Protecció Civil: Actualització de les prealertes dels plans Neucat, Procicat per forts vents i Allaucat

query_builder   24 gener 2013 14:57

event_note Nota de premsa

Protecció Civil: Actualització de les prealertes dels plans Neucat, Procicat per forts vents i Allaucat

 
  • Durant l’episodi de vent, el telèfon d’emergències 112 ha rebut 189 trucades sobretot de la comarca del Baix Camp i Baix Ebre

 

  • Protecció Civil recomana reduir la velocitat a les carreteres on bufi fort el vent, assegurar els elements de les façanes i terrats que puguin volar, i prudència en les activitats d’alta muntanya 
 
 
PREALERTA per VENT (PLA PROCICAT)
 
Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) manté la prealerta del pla Procicat per fort vent, amb ràfegues de més de 90 km/h, que han de seguir afectant durant la tarda i vespre d’avui les comarques de la meitat sud de Catalunya, amb major afectació a les comarques de Tarragona i Terres de l’Ebre, i també les comarques del Pirineu, Prepirineu i Alt Empordà.
 
De cara a demà divendres, l’afectació es restringirà a l’Alt Empordà i només fins al migdia, amb vent de component nord i oest registrant-se cops forts i algun de molt fort. L’afectació a la meitat sud del país serà menor. Dissabte, es preveu un altre episodi de vent fort amb caràcter general especialment a la meitat sud i oest i amb major probabilitat i intensitat al Pirineu i nord de l'Empordà.
 
El telèfon d’emergències 112 ha rebut, des d’ahir i fins a les 15:00 hores d’avui, 189 trucades relacionades amb l’episodi de vent i 7 trucades relacionades amb la neu. 53 d’aquestes trucades s’han rebut per obstacles a la calçada interurbana, risc estructural exterior i per uralites i cobertes. Segons l’origen de les trucades, 93 s’han fet des del Baix Camp (la majoria de Reus, Cambrils i Mont-roig del Camp), 23 del Baix Ebre, i 20 des del Baix Llobregat.
 
Tot i que no es registren avui incidències viàries derivades del vent, el Servei Català de Trànsit (SCT) recomana si es condueix a les zones on es registren fortes ratxes de vent:
 
-          Reduir la velocitat, corregint les desviacions per mantenir la trajectòria del vehicle
-          En el cas d'avançar vehicles de grans dimensions, vigilar especialment amb la distància de separació lateral. És molt important que aquesta recomanació la segueixin els conductors de camions i de caravanes
-          Fixar-se en la trajectòria del vent a través dels arbres i arbustos de la calçada
-          Subjectar el volant de manera segura i forta.
 
 
 
PREALERTA per risc de NEVADES (NEUCAT)
 
Les previsions d’avui del SMC indiquen que es manté la previsió de superació del llindar de gruix de neu de més 5cm a cotes superiors a 700m fins a les 00.00 hores d’avui, quan es preveu que finalitzi la prealerta del pla Neucat. L’afectació en risc baix s’estén a les comarques de tota la franja pirinenca de la demarcació de Lleida (Alta Ribagorça, Pallars Sobirà, Alt Urgell i Vall d’Aran), incrementant-se el risc a moderat en aquesta última, a més de la Cerdanya. La distribució geogràfica del fenomen dins de les comarques avisades serà de caràcter extens.
 
Segons ha informat el Servei Català de Trànsit (SCT), en aquests moments la C-28 està tallada a l’altura del Port de la Bonaigua per risc d’allaus. A més, a la mateixa via es necessiten cadenes entre la Peülla i Casa Sastrada. A la C-142b es necessiten cadenes a l’altura de Naut Aran entre Tanau i el Pla de Beret. Destacar també que la BV-4024 està tallada entre Guardiola de Berguedà i Coll de Pal per risc d’allaus.
 
Els usuaris poden consultar l’evolució d’aquestes afectacions al compte de Twitter @transit i al web http://www.gencat.cat/transit/marcit_n.htm. Per a la conducció amb neu o gel a la calçada l’SCT recomana:
 
-          Conduir amb suavitat
-          No frenar bruscament
-          Reduir la velocitat per facilitar l'adherència i evitar lliscaments
-          Augmentar la distància de seguretat per evitar col·lisions per encalç
-          Seguir les roderes o empremtes deixades per altres vehicles
-          No avançar si no és necessari
-          Portar les cadenes per si cal utilizar-les
-          Quan cauen els primers flocs de neu es produeixen els mateixos efectes que quan cauen les primeres gotes de pluja i transformen el paviment en una pista molt lliscant.
 
 
 
PREALERTA per risc d’ALLAUS (ALLAUCAT)
 
Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) també manté la fase de prealerta del pla Allaucat pel risc d’allaus que avui i demà és Fort (4 sobre 5) a l’Aran-Franja Nord de la Pallaresa, d’acord amb el darrer butlletí d’allaus de l’Institut Geològic de Catalunya (IGC).
 
Davant del perill d’allaus, la DGPC recomana que consulteu els consells d'autoprotecció davant les allaus.