govern

Salut estén el projecte de seguiment del postpart a través d'Internet a tot Catalunya

query_builder   21 gener 2013 09:18

event_note Nota de premsa

Salut estén el projecte de seguiment del postpart a través d'Internet a tot Catalunya

  • Durant el darrer trimestre del 2012 comença la implantació a Barcelona Ciutat, Vallès Occidental i Oriental, i Catalunya Central
  • Amb aquesta ampliació, el servei telemàtic d’atenció al postpart arribarà a gairebé 20.000 dones
  • L’únic requisit per accedir al sistema, que funciona amb el programa Skype, és comptar amb una càmera web i connexió a Internet

L’Institut Català de la Salut (ICS) oferirà el seguiment durant el postpart a través de videoconferència a tots els serveis d'atenció a la salut sexual i reproductiva (ASSIR).

El programa de seguiment postpart s’adreça a mares que acaben de donar a llum a nadons i les permet contactar amb la llevadora per resoldre dubtes des de casa, sense necessitat de desplaçar-se al centre de referència i obre la possibilitat de rebre consell i suport de forma visual a través del programa Skype.

El programa va iniciar-se l’any 2009 amb una prova pilot amb més de 1.500 parteres de Barcelona, Vallès Occidental i Oriental i Catalunya Central, l’èxit de la qual ha impulsat la generalització del Programa al conjunt de Catalunya.

El pla d’implantació ha començat a sis centres del Vallès Occidental i Oriental (Sabadell, Cerdanyola, Granollers i Mollet), a 13 centres de Barcelona Ciutat i un centre de la Catalunya Central. Amb aquesta ampliació del programa, l’ICS posa aquest servei a l’abast d’unes 20.000 dones,  12.000 ateses al Vallès Occidental i Oriental, 6.800 dones de Barcelona Ciutat i més de 300 al Berguedà.

Durant els mesos de setembre i octubre, les llevadores han rebut un curs formatiu sobre el funcionament del programa Skype. Posteriorment, elles mateixes han estat les encarregades d’informar les gestants sobre la possibilitat d’utilitzar aquest servei un cop hagin donat a llum.Procediment senzill

L’accés a aquest servei és molt senzill. Quan la usuària vulgui contactar amb la llevadora, l’avisarà a través de l’Skype. Si la llevadora està disponible, hi contactarà en el mateix moment per atendre la consulta. Si no és possible establir la comunicació, la llevadora enviarà un missatge a través del mateix Skype per pactar el moment de la videoconferència. Si ho prefereix, la usuària també podrà contactar immediatament amb la llevadora que estigui de guàrdia.Principals dubtes

 

Durant la prova pilot, el nivell de satisfacció de les usuàries va ser molt positiu gràcies a l’accessibilitat de tenir una via oberta de connexió amb una llevadora per resoldre dubtes des de casa, sense necessitat de desplaçar-se al centre de referència, i la possibilitat de rebre consell i suport de forma visual a través del programa Skype.


La mitjana de connexions durant aquesta prova pilot va ser de dues sessions i els dubtes més freqüents fan referència a la lactància, el comportament del nadó nounat i també les molèsties físiques de la mare després de donar a llum.

 

Procés d’implantació a la resta de Catalunya

 

A mig termini, aquest servei s’implantarà a la resta de Catalunya. L’objectiu és que al llarg del 2013 tots els serveis d'atenció a la salut sexual i reproductiva de l’organització ofereixin el servei d’atenció telemàtica al postpart.