Simulacre d'incendi en un magatzem de l'empresa Akzo-Nobel de Masdenverge (Montsià)

query_builder   18 desembre 2012 12:31

event_note Nota de premsa

Simulacre d'incendi en un magatzem de l'empresa Akzo-Nobel de Masdenverge (Montsià)

  • L’accident, organitzat per Protecció Civil de la Generalitat i l’empresa Akzo-Nobel, ha consistit en un incendi confinat en el magatzem de peròxids número 1
 
  • L’Ajuntament de Masdenverge ha activat el seu Pla d’Actuació Municipal  (PAM) per Accidents Greus en Establiments amb Substàncies Perilloses i ha fet els corresponents avisos a la població
 
 
La Direcció General de Protecció Civil (DGPC), juntament amb l’empresa Akzo-Nobel, ha organitzat avui, 18 de desembre de 2012, un simulacre d’accident químic i d’activació del Plaseqcat (Pla d’Emergència Exterior del Sector Químic de Catalunya) a les instal·lacions que l’empresa té a la població de Masdenverge (Montsià).
 
En aquest simulacre, en el qual han participat 26 efectius, la Direcció General de Protecció Civil ha coordinat la participació dels serveis d’emergències externs com són els Bombers de la Generalitat, Mossos d’Esquadra, Policia Local i el Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM), entre altres.
 
Durant la realització de l’exercici s’ha activat en fase d’alerta el Pla d’Emergència Exterior del Sector Químic de Catalunya (Plaseqcat), amb l’objectiu de comprovar els avisos per part de la indústria previst en el seu Pla d’Autoprotecció; involucrar i fer participar el màxim de col·lectius relacionats amb el pla; comprovar les accions dels serveis d’emergències (bombers, policia, sanitaris i tècnics especialitzats) que han previst en els seus Plans d’Actuació de Grup, i comprovar també les accions que el municipi de Masdenverge ha previst en el seu Pla d’Actuació Municipal (PAM).
 
L’exercici ha simulat un accident de categoria 3 previst en el Pla d’Autoprotecció de la indústria, amb la conseqüent activació del Plaseqcat.
 
Concretament, s’ha simulat l’incendi i explosió a la cambra frigorífica 1 de peròxids. La conseqüència d’un accident per explosió, d’aquestes característiques, són la dispersió dels fragments, que genera una zona d’intervenció de 142 metres i una zona d’alerta de 570 metres.
 
Un cop detectat l’incendi, l’empresa ha activat el seu Pla d’Autoprotecció i ha posat en marxa el protocol de comunicacions i avisos establerts (al telèfon únic d’emergències 112 i al Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (CECAT).
 
Paral·lelament, i un cop conegut l’abast de l’incendi, Protecció Civil de la Generalitat ha activat el Pla d’Emergència Exterior del Sector Químic de Catalunya (Plaseqcat) en fase d’alerta.
 
Els Bombers de la Generalitat han participat activament en aquest simulacre en coordinació amb la resta de grups actuants. S’han encarregat del rescat i primera atenció a les possibles víctimes, del control i la limitació del desenvolupament de l’incendi, així com de la seva extinció. A més, han fet el control de l’afectació estructural i de la comunicació de la possibles afectacions pels fums i gasos tòxics ocasionats pel foc.
 
Els recursos destinats pel desenvolupament d’aquest simulacre han comptat amb una dotació de personal formada per 16 Bombers de la Generalitat i la participació de sis vehicles: una autobomba nodrissa (BNP), tres autobombes rurals (BRP), un vehicle amb remolc d’ampolles d’aire i un vehicle de comandament.
 
Els Mossos d’Esquadra han simulat el tall dels accessos a les instal·lacions, han situat patrulles a les carreteres i camins que, en cas d’accident real serien tallades al trànsit, i han facilitat l’arribada dels cossos de seguretat al lloc de l’accident. Els Mossos d'Esquadra han participat en el simulacre amb 5 operatius (dues patrulles i un cap de torn), pertanyents a l'Àrea Bàsica Policial del Montsià.
 
Una patrulla de dos efectius ha realitzat el tall de via i control d'accès al Camí de Mianés i una altra ha fet el mateix amb el Mas de St. Pau.
 
El Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) ha desplaçat al lloc 3 unitats del Sistema d’Emergències Mèdiques SEM: 1 ambulància de Suport Vital Bàsic SVB amb 2 tècnics en transport sanitari TTS,1 ambulància de Suport Vital Avançat SVA amb un metge, un infermer i un tts i un vehicle d’intervenció ràpida amb un comandament, que comportaran la mobilització de 6 professionals del SEM. Un cop feta la recepció del malat, se l’ha avaluat i estabilitzat per a procedir al trasllat a l’hospital de destí més adient segons la seva patologia.