Blanes acollirà divendres una jornada sobre la detecció precoç del càncer de mama a Girona

Es presentaran els últims resultats del Programa de Cribratge de la Regió Sanitària

query_builder   13 desembre 2012 14:26

event_note Nota de premsa

Blanes acollirà divendres una jornada sobre la detecció precoç del càncer de mama a Girona

Es presentaran els últims resultats del Programa de Cribratge de la Regió Sanitària

El proper divendres 14 de desembre, l’Hospital de Blanes acollirà la III Jornada del Programa de Detecció Precoç de Càncer de Mama (PDPCM). de la Regió Sanitària de Girona. Durant la jornada, experts en la matèria debatran i exposaran diferents aspectes científics i estudis a l’entorn del programa i es presentaran els últims resultats del Programa a la Regió Sanitària de Girona (2010-2011).
 
La presentació de la jornada anirà a càrrec de la doctora Núria Constans, directora gerent de la Corporació de Salut Maresme i la Selva i del doctor Miquel Carreras, coordinador del PDPCM a Girona i director assistencial de l’Institut d’Assistència Sanitària (IAS). De deu a dotze del matí, intervindran Montserrat Puig, becària predoctoral de la Unitat d’Epidemiologia i registre de càncer de Girona (UERCG) de l’Institut Català d’Oncologia (ICO), que parlarà sobre el valor pronòstic dels subtipus moleculars de càncer de mama i la tendència de la incidència del carcinoma en càncers de mama incipients; Carme Alemany, supervisora de la Unitat de Pal·liatius i Convalescència de l’Hospital Santa Caterina, que exposarà l’experiència d’una dona afectada de càncer de mama detectat dins el Programa; i Joan Albanell, responsable de la Unitat Radiològica de Cribratge de l’Hospital Santa Caterina i cap del Servei de Diagnòstic per la Imatge d’aquest hospital, que realitzarà una valoració sobre diferents aspectes tècnics del Programa.
 
A partir de les dotze, el doctor Rafael Marcos-Gragera, epidemiòleg de la UERGC presentarà un estudi sobre el càncer d’interval, component per al control de qualitat dels programes de cribratge; i seguidament, la tècnica d’avaluació del PDPCM de Girona, Gemma Renart, farà públics els últims resultats del Programa. La cloenda de la jornada anirà a càrrec del delegat territorial de Salut a Girona, doctor Josep Trias, i del director mèdic de la Corporació de Salut Maresme i la Selva, el doctor Enric Avendaño.
 
El Programa de Detecció precoç de càncer de mama del Servei Català de la Salut té per objectiu disminuir la mortalitat per càncer de mama. A la Regió Sanitària de Girona està coordinat per l’Institut d’Assistència Sanitària (IAS) a través de l’oficina tècnica ubicada a l’Hospital Santa Caterina. El programa va iniciar-se a Girona l’any 1999 amb una prova pilot, i l’any 2002 es va estendre a tota la Regió. Es tracta d’un programa poblacional que es dirigeix a la pràctica d’una mamografia a totes les dones de 50 als 69 anys. Consta de dues projeccions i doble lectura, amb uns controls de qualitat tant des de la vessant dels mamògrafs com dels lectors. En el cas específic en què no hi ha acord, es recorre a una lectura de consens per ajudar al diagnòstic. Si és necessari, es procedeix a practicar proves complementàries (mamografia ampliada, ecografia, puncions, etc.) per ajudar a un millor diagnòstic. En el moment que els resultats no indiquen cap anomalia, s’informa a la usuària i se la cita de nou als dos anys de la pràctica de mamografia.
 
13 de desembre de 2012