell Assessor ha participat activament en la definició d’aquest Pla en reunions prèvies.
 
El Pla estratègic de recerca i innovació en salut 2012-2015 pretén posar rumb a les polítiques de recerca i innovació que afecten aquest sector. Un dels objectius del Pla és contribuir a escurçar el període comprès entre els resultats de recerca i la seva aplicació a la pràctica clínica i de salut pública, així com impulsar la innovació i la cultura de la translació entre els investigadors i els professionals de la salut per optimitzar els recursos de què es disposa i obtenir, entre d’altres resultats, noves teràpies, noves cures, noves tecnologies diagnòstiques, nous protocols assistencials, noves estratègies de prevenció o promoció o nous models organitzatius que siguin més eficaços i sostenibles.
 
El Pla s’estructura en cinc eixos dels quals deriven les accions que s’han de portar a terme: 1) integrar les polítiques de recerca i d’innovació en salut amb les existents a Catalunya; 2) invertir eficientment en la recerca d’excel·lència en salut; 3) potenciar la BioRegió de Catalunya; 4) promoure la translació de coneixement i avaluar l’impacte de la recerca, i 5) incentivar la innovació en les organitzacions sanitàries.
 
 
L’orientació estratègica d’aquest Pla s’emmarca dins l’Estratègia Europa 2020, que té com a nucli la inversió en recerca, innovació i emprenedoria, i constitueix una part crucial de la resposta europea a la crisi econòmica. És per això que les estratègies RIS3 (Research and Innovation Strategies for Smart Specialisation) de la Unió Europea de cada territori en són els elements clau. El Govern de Catalunya està desenvolupant actualment la seva estratègia RIS3 i aquest Pla estratègic s’hi adaptarà a mesura que es vagin definint les prioritats i actuacions per al període 2014-2020.