El Departament d'Agricultura, guardonat per promoure l'alimentació saludable

query_builder   27 novembre 2012 14:43

event_note Nota de premsa

El Departament d'Agricultura, guardonat per promoure l'alimentació saludable

 
 
 
El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM) ha rebut el primer accèssit dels Premis Estratègia NAOS, impulsats per l’Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN), en la modalitat d’’Alimentació saludable en l’àmbit escolar’ pel projecte “A la nostra escola mengem + fruita. Pla de consum de fruita a les escoles’. El director general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries del DAAM, Domènec Vila, ha recollit avui el guardó, a la seu del Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat, a Madrid.
 
Concretament, es tracta del  “1er accèssit del premi a la promoció d’una alimentació saludable en l’àmbit escolar”. El pla de fruita a les escoles que impulsa el  DAAM ha estat reconegut com una de les iniciatives més valorades per a la millora dels hàbits alimentaris i alhora per al foment del consum de fruita entre els nens. 
 
El projecte “A la nostra escola mengem + Fruita”, iniciat el curs 2009/2010, es basa en la distribució gratuïta de fruita i verdura  una setmana al mes durant el curs escolar, per als esmorzars i berenars en l’entorn de l’escola, com a una excel·lent alternativa al consum d’altres aliments, amb menys qualitat nutricional. Els productes subministrats als escolars se seleccionen en base a criteris de qualitat, estacionalitat i proximitat. És bo recordar que el Pla de consum de fruites i hortalisses als centres educatius forma part de l’estratègia de la Unió Europea (UE) per a invertir la tendència a la disminució del consum de fruites i hortalisses i incidir en els nens i nenes per tal que adquireixin hàbits alimentaris saludables.
 
Val a dir que la V edició dels Premis Estratègia NAOS ha distingit amb el guardó a la promoció d’una alimentació saludable en l’àmbit familiar i comunitari el “Pla Integral de Foment de l’Alimentació Saludable i l’Activitat Física de l’Ajuntament de Múrcia”; amb el Premi a la promoció de la pràctica d’activitat física en l’àmbit familiar i comunitari el programa “Programa Municipal Intergeneracional - Promoció de la Salut amb el desenvolupament d’activitats d’exercici físic en els espais d’oci de les platges del municipi de València”; amb el guardó a la promoció d’una alimentació saludable en l’àmbit escolar el “Projecte participatiu d’Educació per a la salut enfront a l’obesitat infantil i juvenil a Extremadura”; mentre l’adreçat a la promoció de la pràctica de l’activitat física en l’àmbit escolar ha estat per al projecte “Escoles Esportives DANONE”; el Premi en l’àmbit sanitari per al projecte “Pèrdua de pes en nens/es amb sobrepès i obesitat com a conseqüència d’una intervenció basada en Activitat Física Vigorosa (AFV): Efectes sobre la composició corporal, l’apetit i l’activitat física espontània”, presentat pel Grup d’Investigació GENUD Toledo de la Universitat de Castella La Manxa, pel Servei de Pediatria de l’Hospital Severo Ochoa i pel Servei Esport i Salut de l’Ajuntament de Leganés. Quant al Premi a la iniciativa empresarial, aquest ha recaigut en el projecte “Pensant en la teva salut”, presentat pel Departament de Nutrició i Salut de la Corporació Alimentària Peñasanta S.A; i el Premi d’especial reconeixement ha correspost al Doctor Manuel Serrano Ríos, per la seva dilatada i reconeguda trajectòria professional en el camp de la nutrició i en l’estudi de l’obesitat.
 
A més, en aquesta edició en què es va rebre 106 candidatures, 32 de les quals van quedar finalistes, també s’ha distingit, entre altres, Eroski, l’Hospital Universitari Mútua Terrassa, i Unilever. Així, enguany, com a novetat, s’ha concedit accèssit a diversos projectes, entre els que figuren el primer accèssit per a la Fundació Alimerka, de la cadena de distribució asturiana Alimerka, pel seu "Escola d’Alimentació". En la modalitat d’"Iniciativa Empresarial", l’AESAN ha guardonat el grup Unilever España amb el primer accèssit pel "Programa de Potenciació de la Nutrició (NEP)", i a la cadena de distribució Eroski pel seu treball sobre "Reducció del contingut de sal en productes de la marca Eroski", una iniciativa amb la que ha reduït entre un 20 i un 30 % la sal dels productes de marca pròpia amb la intenció de disminuir la ingesta de sal entre els consumidores; mentre l’Hospital Universitari Mútua Terrassa ha merescut un accèssit en la modalitat ’Àmbit Sanitari’ pel “Programa DRACHS - Programa Dinamitzador per a la reorientació, adquisició i consolidació d’hàbits saludables”.
 
L’elevada prevalença d’obesitat a l’Estat espanyol i la seva tendència ascendent van impulsar el Ministeri de Sanitat, Política Social i Igualtat a posar en marxa, a través de l’AESAN, l’Estratègia per a la nutrició, activitat física i prevenció de l’obesitat (Estratègia NAOS) l’any 2005. L’objectiu d’aquesta estratègia és sensibilitzar la població del problema que l’obesitat representa per a la salut i impulsar les polítiques i programes adreçats a millorar els hàbits alimentaris i promoure la pràctica d’activitat física. Des que es van instituir aquests premis, el 2007, s’ha volgut reconèixer i donar visibilitat a aquelles iniciatives considerades exemplars i que millor han contribuït a la consecució dels objectius proposats a l’Estratègia NAOS, promovent la cooperació entre les administracions i als actors socials i econòmics implicats.