La Taula de Salut Jove de Girona sensibilitza els adolescents a través del teatre sobre els riscos d'addicció en l'ús de les noves tecnologies

La companyia banyolina El Vol del Pollastre representarà l'obra "Júlia?" al Centre Cultural La Mercè davant un miler d'alumnes

query_builder   10 desembre 2012 12:35

event_note Nota de premsa

La Taula de Salut Jove de Girona sensibilitza els adolescents a través del teatre sobre els riscos d'addicció en l'ús de les noves tecnologies

La companyia banyolina El Vol del Pollastre representarà l'obra "Júlia?" al Centre Cultural La Mercè davant un miler d'alumnes

La Taula de Salut Jove de Girona (Salutacció), constituïda per la Direcció General de Joventut del Departament de Benestar Social i Família, l’Ajuntament de Girona, Creu Roja Joventut, l’Associació Comunitària Anti-Sida de Girona, l’Agència de Salut Pública de Catalunya i la Universitat de Girona, ha impulsat un nou projecte per a fomentar l’ús racional i saludable de les pantalles i les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) entre la població adolescent.
 
En paral·lel als avantatges que han suposat la generalització de les TIC, els experts i les expertes alerten de l’aparició de conductes problemàtiques entre els joves quan es fan usos indeguts de mòbils, videojocs, ordinadors, televisió, xats, blocs o xarxes socials.
 
Aquests riscos de salut s’han classificat en diferents nivells de gravetat depenent de la seva intensitat i complexitat. Poden anar des dels més lleus, com la reducció de l’activitat física, d’hores d’estudi i de temps d’esbarjo; als moderats, com ara la creació de personalitats virtuals o la dificultat d’establir relacions cara a cara; fins a nivells alts, com són l’assetjament psicològic o sexual, o l’establiment d’una relació amb pautes d’addicció.
 
Per tot plegat, Salutacció ha endegat un programa que té per objectiu estimular l’esperit crític entre els adolescents a l’hora de fer ús de les TIC i prendre consciència sobre els riscos que poden suposar.
 
Concretament, s’han programat un total de quatre representacions de teatre de l’obra “Júlia?”, a càrrec de la companyia El Vol del Pollastre. Set joves actors, exalumnes de l’Aula de Teatre de Banyoles, interpreten una tragicomèdia inspirada en la novel·la 1984 de George Orwell. La proposta és una reflexió sobre la puixança de les xarxes socials i el seu potencial per acabar modificant els conceptes d’intimitat, la substitució dels contactes reals entre les persones i el perill de la mercantilització de les dades privades.
 
L’obra es representarà al Centre Cultural La Mercè de Girona els dies 11 i 12 de desembre en doble sessió, a les 9.30 hores i a les 12 del migdia. Gairebé un miler d’alumnes de 1r, 2n, 3r i 4t d’ESO de nou instituts de secundària de Girona i del Programa de Transició al Treball del Departament d’Ensenyament assistiran a les representacions. També hi assistiran professionals dels àmbits de joventut i educació.
 
En acabar l’obra, hi haurà un fòrum de debat entre els propis actors i el públic, de manera que els alumnes podran fer preguntes i plantejar diverses qüestions. Així mateix, Salutacció ha editat materials pedagògics per tal que els alumnes puguin seguir treballant i reflexionant sobre la temàtica a l’aula.
 
El tràiler de “Júlia?” es pot consultar a l’adreça www.vimeo.com/22204177.
 
Rècord d’assistents a Ètica etílica
Salutacció ha registrat aquest passat mes d’octubre el rècord d’assistents a l’exposició Ètica etílica, que vol sensibilitzar els adolescents sobre els riscos del consum d’alcohol.
 
L’exposició va ser vista a l’Espai Jove Els Químics i a diferents instituts de secundària per uns 800 joves, la xifra més alta des de la posada en marxa d’aquesta iniciativa ara fa tres anys.
 
D’altra banda, Salutacció ha organitzat aquest desembre dues activitats coincidint amb la commemoració del Dia Mundial contra la Sida. L’1 de desembre es va llegir un manifest al Pont de Pedra a càrrec de l’actor Jordi Boixaderas i es va muntar una parada informativa.
 
Així mateix, la setmana passada es va organitzar la Prova Ràpida a la Facultat de Medicina de la UdG, en la qual els estudiants van poder fer-se una prova per saber si eren portadors del virus VIH en només deu minuts.

1  

Fitxers adjunts

Dossier de l'obra de teatre "Júlia?"

Dossier de l'obra de teatre "Júlia?"
PDF | 285