La Secretaria General de l'Esport impulsa el Pla Nacional de Promoció de l'Activitat Física per incrementar la pràctica d'activitat física saludable de la societat catalana

Ivan Tibau: "Amb persones més sanes, tindrem un país millor, i per això hem de convertir l'activitat física en un hàbit diari"

query_builder   14 desembre 2012 15:39

event_note Nota de premsa

La Secretaria General de l'Esport impulsa el Pla Nacional de Promoció de l'Activitat Física per incrementar la pràctica d'activitat física saludable de la societat catalana

Ivan Tibau: "Amb persones més sanes, tindrem un país millor, i per això hem de convertir l'activitat física en un hàbit diari"

El secretari general de l’Esport, Ivan Tibau, ha presidit avui la presentació del Pla Nacional de Promoció de l'Activitat Física (PNPAF), un programa liderat per la Secretaria General de l’Esport per incrementar la pràctica d’activitat física saludable continuada i mantinguda de la societat catalana que combati el sedentarisme. L’acte ha tingut lloc en el marc de la jornada ’Promoció d’activitat física i esport: utopia, teoria o realitat?’, organitzada per la Secretaria General de l’Esport, que s’ha celebrat a Esplugues de Llobregat amb la presència de més de 200 assistents.
sge
Foto: Jordi Estruch
Al llarg de la jornada, les ponències dels experts han analitzat els factors que influeixen en el foment i la pràctica d’aquest fenomen i han exposat iniciatives en marxa al país per acostar els hàbits saludables i reduir el risc de patir malalties entre la població mitjançant l’activitat física. Els doctors Guillem López-Casasnovas, de la Universitat Ramon Llull, i Jonatan Ruiz, de la Universitat de Granada, han estat alguns dels reconeguts ponents.
 
Ivan Tibau ha obert la jornada insistint en la importància clau de l’activitat física com a “eina de promoció i prevenció de la mateixa en totes les etapes de la vida”, i ha explicat que una de les principals línies estratègiques de la Secretaria General de l’Esport és l’aposta i el compromís per l’activitat física i salut.
 
En aquest àmbit, ha avançat que les prioritats que el Govern desenvoluparà en els propers anys, emmarcades en el PNPAF, són, en primer lloc, “potenciar l’activitat física en la població sedentària per reduir-la” amb accions a l’escola, el món laboral, el temps de lleure i la tercera edat. En segon lloc, s’apostarà per la formació especifica per als professionals de l’esport en l’àmbit de promoció de salut a través de l’activitat física, i, finalment, desenvolupar l’activitat física com una eina promotora de salut en col·lectius especialment sensibles.
 
Uns objectius que, segons el secretari general de l’Esport, pretenen “reduir l’impacte econòmic que representa per un país la despesa sanitària” i compaginar aquest estalvi amb una millora de la qualitat de vida de la població. “Amb persones més sanes”, ha dit, “tindrem un país millor, i per això hem de convertir l’activitat física en un hàbit diari”. 
 
Després d’escoltar diverses ponències d’experts en la matèria, el director del Consell Català de l’Esport, Albert Marco, ha detallat els objectius del Pla Nacional de Promoció de l'Activitat Física, que amb el lema ‘Catalunya en forma’ parteix de l’evidència científica dels efectes positius de l’activitat física per donar un nou enfocament a accions prèvies executades per la Generalitat amb la finalitat d’incrementar la pràctica d’activitat física saludable continuada i mantinguda de la societat catalana d’acord amb les directrius de les principals organitzacions internacionals.
 
La necessitat de ser actius
 
El Govern vol portar a terme en els propers mesos aquest pla estratègic amb la implicació de les diferents administracions catalanes i el sector privat, que afavoreixi una major sensibilització social envers la necessitat de ser actiu per augmentar els indicadors d’hàbit d’activitat física en totes les franges d’edat de la població.
 
A banda d’aquest objectiu principal, el PNPAF també vol aconseguir dades estadístiques específiques en relació a l’activitat física, potenciar la formació de professionals especialistes en activitat física per a la salut, aconseguir el reconeixement internacional, desenvolupar accions informatives i educatives, i promoure estratègies de cooperació per ser més eficients en la utilització dels recursos.
 
L’estratègia per donar compliment a aquest ambiciós projecte, que ha de coordinar i liderar la promoció de l’activitat física en l’àmbit públic i privat, inclou la consolidació d’aquesta promoció entre la població catalana, promoure i donar suport a les iniciatives que hi ha al territori, obrir aliances de col·laboració i patrocini, i divulgar la necessitat de ser actius físicament com un hàbit. Iniciatives que es volen portar a terme mitjançant accions pròpies del Govern i altres realitzades en col·laboració amb Ajuntaments, Diputacions, Consells Comarcals, institucions educatives, gremis, fundacions i empreses privades / públiques.
 
El precedent més immediat de projecte en aquest àmbit desenvolupat per la Generalitat és el Programa d'Activitat Física, Esport i Salut (PAFES), un programa pioner impulsat conjuntament pel Departament de Salut i la Secretaria General de l'Esport des del 2007 per lluitar contra el sedentarisme i que recepta l’activitat física i la pràctica esportiva a l’atenció primària per millorar la qualitat de vida dels pacients i prevenir l’aparició de determinades malalties. Cal recordar que a Catalunya, més de 3.300 persones moren cada any a causa del sedentarisme.
 
Actualment el 40 per cent de la població catalana és totalment sedentària o mínimament activa, malgrat que en els últims anys els índexs de sedentarisme en la població de 65 a 74 anys, a la qual majoritàriament s’adreça el PAFES, ha baixat un 35%, d’un 30,4% el 2006 a un 19,8% al 2010. La inactivitat física és un dels 10 factors de risc que contribueixen a l’aparició de malalties cròniques que, d’altra banda, són la principal causa de mortalitat als països desenvolupats.

1  

Imatges

Fotografia del secretari general de l'Esport, amb els ponents de la jornada (Autor: Jordi Estruch)

Fotografia del secretari general de l'Esport, amb els ponents de la jornada (Autor: Jordi Estruch) 216