Protecció Civil: Actualització incidències per l'episodi de nevades al Pirineu i Prepirineu i els forts vents

query_builder   16 gener 2013 17:05

event_note Nota de premsa

Protecció Civil: Actualització incidències per l'episodi de nevades al Pirineu i Prepirineu i els forts vents

Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) manté activades avui dimecres les alertes del Pla Especial per Nevades a Catalunya NEUCAT per risc alt de nevades i l’alerta del Pla d’Emergències per Allaus a Catalunya ALLAUCAT, perquè el perill d’allaus és MOLT FORT (5 en l’escala europea de 5) a l’Aran-Franja Nord de la Pallaresa i FORT (4) a la meitat nord de la Ribagorçana-Vall fosca i a la meitat nord de la Pallaresa tant avui com per demà dijous. D’altra banda es manté vigent la Prealerta del Pla de protecció Civil de Catalunya PROCICAT per forts vents.
 
Per aquest motiu, Protecció Civil recomana evitar les zones afectades pel perill d’allaus i limitar les activitats només a aquelles professionals i imprescindibles, atès que una actuació no adequada pot provocar una allau.
 
Pel que fa a les nevades, el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) informa que durant el dia d’avui ha caigut poca neu (5 cm a Vielha) i el vent fa que els gruixos siguin variables ja que baixen allà on bufa i augmenten allà on deixar de bufar el vent.
 
Dades de gruixos totals de l’episodi de neu: Certascan (2.400 m) 119 cm; Lac Redon (2.347 m) 106 cm; Saseuba (2.228 m) 90 cm; Bonaigua (2.266 m) 79 cm; Boí (2.535 m) 69 cm; Vielha 67 cm; Naut d’Aran –Arties- (1.300 m) 94 cm; Das (1.100 m) 12 cm; Sort (700 m) 9 cm.
 
En referència als forts vents, el SMC informa que durant el dia d’avui s’ha superat el llindar dels 90 km/h a Espot (2.500 m) amb ratxes de 111 km/h. No han superat el llindar dels 90 km/h però estan a prop: Queralbs (1.970 m) 83 km/h; Alguaire (340 m) i Montserrat (920 m) han enregistrat ratxes de 79 km/h; Benissanet (30 m) Els Ports de Tortosa (1.000 m) i Salòria (2.400 m) han enregistrat ratxes de 75 km/h.
 
El vent és de component oest i d’ara i fins a mitja tarda les ratxes seran més freqüents i dins d’aquests rangs d’intensitat; també s’ampliarà la zona d’afectació, sortint fora de l’àrea més habitual del Pirineu i Terres de l’Ebre i estenent-se a qualsevol punt del territori excepte les comarques situades a l’est del territori gironí.
 
 
Incidències:
 
El Servei Català de Trànsit (SCT) informa que en aquests moments com a conseqüència de la neu està tallada la C-28 a Alt Àneu, de Baqueira a Casa Sastrada i també l’accés al Pla de Beret per la C-142b per risc d’allaus.
 
Els usuaris poden consultar l’evolució d’aquestes afectacions al compte de Twitter @transit i al web http://www.gencat.cat/transit/marcit_n.htm. Per a la conducció amb neu o gel a la calçada l’SCT recomana:
 
 • Conduir amb suavitat
 • No frenar bruscament
 • Reduir la velocitat per facilitar l'adherència i evitar lliscaments
 • Augmentar la distància de seguretat per evitar col·lisions per encalç
 • Seguir les roderes o empremtes deixades per altres vehicles
 • No avançar si no és necessari
 • Portar les cadenes per si cal utilizar-les
 • Quan cauen els primers flocs de neu es produeixen els mateixos efectes que quan cauen les primeres gotes de pluja i transformen el paviment en una pista molt lliscant.
 
 
A més si es condueix a les zones on es registren fortes ratxes de vent es recomana:
 • Reduir la velocitat, corregint les desviacions per mantenir la trajectòria del vehicle.
 • En el cas d'avançar vehicles de grans dimensions, vigilar especialment amb la distància de separació lateral. És molt important que aquesta recomanació la segueixin els conductors de camions i de caravanes.
 • Fixar-se en la trajectòria del vent a través dels arbres i arbustos de la calçada.
 • Subjectar el volant de manera segura i forta.
 
Els Bombers de la Generalitat han treballat en 6 serveis relacionats amb incidents provocats pel vent. 5 serveis a la Regió d’Emergències Metropolitana Nord  i 1 a la Regió d’Emergències Metropolitana Sud.
 
El telèfon d’emergències 112 de Catalunya ha rebut 52 trucades relacionades amb l’episodi de vents.
 
Recordeu: