Protecció Civil manté activades les alertes del plans Neucat i Allaucat per l'episodi de nevades a Pirineu i Prepirineu i demana prudència

query_builder   16 gener 2013 09:36

event_note Nota de premsa

Protecció Civil manté activades les alertes del plans Neucat i Allaucat per l'episodi de nevades a Pirineu i Prepirineu i demana prudència

 
 • També es manté en fase prealerta el Pla PROCICAT pels forts vents que avui afectaran Catalunya de manera generalitzada
 
Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) manté activades avui dimecres les alertes del Pla Especial per Nevades a Catalunya NEUCAT per risc alt de nevades al vessant nord del Pirineu Occidental, i l’alerta del Pla d’Emergències per Allaus a Catalunya ALLAUCAT, pel perill d'allaus de nivell MOLT FORT (5 en l’escala europea de 5 nivells) a l'Aran-Franja Nord de la Pallaresa (Vall d’Aran, Pallars Sobirà i Alta Ribagorça).
 
Incidències:
 
El Servei Català de Trànsit (SCT) informa que, com a conseqüència de la neu, està tallada la C-28 a Alt Àneu, de Baqueira a Casa Sastrada i també l’accés al Pla de Beret per la C-142b per risc d’allaus. A més, és obligatori l’ús de cadenes a la C-13 entre Sort i Esterri d’Àneu, a la C-147 entre Esterri d’Àneu i Alós d’Isil, a la C-28 per accedir al Port de la Bonaigua i també entre Vielha i Baqueira, a la C-28z, a la C-142b entre Baqueira i Tanau, a la L-500 a Pont de Suert, a la L-501 a la Vall de Boí, a la L-504 i L-510 a Llavorsí i a la BV-4024 entre Guardiola de Berguedà i Coll de Pal.
 
La xarxa d’autopistes no presenta incidències però Acesa ha comunicat que hi ha fort vent des de primera hora del matí a l’AP2 entre Cabra del Camp i Banyeres del Penedès.
 
Per fer front als efectes de les nevades sobre la xarxa viària catalana, la Generalitat manté mobilitzades 17 màquines llevaneus a Vidreres, Berga, Bracons i algun retén preventiu al Baix Camp.
 
Estat xarxa ferroviària
Renfe, Adif i FFCC no tenen incidències relacionades amb la neu i el vent.
 
Serveis de Bombers relacionats amb les nevades i el vent
Pel que fa a la neu i al vent, els Bombers de la Generalitat no han activat cap dotació.
 
Serveis de Mossos d’Esquadra relacionats amb la neu
Els Mossos d’Esquadra no han fet cap servei relacionat amb la neu durant passada nit i fins ara.
 
Incidències rebudes al TF 112
34 trucades per vent (06:00 h): 9 trucades al Barcelonès (7 d’aquestes amb origen a Barcelona); 1 trucada des del Vallès Occidental; 6 del Baix Camp; 3 Alt Empordà; 2 des del Tarragonès; 2 des de l’Anoia; 3 del Segrià; 2 trucades fetes des de Montsià; i 6 des del Baix Penedès (3 d’aquestes des del Vendrell).
 
La majoria de trucades es van realitzar ahir al matí (21 trucades fetes en la franja 11:30 a 13:30 h). El motiu de les trucades va ser per obstacles a la calçada, avaria d’enllumenat públic, caiguda de tendals, d’arbres o rètols publicitaris i van generar incidències menors.
 
36 trucades per neu (07:00 h) al Pirineu i Prepirineu. La majoria de trucades han estat fetes des de la Val d’Aran (11) i el Vallès Oriental (10).
 
Municipis amb Pla de protecció civil activat
Tremp.
 
Gruixos de neu acumulada i previsió
Pel que fa a la previsió de neu segons el Servei Meteorològic de Catalunya per avui s’espera que es concentri a les comarques de la Vall d’Aran, Alta Ribagorça i Pallars Sobirà.
 
Pel que fa als gruixos de neu acumulada més destacables d’ahir: Vielha (62 cm) S’han acumulat uns 2 ó 3 cm durant la nit. Tot i que la precipitació ha anat de baixa durant la nit, a les cotes més elevades del vessant nord del Pirineu es pot haver acumulat un gruix de 5 ó 6 cm durant la nit. Al llarg del matí continuarà nevant amb ritme poc intens i a mitja tarda d’avui s’espera una reactivació de la nevada tot i que menys intensa que ahir.
 
Rutes escolars afectades i escoles tancades
A conseqüència d’aquest episodi de nevades, la Secretaria General d’Ensenyament ha confirmat la suspensió del transport escolar a Naut-Aran. I, d’altra banda, els consells comarcals del Pallars Sobirà, Alt Urgell, Cerdanya i Pallars Jussà han confirmat el funcionament normal avui del servei de transport escolar.
 
PREALERTA DEL PROCICAT PER FORTS VENTS
Pel que fa al risc per forts vents, Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) manté en prealerta el Pla de protecció Civil de Catalunya PROCICAT pel fort vent que afecta avui de manera generalitzada tot Catalunya.
 
Durant aquest matí es preveu una millora de la situació general excepte al terç nord-oest del país. Al migdia el fenomen es reactivarà de nou a tot el territori, excloent les comarques de la banda est del territori gironí.
 
La distribució geogràfica del fenomen és de caràcter extens i les ratxes més fortes s’assoliran sobretot a cotes elevades.
 
A primera hora d’aquest matí no es superava el llindar a cap de les estacions consultades.
 
Protecció Civil de la Generalitat recomana, si és possible, evitar els desplaçaments per carretera en les zones afectades per forts vents. Però, si és imprescindible agafar el vehicle, el Servei Català de Trànsit recorda uns consells de conducció segura:
 
 • Reduir la velocitat, corregint les desviacions per mantenir la trajectòria del vehicle.
 • En el cas d'avançar vehicles de grans dimensions, vigilar especialment amb la distància de separació lateral. És molt important que aquesta recomanació la segueixin els conductors de camions i de caravanes.
 • Fixar-se en la trajectòria del vent a través dels arbres i arbustos de la calçada.
 • Subjectar el volant de manera segura i forta.
 
La Direcció General de protecció Civil de la Generalitat també recomana a la ciutadania:
 
 • Fer seguiment de possibles incidències al twitter @emergenciescat
 • fer seguiment de les condicions meteorològiques a través dels mitjans de comunicació. Davant del fred intens, recordeu també els consells per a l’ús correcte d’estufes i calefactors
 • Extremar les precaucions en cas d’haver d’agafar el cotxe. Si us hi heu de desplaçar, i abans d’iniciar qualsevol trajecte, informeu-vos de les rutes a seguir, i de l’estat de la xarxa viària
 • trucar al telèfon 112 per a qualsevol tipus d’emergència.
 • Davant la formació de plaques de gel a la via pública, no només els conductors sinó també els vianants cal que extremin les precaucions.
 • Consulteu tots els consells de nevades a: www.gencat.cat/interior/nevades
 • Consells de Protecció Civil d'allaus a: www.gencat.cat/interior/allaus
 
Consells de trànsit: Els usuaris poden consultar l’evolució d’aquestes afectacions al compte de Twitter @transit i al web http://www.gencat.cat/transit/marcit_n.htm. Per a la conducció amb neu o gel a la calçada l’SCT recomana:
 
 • Conduir amb suavitat
 • No frenar bruscament
 • Reduir la velocitat per facilitar l'adherència i evitar lliscaments
 • Augmentar la distància de seguretat per evitar col·lisions per encalç
 • Seguir les roderes o empremtes deixades per altres vehicles
 • No avançar si no és necessari
 • Portar les cadenes per si cal utilizar-les
 • Quan cauen els primers flocs de neu es produeixen els mateixos efectes que quan cauen les primeres gotes de pluja i transformen el paviment en una pista molt lliscant.