Protecció Civil activa l'alerta del pla PROCICAT pel fort vent que afectarà a partir de la propera matinada a gran part de Catalunya

query_builder   25 gener 2013 13:38

event_note Nota de premsa

Protecció Civil activa l'alerta del pla PROCICAT pel fort vent que afectarà a partir de la propera matinada a gran part de Catalunya

 • Protecció Civil també posa en prealerta el pla NEUCAT per les possibles nevades aquesta nit i demà a la vessant nord del Pirineu
 • El vent afectarà amb molta probabilitat les cotes elevades del Pirineu on a més hi ha previsió de neu i es preveu el fenomen del torb
 • Es recomana molta prudència especialment en la conducció, en la fixació d’elements a l’exterior que puguin caure i en les activitats d’alta muntanya
 • Es manté la Prealerta del pla ALLAUCAT pel risc d’allaus FORT (4) a l'Aran-Franja Nord de la Pallaresa i a l’extrem  nord de la Ribagorçana-Vall Fosca i de la Pallaresa
 
Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) activa l’alerta el Pla de protecció Civil de Catalunya PROCICAT per la previsió de fort vent que afectarà a partir d’aquesta matinada i durant tot el dia de demà al gran part del territori a i especialment a tot el terç nord – oest i la meitat sud de Catalunya, amb major probabilitat a les comarques del Pirineu
 
Segons el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), durant tot el dia de demà, el vent bufarà de component nord i oest i les ratxes màximes més fortes es donaran a les cotes elevades. Les ràfegues màximes de vent podran superar el llindar  dels 90 km/h i a les Terres de l’Ebre els 125 km/h. Amb el pas de les hores el fenomen anirà de baixa.
 
La demarcació de l’Alt Pirineu i Aran i les comarques del Ripollès, Berguedà i Solsonès estan afectades pel major grau de perill. L’avís de perill per vent del SMC indica que a la meitat sud de Catalunya el perill serà moderat.
 
A més, a les comarques de l’Alt Pirineu i Aran afectades per les possibles nevades (Val d’Aran, Alta Ribagorça i Pallars Sobirà), es produirà el fenomen del torb.
 
Per aquest motiu, Protecció Civil de la Generalitat recomana a la ciutadania que faci seguiment de les prediccions meteorològiques els propers dies i adapti a aquesta situació les seves activitats a l’aire lliure, sobretot a l'alta muntanya.
 
De la mateixa manera, Protecció Civil recomana que es tinguin en consideració les mesures de prevenció i autoprotecció necessàries en aquests casos, especialment pel que fa a fixar bé o retirar els objectes que estiguin a l’exterior (balcons, terrasses,...) i puguin ser desplaçats per l’aire i evitar aturar-se sota bastides o murs inestables mentre durin les ràfegues de vent.
 
Protecció Civil de la Generalitat també ha demanat als ajuntaments i Consells Comarcals de les zones afectades pel risc de vent que s’assegurin els elements de mobiliari públic susceptibles de patir danys. A més, ha avisat les empreses de subministrament perquè estiguin atentes a qualsevol incidència per reduir al màxim les afectacions dels seus serveis.
 
El Servei Català de Trànsit (SCT) si es condueix a les zones on es registren fortes ratxes de vent recomana:
 
 • Reduir la velocitat, corregint les desviacions per mantenir la trajectòria del vehicle.
 • En el cas d'avançar vehicles de grans dimensions, vigilar especialment amb la distància de separació lateral. És molt important que aquesta recomanació la segueixin els conductors de camions i de caravanes.
 • Fixar-se en la trajectòria del vent a través dels arbres i arbustos de la calçada.
 • Subjectar el volant de manera segura i forta.
 
Es recomana fer seguiment de possibles incidències al twitter @emergenciescat
 
Podeu consultar més consells sobre les ventades a: www.gencat.cat/interior/ventades
 
 
Prealerta del pla NEUCAT
Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) ha emès una prealerta del Pla especial d’emergències per nevades NEUCAT pel risc de nevades a les comarques de l’Alta Ribagorça, la Vall d’Aran i el Pallars Sobirà.
 
Segons l’avís de perill del Servei Meteorològic, a partir de la propera matinada i fins la tarda de demà, es preveuen nevades que poden superar el llindar de 20 cm a cotes superiors 1.400 metres a les comarques de l’Alta Ribagorça, la Vall d’Aran i el Palllars Sobirà. La cota de neu baixarà dels 1600 metres fins al voltant de 800 metres. A causa del fort vent es produirà el fenomen del torb.
 
 
Incidències viàries derivades de la neu
El Servei Català de Trànsit (SCT) informa que en aquests moments resten tallades la C-28 a l’altura del Port de la Bonaigua i la BV-4024 entre Guardiola de Berguedà i Coll de Pal per risc d’allaus. Els usuaris poden consultar l’evolució d’aquestes afectacions al compte de Twitter @transit i al web http://www.gencat.cat/transit/marcit_n.htm. Per a la conducció amb neu o gel a la calçada l’SCT recomana:
 
 • Conduir amb suavitat
 • No frenar bruscament
 • Reduir la velocitat per facilitar l'adherència i evitar lliscaments
 • Augmentar la distància de seguretat per evitar col·lisions per encalç
 • Seguir les roderes o empremtes deixades per altres vehicles
 • No avançar si no és necessari
 • Portar les cadenes per si cal utilitzar-les
 • Quan cauen els primers flocs de neu es produeixen els mateixos efectes que quan cauen les primeres gotes de pluja i transformen el paviment en una pista molt lliscant.
 
 
 
 
Davant del fred intens, recordeu també els consells per a l’ús correcte d’estufes i calefactors
 
Per prevenir els efectes de les nevades, Protecció Civil recomana consultar els www.gencat.cat/interior/nevades
 
Consulteu també els consells d’autoprotecció davant les allaus: www.gencat.cat/interior/allaus