Simulacre de gestió d'emergència química

Simulacre d'incendi a les instal·lacions d'una empresa de productes petrolífers de Lleida (Segrià)

query_builder   21 desembre 2012 14:51

event_note Nota de premsa

Simulacre d'incendi a les instal·lacions d'una empresa de productes petrolífers de Lleida (Segrià)

Simulacre gestió emergència química

 

  • El simulacre d’accident, organitzat per Protecció Civil de la Generalitat, ha consistit en un incendi a la planta que ha provocat 3 ferits
 
 
Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) ha organitzat avui, 21 de desembre de 2012, un simulacre d’incendi amb l’activació del Plaseqcat (Pla d’Emergència Exterior del Sector Químic de Catalunya) a les instal·lacions d’una empresa de transport i emmagatzematge de productes petrolífers de Lleida (Segrià), on s’ha realitzat l’exercici.
 
En aquest simulacre, en el qual han participat uns 60 efectius, la Direcció General de Protecció Civil ha coordinat la participació dels serveis d’emergències externs com són els Bombers de la Generalitat, Mossos d’Esquadra, Policia Local i el Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM), entre altres.
 
L’exercici ha simulat un incendi en una de les illetes de l’empresa, causat pel vessament de gasolina durant unes maniobres de manteniment per part d’uns operaris externs. Un cop detectat l’accident, l’empresa ha mobilitzat els seus recursos interns per intentar sufocar l’incendi i, paral·lelament, ha trucat al telèfon únic d’emergències 112 i al Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (CECAT). A conseqüència de l’incendi han resultat ferides 3 persones, els dos operaris externs i un Bomber, que han estat evacuats a l’Hospital Arnau de Vilanova, de Lleida. A més, dos treballadors de l’empresa han estat atesos al mateix lloc de l’incident per una crisis d’angoixa.
 
Els Bombers de la Generalitat han participat activament en el simulacre amb el rescat de dos operaris d’una empresa externa que realitzaven tasques de manteniment i que han resultat ferits de diversa consideració; el confinament i extinció de l’incendi en la zona de càrrega de camions;  la contenció i segellat de vessament de combustible i la protecció de la resta d’instal·lacions i tancs d’emmagatzematge que podrien haver resultat afectats pel foc.  També han treballat en el control d’una fuita de producte corrosiu proper a les instal·lacions afectades. Per fer aquestes tasques, han mobilitzat un total de 8 dotacions terrestres: tres vehicles d’aigua, un vehicle autoescala, un furgó de risc químic i tres vehicles de comandament.
 
Els Mossos d’Esquadra i la Policia Local han controlat els accessos a les instal·lacions per facilitar l’arribada dels cossos de seguretat al lloc de l’accident, i han establert controls de trànsit i punts de tall a les dues rotondes de la L-11 que regulen l’accés a les vies de servei que permeten arribar a la planta.
 
Els Mossos d'Esquadra han participat en el simulacre amb cinc dotacions (una de trànsit, tres de seguretat ciutadana i una dotació de la Sala Regional). Per la seva banda, la Policia Local de Lleida ha mobilitzat dues patrulles.
 
El Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) ha realitzat la recepció dels ferits, els ha avaluat i estabilitzat per fer el trasllat a l’hospital Arnau de Vilanova, de Lleida. El SEM ha desplaçat al lloc una ambulància de Suport Vital Bàsic (SVB) i una ambulància de Suport Vital Avançat (SVA).
 
Protecció Civil de la Generalitat, a banda d’activar des del CECAT el pla d’emergències Plaseqcat, també ha destinat al lloc el responsable territorial de Lleida i un tècnic de Servei de Logística i Operativa Territorial per donar suport a les tasques dels operatius actuants i fer d’enllaç directe amb CECAT.
 
Durant la realització de l’exercici s’ha activat el Pla d’Emergència Exterior del Sector Químic de Catalunya (Plaseqcat), amb l’objectiu de comprovar els avisos per part de la indústria previst en el seu Pla d’Autoprotecció; involucrar i fer participar el màxim de col·lectius relacionats amb el pla; i comprovar les accions dels serveis d’emergències (bombers, policia, sanitaris i tècnics) que han previst en els seus Plans d’Actuació de Grup.

4  

Imatges

Imatge 1 simulacre Lleida

Imatge 1 simulacre Lleida 1970

Imatge 2 simulacre Lleida

Imatge 2 simulacre Lleida 2030

Imatge 3 simulacre Lleida

Imatge 3 simulacre Lleida 1730

Imatge 4 simulacre Lleida

Imatge 4 simulacre Lleida 1732