La Biblioteca de Catalunya posa a la xarxa els dibuixos originals de Cesc

query_builder   21 desembre 2012 11:52

event_note Nota de premsa

La Biblioteca de Catalunya posa a la xarxa els dibuixos originals de Cesc

Dibuix
Prop de 9.000 dibuixos originals de Cesc es troben disponibles a Internet. La Biblioteca de Catalunya (www.bnc.cat), continuant amb la seva tasca de posar el patrimoni de Catalunya a l’abast de tothom i d’incrementar la presència de la cultura catalana a la xarxa, fa accessible l’obra original digitalitzada de Cesc.
 
Cesc, pseudònim de Francesc Vila i Rufas (Barcelona, 1927-2006), a més d’un pintor notable, va ser un dels dibuixants més populars de la Catalunya de postguerra, els seus dibuixos aparegueren a la premsa com acudits d’actualitat, però també s’aplicaren al cartellisme i il·lustraren llibres, sempre amb un sentit crític barrejat de poesia.
 
Entre les reproduccions publicades s’hi poden trobar dibuixos d’acudits censurats i no publicats, dibuixos per a campanyes publicitàries, nadales i un conjunt de dibuixos primerencs amb la guerra civil com a temàtica.
 
Cesc fou presència permanent en publicacions com ara el Diari de Barcelona, El Correo Catalán, Tele/express, Cavall Fort, Serra d'Or i l’Avui. Fou guardonat, entre d’altres, amb el Premi L'il·lustrador d'Or de l'Associació d'Il·lustradors Professionals de Catalunya (1994) i el Premi d'Honor del II Premi Internacional Gat Perich (1997). El 1995 rebé la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya.
 
La digitalització de l’obra gràfica de Cesc -que forma part de la Memòria Digital de Catalunya-  es troba disponible a http://mdc.cbuc.cat/cdm/search/collection/dibucesc. Les reproduccions corresponen a originals que abasten des del 1934 fins la seva mort.
 
Els dibuixos originals, estampes, fotografies, diplomes i altres documents relacionats amb l’activitat del dibuixant van ser adquirits per la Biblioteca de Catalunya els anys 2008-2009.