El president Mas, durant la reunió amb l'alcalde de Barcelona

President Mas: "Voler limitar l'acció exterior de Catalunya és el signe del nacionalisme espanyol més ranci, obsolet i tancat"

query_builder   28 gener 2013 15:41

event_note Nota de premsa

President Mas: "Voler limitar l'acció exterior de Catalunya és el signe del nacionalisme espanyol més ranci, obsolet i tancat"

  • El cap de l’Executiu s’ha reunit aquest matí amb l’alcalde de Barcelona i han acordat la reactivació de la comissió de treball bilateral entre la Generalitat i l’Ajuntament
  • El president ha assegurat que el Govern “està a disposició de l’Ajuntament per reprendre la feina d’aquests darrers temps” i que ho farà “tocant de peus a terra”, però “amb ganes de resoldre els problemes”
  • Artur Mas ha remarcat que “associar la marca de Barcelona amb Catalunya és bàsic per situar el conjunt del país al món”
El president de la Generalitat i l'alcalde de Barcelona, en un moment de la trobada institucional
El president de la Generalitat i l'alcalde de Barcelona, en un moment de la trobada institucional
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha assegurat aquest migdia que “plantejar-se limitar l’acció exterior d’un Govern, i especialment d’un Govern com Catalunya, és completament absurd i és el signe del nacionalisme espanyol més ranci, més obsolet i més tancat”. El president s’ha referit amb aquestes paraules a la intenció que té l’Estat de controlar l’activitat de les autonomies a través d’una futura llei d’acció exterior, segons publiquen avui alguns diaris.
 
El cap de l’Executiu ha afirmat que “no es poden posar portes al camp” perquè estem al segle XXI, “i no al segle dels mercats i els països tancats amb fronteres, que és on sembla que ens volen portar des de l’actual Govern espanyol”. En aquest sentit, Artur Mas ha subratllat que, en aquests moments, “gràcies a Barcelona i a Catalunya, el conjunt de l’Estat espanyol té més projecció internacional al món que sense nosaltres”, i ha recordat que Catalunya és la principal economia exportadora de l’Estat espanyol i del sud d’Europa, el primer destí turístic a nivell espanyol i qui capta una part important de la inversió estrangera. “Amb això pretenen que el Govern del país, que és el de Catalunya, es quedi aquí tancadet a casa seva sense anar a buscar allò que tothom va a buscar en aquest moment, que és la seva projecció internacional, situar-se a Europa, al Mediterrani i al món?”, ha preguntat el president.
 
 
Col·laboració amb l’Ajuntament
 
Les declaracions del president s’han produït durant la roda de premsa posterior a la reunió que Artur Mas ha mantingut aquest matí amb l’alcalde de Barcelona, Xavier Trias, al Palau de la Generalitat.  
 
La trobada ha servit per acordar la reactivació de la comissió de treball bilateral entre la Generalitat i l’Ajuntament a la voluntat de buscar solucions en relació a temes com els equipaments socials, l’educació, la salut, la formació ocupacional, la seguretat ciutadana o les infraestructures com l'L9, entre d’altres. La comissió estarà integrada a partir d’avui per la vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, i el conseller de la Presidència, Francesc Homs, per part de la Generalitat, i pel primer tinent d’alcalde, Joaquim Forn, i la segona tinent d’alcalde, Sònia Recasens, per part de l’Ajuntament.
 
El president de la Generalitat ha assegurat que el Govern “està a disposició de l’Ajuntament per reprendre la feina d’aquests darrers temps” i que ho farà “tocant de peus a terra”, tenint en compte la situació econòmica actual de la Generalitat, però també “amb ganes de resoldre els problemes”. En aquest marc, el president ha agraït a l’alcalde Trias “la seva predisposició per ajudar a la Generalitat i a Catalunya a anar endavant” perquè ha assegurat que, en moments complicats com els actuals, és d’agrair tenir al costat una institució de primera fila com l’Ajuntament “que entén els problemes, ajuda a la reactivació econòmica i, al mateix temps, a la cohesió social”.
 
En la seva intervenció, l’alcalde Trias ha assegurat que la reunió ha servit sobretot per “potenciar el treball conjunt d'acord amb els objectius de país i les prioritats econòmiques i socials que podem compartir” i que la voluntat és establir una col·laboració amb la Generalitat, “des de la lleialtat, l’exigència i la voluntat d’acord”.
 
En aquest sentit, Trias ha assegurat que “estem al servei del país en una situació difícil, des del punt de vista econòmic i social” i que l’Ajuntament estarà al costat del president i del Govern “per impulsar el dret a decidir”, perquè “el dèficit sigui molt més flexible i per exigir un nou model de finançament per a Catalunya perquè l’actual no respon a les necessitats del país”.
 
Tal i com s’ha explicat durant la roda de premsa, durant la trobada també s’ha abordat a fons la col·laboració entre l’Ajuntament i la Generalitat respecte a la projecció exterior. En aquest àmbit, el president Mas ha remarcat que “associar la marca de Barcelona amb el conjunt de Catalunya és bàsic per situar el conjunt del país al món” i que serà una estratègia clau del Govern a l’hora de potenciar la marca Catalunya internacionalment de cara al 2014.
 
En relació amb la previsió de la Generalitat de liquidar els deutes que té pendents amb l’Ajuntament de Barcelona, el president ha explicat que el termini “depèn de l’objectiu de dèficit que finalment tingui Catalunya per al 2013 i els anys següents”. El cap de l’Executiu ha destacat que “si el Govern espanyol segueix imposant unilateralment objectius que no es poden complir i que no tenen cap sentit, la Generalitat continuarà en una situació de debilitat financera i no podrà fer honor als seus compromisos”. Per aquest motiu, Artur Mas ha tornat a demanar al Govern espanyol que permeti a les autonomies el mateix marge de flexibilització que l’Estat demana a Europa per tal que “es pugui anar alleugerint i complint millor”. 
 
“Totes les mesures que calgui per eradicar la corrupció”
A preguntes dels periodistes sobre un possible pacte contra la corrupció, el president Mas ha subratllat la disposició del Govern a  “tirar endavant totes les mesures que calgui per eradicar la corrupció en la nostra societat i les nostres institucions” i “millorar la situació del país i la imatge que es transmet de portes enfora”, però ha demanat que “se separi el gra de la palla”, perquè “les corrupcions no existeixen fins que no es demostren”.
 
En aquest sentit, respecte a l’operació policial a Lloret de Mar, el president ha mostrat la seva confiança en l’exalcalde i diputat, Xavier Crespo, que “segueix dient, com va dir des del principi, que tot això és fals”, i ha afegit que “jo el que faig és fiar-me’n, perquè fa molts anys que el conec”. Per aquest motiu, el cap del Govern ha demanat separar “el que és corrupció o corrupteles del que són acusacions, suposicions o investigacions”.
 
Artur Mas ha situat les mesures contra la corrupció en el marc del Parlament, com a accions “compartides per totes les forces polítiques”. El cap del Govern ha insistit que el pacte contra la corrupció ha de ser “un pacte general, no de paraules, que es fa ara perquè surt tot això” i ha reiterat la plena disposició del Govern a fer tot el que calgui per eradicar la corrupció.

2  

Imatges

Reunió

Reunió 543

Roda de premsa

Roda de premsa 478