El risc d'allaus ha disminuït a la vessant nord del Pirineu però ha augmentat a la vessant sud del Pirineu Occidental

Protecció Civil de la Generalitat: es manté l'avís per vent al sud del país i augmenta el risc d'allaus a Pirineu i Prepirineu

query_builder   20 gener 2013 13:21

event_note Nota de premsa

El risc d'allaus ha disminuït a la vessant nord del Pirineu però ha augmentat a la vessant sud del Pirineu Occidental

Protecció Civil de la Generalitat: es manté l'avís per vent al sud del país i augmenta el risc d'allaus a Pirineu i Prepirineu

Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) ha emès un avís per la situació de fort vent que hi ha avui al sud del país i que es mantindrà fins les 19.00 h d'acord amb la previsió del Servei Meteorològic de Catalunya. La previsió indica que poden haver-hi ratxes de vent superiors als 90 km/ h al terç sud de Catalunya, en qualsevol cota, amb vent de component Nord i Oest. A les Terres de l'Ebre l'avís indica possible superació de ratxes de vent superiors als 125 km/h.
 
Fins ara s'han registrat ratxes de 111 km/h al Perelló, de 90 km/h als Ports, de 80 km/h a Contantí i a Mas de Barberans s'han superat els 125 km/h.
 
Les comarques on es poden produir cops de vent més forts són: Montsià, Baix Ebre, Terra Alta, Ribera d'Ebre, Priorat, Baix Camp, Conca de Barberà i Alt Camp. Protecció Civil demana molta precaució i retirar els elements inestables o que no estiguin ben fixats de balcons, terrasses o façanes. Tanmateix cal evitar situar-se prop de bastides, o murs i arbres que puguin perdre l'estabilitat. El Servei Català de Trànsit recomana també molta prudència en la conducció.
 
No hi ha constància d'afectacions ni trucades al Telèfon d'emergències 112.
 
La DGPC també manté una prealerta del Pla d'emergències per risc d'allaus ALLAUCAT, a partir de la informació facilitada per l'Institut Geològic de Catalunya. Avui la situació de perill FORT (4 sobre 5 en l'escala europea) s'ha traslladat a la vessant sud del Pirineu Occidental, concretament al nord del Cadí-Moixeró (comarques de l’Alt Urgell i la Cerdanya), Ribagorçana-Vall Fosca (comarques de l’Alta Ribagorça i Pallars, Jussà), Pallaresa (comarques del Pallars Sobirà i Alt Urgell) i Prepirineu (comarques de l’Alt Urgell, Solsonès, Ripollès i Berguedà).
 
A l’Aran-Franja Nord de la Pallaresa (comarques de la Vall d’Aran, Pallars Sobirà i Alta Ribagorça), Ter-Freser (comarca del Ripollès) i Perafita-Puigpedrós (comarques de l’Alt Urgell i la Cerdanya) el perill ha baixat de fort (4 sobre 5 en l'escala europea) a MARCAT (3 sobre 5).
 
Les afectacions actuals són, segons informa el Servei Català de Trànsit:
 
Per risc d’allau continua tallada la C-28 entre Baqueirai i la Peülla. A més per neu està tallada la BV-4024 per accedir al Coll de Pal i és obligatori l’ús de cadenes a la C-28 entre Esterri d’Àneu i Casa Sastrada i la C-142b per accedir al Pla de Beret.
 
Des de divendres fins diumenge a la matinada, les precipitacions que s'han donat a tota la façana sud del Pirineu han acumulat entre 65-70 l/m2 al Prepirineu, entre 60-65 l/m2 a la Ribagorçana-Vall Fosca i a la Pallaresa i uns 40-50 l/m2 al Vessant nord del Cadí-Moixeró. Per sobre dels 1.800 m, dissabte les precipitacions van ser en forma de neu amb acumulacions importants.
 
Diumenge de matinada la cota ha baixat pràcticament fins als 1.000-1.200 m.
A tots els sectors la neu s'ha dipositat en forma de plaques a totes les orientacions per sobre dels 2.000-2.200 m. Aquestes plaques són especialment rellevants en orientacions nord-est i est. Es preveu que en el dia d'avui amb el vent del nord-oest i oest es mantinguin com a més inestables aquestes orientacions i que es formin noves plaques en sud i sud-est.
 
Com s'ha explicat més amunt, al Prepirineu, al Vessant Nord del Cadí-Moixeró, a la Ribagorçana-Vall Fosca i a la Pallaresa el perill, per diumenge i dilluns, és FORT (4) per sobre dels 2.200 m ja que és probable la caiguda de plaques a qualsevol orientació. Aquestes plaques poden ser especialment destacables en mida a les orientacions nord i est i poden caure al pas d'una persona. Puntualment en algun indret més acumulat és possible que fins i tot caiguin
espontàniament. Per sota dels 2.200 m el perill és MARCAT (3).
 
Davant les prediccions d’allaus a Catalunya, Protecció Civil de la Generalitat recorda que cal extremar les precaucions, evitant sortides a zones de perill i actituds imprudents, i tenir sempre presents les següents recomanacions:
 
Abans de sortir a la muntanya o a les zones de risc:
 
 • Consulteu els butlletins de perill d’allaus (web de l’Institut Geològic de Catalunya)
 • Podeu fer seguiment de possibles incidències al twitter @emergenciescat
 • Tingueu en compte que hi ha més perill a la primavera i a la vessant sud de les muntanyes
 • Eviteu els desplaçaments a les zones afectades
 • Eviteu fer esports de muntanya si hi ha risc d’allaus
 • No sortiu si hi ha hagut nevades intenses i les temperatures són baixes, ja que hi haurà risc d’allaus de neu pols
 • En tot cas, heu de traçar bé la ruta per evitar les zones de risc d’allaus, aneu ben equipats i porteu mòbil i altres sistemes de localització
 
 
Si us trobeu a la muntanya en una zona amb risc d’allaus:
 
 • Tingueu en compte que les vibracions produïdes per un crit, caiguda o moviment del terra poden iniciar un allau.
 • Travesseu el vessant per la zona més altra possible.
 • Passeu tan espaiats com calgui, deixant que la persona que va davant arribi a lloc segur.
 • Deslligueu-vos un tirant de la motxilla, descordeu-vos les corretges dels esquí i traieu-vos les corretges dels pals, si en porteu.
 
 
SI US ATRAPA UNA ALLAU:
 
 • Intenteu fugir-ne pel lateral més pròxim. Si no és possible posa’t darrere d’un roc o un arbre per evitar que se t’emporti.
 • Si la neu us atrapa feu moviments de natació per evitar ser submergit per l’allau.
 • Si no podeu evitar ser submergits feu una bola i poseu-vos les mans davant la cara fent un espai per poder respirar.
 • Si quedeu atrapats intenteu sortir quan disminueixi la velocitat, abans que s’aturi del tot i la neu es converteixi en dura.
 • Escopiu saliva. En funció de la direcció en què es mogui podreu saber en quina posició us trobeu.
 • Si no podeu sortir, no us moveu per tal d’evitar cansar-vos, respireu lentament i espereu els equips de socors.