El Departament de Cultura participa a Udine en una jornada internacional sobre la tutela de les llengües minoritàries

query_builder   29 novembre 2012 15:56

event_note Nota de premsa

El Departament de Cultura participa a Udine en una jornada internacional sobre la tutela de les llengües minoritàries

  • S’hi exposarà la política lingüística de Catalunya com a exemple en l’aplicació de la Carta europea de les llengües regionals o minoritàries
 
  • La participació de la Generalitat remarca el compromís de Catalunya amb el reconeixement i la defensa de la diversitat lingüística europea
El Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya ha estat convidat, com a exemple de model de política lingüística, a la Jornada Internacional sobre la Tutela de les Llengües Minoritàries, que tindrà lloc a Udine (Itàlia) el 30 de novembre. La jornada se centra en la importància dels tractats internacionals en la tutela de les llengües minoritàries, i en els instruments jurídics de protecció de la pluralitat del patrimoni lingüístic europeu.
 
La directora general de Política Lingüística, Yvonne Griley, representarà el Departament de Cultura en aquesta jornada, en què s’exposarà l’exemple de Catalunya en l’aplicació de la Carta europea de llengües regionals i minoritàries (CELRoM). Aquest document subratlla el compromís de la Generalitat en la defensa de la diversitat lingüística i el reconeixement de les llengües europees. D’altra banda, la participació en la jornada té especial importància atès que la Generalitat ha assumit recentment la vicepresidència de la xarxa europea NPLD (Network to Promote Linguistic Diversity), que inclou i representa 16 comunitats lingüístiques europees.
 
La Jornada Internacional sobre la Tutela de les Llengües Minoritàries té lloc en el marc de la commemoració dels 20 anys de la Carta, quan és possible la plena incorporació a la Carta d’estats com França o Itàlia. La Carta té importància com a norma jurídica, ja que estableix uns  mecanismes de control que permeten disposar d’una avaluació del grau de compromís i voluntat dels governs dels estats en la defensa de la pluralitat lingüística. La Carta també constitueix un instrument per a la recuperació de les llengües en els àmbits en què aquestes són en una posició precària. Com a tractat internacional, compromet els estats davant el Consell d’Europa i obliga a la presa de mesures en favor de les llengües.
 
En el darrer informe de la Carta, emès en el tercer cicle de seguiment i control referit a l’Estat espanyol, la política lingüística de la Generalitat de Catalunya ha comptat un cop més amb l’aval internacional, especialment pel que fa al món educatiu. També s’hi constata el reconeixement i la protecció de què disposa l’occità aranès, alhora que es fan recomanacions de canvis legislatius a l’Estat espanyol especialment pel que fa a l’ús del català, especialment en l’Administració de justícia.