Protecció Civil de la Generalitat: alerta del Pla PROCICAT per forts vents a Pirineu i Prepirineu central i occidental i a Terres de l'Ebre

Demà pel matí s'amplia la zona de risc i a l'Alt Empordà, Montsià i Baix Ebre es poden superar els 125 km/h

query_builder   7 desembre 2012 12:43

event_note Nota de premsa

Protecció Civil de la Generalitat: alerta del Pla PROCICAT per forts vents a Pirineu i Prepirineu central i occidental i a Terres de l'Ebre

Demà pel matí s'amplia la zona de risc i a l'Alt Empordà, Montsià i Baix Ebre es poden superar els 125 km/h

Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) ha posat en fase d’ALERTA el Pla de Protecció Civil de Catalunya PROCICAT per forts vents, d’acord a les previsions meteorològiques emeses pel Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) i per les afectacions que es preveu que se'n poden derivar, especialment al Pirineu i prepirineu avui, i als extrems nord-est i sud, demà.
 
Les previsions indiquen l’inici d’un episodi de forts vents a partir del vespre (19.00 h) amb vent que bufarà del nord-oest i amb ràfegues molt fortes a cotes altes. Hi haurà torb a causa de la neu caiguda i les possibles precipitacions. L’episodi s’allargarà fins el matí de diumenge.
 
Les comarques afectades on avui es poden superar els 90 km/h són: Val d’Aran, Alta Ribagorça, Pallars Sobirà, Pallars Jussà, Alt Urgell, Solsonès, Berguedà, Ripollès a la zona pirinenca i prepirinenca. També a la Terra Alta, Baix Ebre i Montsià, a l’extrem sud del país.
 
Demà la previsió indica que la zona afectada s’amplia pel matí a altres comarques, arribant també a l’Alt Empordà, la Garrotxa, La Selva i el Vallès Oriental al nord i nord-est; La Noguera a l’oest, i la Ribera d’Ebre al sud. A les comarques del Montsià, Baix Ebre i l’Alt Empordà, les ratxes poden superar els 125 km/h fins el migdia.
 
Cal extremar les precaucions en les activitats recreatives i professionals i, especialment, en la conducció. Convé vigilar a l’entrada i sortida dels túnels.
 
Protecció Civil de la Generalitat demana a la ciutadania que tingui molta precaució en activitats lúdiques o professionals en alta muntanya. També es demana que, en les zones afectades pel fort vent, es tingui molta cura amb els elements inestables que pugui haver-hi en balcons, terrasses, etc. Cal fixar-los o retirar-los. S’ha comunicat als ajuntaments de les zones amb previsió de fortes ratxes que reforcin les fixacions de la il·luminació nadalenca de la via pública.
 
El Servei Català de Trànsit (SCT) recorda als conductors que davant de forts vents cal:
 
  • Reduir la velocitat, corregint les desviacions per mantenir la trajectòria del vehicle.
  • En el cas d'avançar vehicles de grans dimensions, vigilar especialment amb la distància de separació lateral. És molt important que aquesta recomanació la segueixin els conductors de camions i de caravanes. 
  • Fixar-se en la trajectòria del vent a través dels arbres i arbustos de la calçada.
  • Subjectar el volant de manera segura i forta.

 

Protecció Civil de la Generalitat recorda també que el Pla per nevades NEUCAT està en prealerta per la previsió d’acumulació de gruixos superiors a 20 cm en cotes a partir dels 1.300 m a la Val d’Aran, Alta Ribagorça i Pallars Sobirà.