Treballs de recuperació de les dunes a les platges de l'Estartit i Pals

query_builder   30 novembre 2012 11:41

event_note Nota de premsa

Treballs de recuperació de les dunes a les platges de l'Estartit i Pals

Fotografia dels treballs de recuperació del sistema dunar
Fotografia dels treballs de recuperació del sistema dunar
El Parc natural del Montgrí, Illes Medes i Baix Ter, “la Caixa”, la Diputació de Girona i l'Ajuntament de Torroella de Montgrí estan realitzant treballs de recuperació de dunes a les platges de la Pletera i de Fra Ramon
 
L’objectiu és la recuperació dels ecosistemes dunars característics d’aquest sector del litoral, mitjançant la instal·lació de captadors de sorra. A la vegada, també s’habiliten accessos a la platja per tal de compatibilitzar la recuperació d’aquest hàbitat i l’ús de les platges.  
 
El projecte consta de dues fases: la primera, a la Gola del Ter i  la platja de Fra Ramon, va finalitzar a inicis del 2012, mentre que la segona, a la Pletera, s'està duent a terme en l'actualitat des d'inicis de setembre. El cost total del projecte s'estima en 169.000 €, aportats íntegrament per l'entitat financera.
 
 
  Ambdues actuacions s’emmarquen en els convenis de col·laboració que l’Obra Social “la Caixa” manté amb cadascuna de les administracions públiques citades. Aquests convenis tenen un doble objectiu: conservar i millorar els espais naturals, fomentant, alhora, la inserció laboral de grups en risc d’exclusió social.
 
 
 
El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, l’Obra Social ”la Caixa”, la  Diputació de Girona i l’Ajuntament de Torroella de Montgrí estan duent a terme un projecte de recuperació del sistema dunar a la platja de la Pletera i la de Fra Ramon, fortament afectada pels temporals de llevant de desembre de 2008.
 
Les actuacions que s’estan realitzant sorgeixen de la necessitat de recuperar la geomorfologia dunar, debilitada per processos erosius que es van encadenant des del 2008 fins a l’actualitat. Aquesta recuperació dunar permetrà establir posteriorment la flora característica d’aquests hàbitats, i a la vegada mantenir de forma natural la sorra a les platges sense la necessitat d’una intervenció mecanitzada, més agressiva i econòmicament costosa. 
 
 
La duna, un ecosistema fràgil
 
Els ecosistemes dunars són molt fràgils, ja que es situen en espais fortament freqüentats per les persones durant l’estiu, i pateixen les pertorbacions associades a tota l’activitat turística que es genera arran de mar. Per exemple, malgrat la creixent sensibilització de la fragilitat d’aquests ecosistemes, encara es realitza la neteja mecanitzada de moltes platges, fet que afavoreix la desestabilització dels fronts dunars i la pèrdua de la vegetació associada. La pèrdua de cobertura vegetal comporta que no hi hagi prou elements que retinguin la sorra en cas de ventades fortes i, per tant, la desaparició de les dunes en condicions meteorològiques adverses.
 
Les dunes també serveixen als banyistes com a recers o espais de joc, la qual cosa les degrada, o bé és el lloc per on s'accedeix a les platges, cosa que genera la fragmentació del sistema dunar. La circulació de vehicles tot terreny, motos i cavalls és freqüent, malgrat ser activitats prohibides en aquests hàbitats, i en provoca la  degradació.
 
Mesures que s'estan aplicant
 
La recuperació de formes dunars afecta un total de 3.900 m de costa i s’hi està treballant des de diverses perspectives, que inclouen el manteniment i estabilització de processos naturals, la recuperació de formes efímeres i de vegetació associada, i la gestió de l’ús públic a les platges mitjançant la definició d’accessos.
 
En concret, les accions inclouen l’acordonament perimetral de les dunes existents per tal de preservar-les, la instal·lació de trampes d’interferència eòlica mitjançant les tanques de canya d’alçades variables per crear noves dunes, i la canalització d’usuaris en aquells sectors on la freqüentació humana és més gran. Aquests accessos s’estan marcant mitjançant cordes i estaques, que indiquen la ruta que cal seguir per accedir a la platja.
 
Està previst que l’entitat financera hi inverteixi un total de 169.000 € en l’execució d’aquest projecte, la primera fase del qual va costar 99.000 €, mentre que la fase que està en execució tindrà un cost de 70.000 €.
 
Totes les accions les duen a terme persones en risc d’exclusió social de la Fundació Astres i del Centre Especial de Treball Tramuntana, les quals treballen per la incorporació en el món laboral d’aquests col·lectius. Fins al moment, ja hi han treballat 25 persones.