Roda de premsa de Govern

President Mas: "Els dèficits són en fase de control i ja els podríem controlar si comptéssim amb la col·laboració lleial de l'Estat"

query_builder   22 gener 2013 17:14

event_note Nota de premsa

President Mas: "Els dèficits són en fase de control i ja els podríem controlar si comptéssim amb la col·laboració lleial de l'Estat"

  • El cap de l’Executiu destaca “l’esforç immens i ingent” que ha fet el Govern els darrers dos anys per controlar el dèficit i recorda que la despesa ordinària s’ha reduït en 4.200 milions d’euros
  • Artur Mas insta el PSC a sumar-se a la declaració de sobirania que es votarà demà al Parlament i recorda que “tots hem fet renúncies per poder sumar altres formacions”
Roda de premsa de Govern
El president Mas i els consellers Homs i Mas-Colell en un moment de la roda de premsa
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha comparegut avui a la roda de premsa posterior a la reunió setmanal del Consell Executiu, en la qual ha fet balanç de les polítiques d’austeritat i de control de dèficit que ha fet el Govern durant els darrers dos anys. Artur Mas ha subratllat que “estem fent els deures, estem en fase de control del que són els dèficits de la Generalitat” i ha afegit que “els podríem arribar a controlar ja i a estabilitzar la situació a Catalunya si comptéssim amb la col·laboració lleial del Govern central”.
 
El cap de l’Executiu ha destacat que s’ha fet un “esforç immens i ingent” i ha recordat que en els darrers dos anys la despesa ordinària de la Generalitat s’ha reduït en 4.200 milions d’euros, que equival a 5,7 milions d’euros “cada dia, durant dos anys, ininterrompudament”.
 
En aquest sentit, el president ha dit que, a Catalunya, “la situació està en millor fase de control ara que fa dos anys i aquesta era la nostra obligació”, però ha assenyalat que si el Govern espanyol “hagués actuat amb tota la correcció, fins i tot amb la recessió econòmica, sense concert i amb un dèficit monstruós, la Generalitat aquest 2012 hauria complert”.
 
El president Mas ha remarcat que la Generalitat “està fent els deures” i “ens estem acostant molt a l’objectiu de dèficit”, malgrat les “enormes dificultats”. “Estem  fent aquest gran esforç d’austeritat amb resultats tangibles i evidents, enmig d’aquesta gran deslleialtat per part del Govern central”, ha dit el president, que també ha denunciat que l’Estat “es queda la part del dèficit que no li toca; no fa ni deixa fer; no paga els deutes i, a més, apuja els impostos i es queda amb tot l’increment”. Artur Mas ha reblat que “això porta a un ofegament del que és el nostre país i la institució i això més que justifica la línia que està seguint Catalunya, basada a fer un camí propi”.
 
Respecte a l’objectiu de dèficit fixat per l’Estat per al 2013, el cap de l’Executiu ha dit que “el que se’ns demana és que en plena recessió fem en un any el que hem pogut fer en dos amb esforços immensos” i ha reblat que “és absolutament desproporcionat, i ho diu un Govern que ha estat servidor de l’austeritat”. El president ha defensat el valor de l’austeritat, però ha alertat “del risc del fonamentalisme de l’austeritat”.
 
El cap del Govern ha aprofitat la compareixença per agrair l’esforç de contenció que han fet els membres del Govern de la Generalitat durant aquests dos anys, especialment el conseller d’Economia i Coneixement. També ha agraït els “esforços i sacrificis” que han hagut de fer els treballadors i servidors públics, així com el teixit econòmic i associatiu del país, que “estan col·laborant perquè Catalunya pugui anar fent els deures”.
 
 
“Tots hem fet renúncies, ara li toca al PSC moure fitxa”
 
D’altra banda, a preguntes dels periodistes en referència a les negociacions amb els socialistes perquè se sumin a la declaració de sobirania presentada al Parlament per CiU i ERC, el president Mas ha assegurat que “és al PSC a qui li toca moure fitxa”, després que “tots hem fet renúncies per poder sumar altres formacions”. Així, el cap de l’Executiu ha demanat al partit socialista que “faci un esforç de país i no es quedi al marge d’una votació que té transcendència històrica”. “Estem disposats a allargar la mà fins al darrer moment perquè s’hi incorporin, però això requereix que hi hagi una actitud positiva, generosa i potser un pèl arriscada, per no quedar en el costat equivocat”, ha subratllat. 
 
“Demà hi haurà un costat amb una gran majoria i un altre costat legítim amb una minoria molt clara” ha continuat dient el president, i ha afegit “no pot ser que el PSC es quedi amb la minoria clara i deixi d’estar amb la majoria de les formacions en un moment tan transcendental”. “Demà no decidirem al Parlament si Catalunya es converteix en un Estat, sinó si té dret a decidir lliurement el seu futur; Pere Navarro ha dit que hi està d’acord, i ningú pot decidir el seu futur si no té un caràcter sobirà”, ha remarcat.
 
“Tothom en algun noment ha de renunciar a alguna cosa que li agradaria tenir o que fos diferent -ha insistit Artur Mas- però no perdem la transcendència del moment que estem vivint i el que ens estem jugant com a país i societat”, ha reblat.
 
 
“Hi ha molta gent que està actuant honestament en política”
Preguntat sobre els casos de corrupció que han aparegut en el món polític, el president ha volgut fer notar que “no és cert que tot el país ni tota la política siguin corruptes” i ha remarcat que hi ha molta gent que “està actuant honestament, amb gran esperit de servei i sacrifici”. Malgrat això, ha assegurat que el que cal és “fer net a tot arreu” i procurar “treure'n lliçons”. “Emprenya i cabreja molt que això surti d’aquesta manera, però millor que surti tot el que forma part de les males pràctiques durant molt de temps i que serveixi d’antídot i vacuna definitiva perquè el país i la seva política agafin la normalitat que no haurien d’haver perdut”, ha reblat el president.
 
 

1  

Imatges

Foto roda de premsa

Foto roda de premsa 226