Els diagnòstics de VIH a Catalunya es mantenen estables

query_builder   11 gener 2013 08:44

event_note Nota de premsa

Els diagnòstics de VIH a Catalunya es mantenen estables

Es detecta un increment de la infecció per relacions sexuals no protegides entre homes i en la població nouvinguda
Durant l’any 2011 es van notificar 633 noves infeccions a Catalunya, una xifra que es manté estable durant els darrers anys (684 l’any 2010). En aquests moments les noves infeccions afecten majoritàriament la població entre 25 i 44 anys. La taxa d’incidència actual és de 9,8 infeccions per cada 100.000 habitants.
                
La principal via de transmissió entre els nous diagnòstics és la sexual amb un 86,9% dels casos (el 61% en relacions homosexuals i el 25,9% en relacions heterosexuals), seguida de la via endovenosa amb el 3,6% dels casos. Entre els homes, la transmissió per via homosexual (període 2001-2011) és del 49,2% i supera la transmissió heterosexual que, en aquest període, és del 28,6%.
 
En relació al comunicat de la Confederació Espanyola d'Associacions de lesbianes, gais, bisexuals i transsexuals (Colegas) el Departament de Salut exposa:
 
1.   Que el fet que a Catalunya hi hagi un major percentatge d’infeccions en relacions homosexuals no vol dir que l'epidèmia sigui major o menor, sinó simplement reflecteix la distribució de les formes de transmissió del virus, que no ha de ser igual a arreu. En qualsevol cas, el patró epidemiològic no difereix entre les comunitats autònomes que tenen informació sobre el VIH.
 
2.   Per comparar la magnitud de les dades caldria fer servir taxes d'incidència i en aquest sentit el propi conjunt de l'estat està molt per sobre de la mitjana europea.
 
3.   Fer comparacions d'altres tipus d'informació epidemiològica entre comunitats autònomes s'ha d'evitar (acordat al Plan Nacional) perquè en la majoria de casos té poc sentit tècnic. En qualsevol cas, dades de l'estudi Europeu coordinat pel CEEISCAT en col·laboració amb l’Institut Carlos III, EMIS, indiquen que a Catalunya el col·lectiu homosexual es fa més la prova i  té més coneixement sobre aquesta infecció que la mitjana estatal (52 % i 90% front el 44% i el 88%, respectivament).
 
4.   Catalunya és reconeguda per la qualitat dels seus sistemes d'informació en VIH i de fet molts indicadors que l'estat presenta a l’OMS estan basats en les dades de Catalunya.