Protecció Civil manté l'alerta per fort vent al centre i sud-oest del país, i posa en alerta el Neucat per nevades intenses a la Vall d'Aran

query_builder   5 desembre 2012 13:55

event_note Nota de premsa

Protecció Civil manté l'alerta per fort vent al centre i sud-oest del país, i posa en alerta el Neucat per nevades intenses a la Vall d'Aran

 
  • Les nevades, sobretot al vessant nord del Pirineu, poden deixar en tot l’episodi més de 40 cm per sobre dels 1.500 metres
 
  • Atès l’elevada mobilitat d’avui per la operació sortida del pont, es demana molta prudència en la conducció per les carreteres afectades per neu i gel, i portar cadenes al vehicle
           
  • El fort vent ha de seguir afectant les properes hores sobretot a les comarques del centre i sud del país
 
 
Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) manté en alerta el pla de Protecció Civil de Catalunya PROCICAT pel fort vent que ha de seguir bufant amb força al llarg del dia d’avui sobretot a les comarques del centre i sud-oest del país. D’altra banda, s’ha posat en alerta el pla especial d’emergències per nevades a Catalunya NEUCAT per les nevades que s’estan produint a la Vall d’Aran i també a l’Alta Ribagorça i Pallars Sobirà, i que es mantindran encara unes hores.
 
 
ALERTA PROCICAT PER VENT
 
Pel que fa al vent, aquest ha de seguir bufant al llarg del dia amb força sobretot a les comarques del centre i sud-oest del país. De cara a la nit afluixarà i per demà no s’espera cap situació meteorològica de risc per vent.
 
Des d’ahir a la tarda i fins avui a les 12.00 hores, el telèfon d’emergències 1-1-2 ha rebut un total de 142 trucades relacionades amb l’episodi de vent, la majoria a la demarcació de Tarragona. Les comarques amb més trucades han estat el Tarragonès (39 trucades); Baix Camp (31); Baix Penedès (17) i Alt Camp (13).
 
Des de les 07.00 hores a les 13.00 hores, els Bombers de la Generalitat han realitzat una trentena d’actuacions pel vent: retirar arbres o branques caigudes o elements de façanes i de la via pública. Al Camp de Tarragona s'han fet 20 actuacions. La resta s’han realitzat a les comarques del sud de l’àrea metropolitana, 9 en total.

Entre les actuacions en destaca una a Valls, on ha cedit part d’una paret lateral d’una nau abandonada que es troba al polígon industrial, al número 30 del carrer Impressors. La nau, de 200 m2, tenia la porta d’accés oberta i l’entrada de vent ha fet caure part de la paret. Al lloc hi han treballat dues dotacions dels Bombers de la Generalitat.
 
Segons informa el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), fins ara s’han registrat ràfegues de vent de 97km/h a Portbou; 90km/h a Font-Rubí; 86 km/h al Vendrell; 82 km/h a Constantí o 79 km/h a Cunit, Monistrol de Montserrat o Alguaire.
 
Protecció Civil de la Generalitat ha demanat als ajuntaments de els zones afectades pel risc de vent que s’assegurin els elements de mobiliari públic susceptibles de patir danys, especialment llums de Nadal i altres elements decoratius de les festes nadalenques que puguin patir o causar danys fruit de les ventades. Tanmateix, la població ha d’assegurar o retirar els elements susceptibles de caure a la via que tingui en balcons o terrasses i reforçar la seguretat dels ancoratges dels elements que es puguin desprendre.
 
Per a la conducció amb vent fort i intens, el Servei Català de Trànsit recomana:
 
·        Reduir la velocitat, corregint les desviacions per mantenir la trajectòria del vehicle.
 
·        En el cas d'avançar vehicles de grans dimensions, vigilar especialment amb la distància de separació lateral. És molt important que aquesta recomanació la segueixin els conductors de camions i de caravanes.
 
·        Fixar-se en la trajectòria del vent a través dels arbres i arbustos de la calçada.
 
·        Subjectar el volant de manera segura i forta.
 
 
 
 
ALERTA NEUCAT
 
La situació prevista per aquesta tarda, segons el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), és que es puguin acumular gruixos de més de 30 cm a cotes superiors als 900 metres a la Vall d’Aran. També ha de seguir nevant amb força a l’Alta Ribagorça i Pallars Sobirà, on se superaran els 10 cm per sobre dels 900 metres.
 
Fins al moment, i segons el SMC, s’han acumulat gruixos de neu importants a: Refugi de Tavascan (1.900m) entre 35 i 40 cm; Planes de Son (1.500m) 35 cm; Certascan (2.400m) 21 cm; o Vielha (900m) 18 cm.
 
Es recomana a la ciutadania conduir amb molta prudència per les vies afectades per la neu, i portar cadenes en cas que siguin necessàries. Cal revisar el bon estat del vehicle per la conducció d’hivern i disposar de roba d’abric i porta el mòbil carregat per si el vehicle queda atrapat i cal trucar al telèfon d’emergències 1-1-2.
 
Consulteu els consells d’autoprotecció davant nevades al web: www.gencat.cat/interior/nevades
 
 
Incidències viàries per neu
 
El Servei Català de Trànsit informa que en aquests moments hi ha onze trams de les carreteres de la demarcació de Lleida amb afectacions viàries derivades de la neu:
 
-          Tallat l’accés al port de la Bonaigua per la C-28 entre els punts quilomètrics 37,12 i 49,45.
-          És obligatori circular amb cadenes a la C-13 (Llavorsí - Esterri d’Àneu), C142b (accés a Pla de Beret), C-147 (Esterri d’Àneu - Alòs d’Isil), C-28 (La Peülla - Esterri d’Àneu), C-28 (Vielha – Baqueira), C-28z (València d’Àneu - Esterri d’Àneu), L-500 i L-501 (Vall de Boí), L-504 (Lladorre) i L-510 (Alins)
-         A la N-230 a Vielha e Mijaran hi ha restringit el pas als vehicles de tercera categoria
 
 
 Barcelona, 5 de desembre de 2012