Benestar Social i Família, ACRA i els ens locals impulsen la campanya "Compartint taula" per proporcionar àpats gratuïts a gent gran amb necessitats socials i econòmiques

A través d'aquest projecte es calcula que es podrà atendre un miler de persones al dia en els menjadors dels centres adscrits a l'Associació Catalana de Recursos Assistencials

query_builder   30 gener 2013 12:40

event_note Nota de premsa

Benestar Social i Família, ACRA i els ens locals impulsen la campanya "Compartint taula" per proporcionar àpats gratuïts a gent gran amb necessitats socials i econòmiques

A través d'aquest projecte es calcula que es podrà atendre un miler de persones al dia en els menjadors dels centres adscrits a l'Associació Catalana de Recursos Assistencials

La consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, i la presidenta de l’Associació Catalana de Recursos Assistencials (ACRA), Cinta Pascual, han presentat aquest dimecres la campanya “Compartint taula”. Aquesta iniciativa solidària permetrà oferir a través dels menjadors de les residències i centres de dia adscrits a ACRA àpats gratuïts a persones grans amb necessitats socials i econòmiques. En el projecte també col·laboren l’Associació Catalana de Municipis i Comarques i la Federació de Municipis de Catalunya.
 
Es calcula que a través de la campanya, que es desenvoluparà durant tot aquest 2013, se serviran 261.000 àpats i es cobriran les necessitats nutricionals d’unes 1.000 persones al dia. Es podran beneficiar del programa persones de 65 anys o més amb problemàtica social i/o econòmica, especialment aquelles que viuen soles o tenen una xarxa familiar feble o deteriorada i tenen greus dificultats econòmiques. En el projecte participen un centenar de centres assistencials d’arreu del territori.  
 
La consellera Munté ha explicat que “es tracta d’una col·laboració a tres bandes: el món local, el Departament i ACRA. A través del conveni que hem signat, el Departament de Benestar Social i Família s’encarregarà de vetllar pel benestar de les persones ateses, impulsarà la participació dels serveis socials bàsics i donarà suport tècnic a l’ACRA per la correcta implementació del projecte”. Ha afegit que “donarem tot el suport necessari perquè aquest projecte sigui un èxit, perquè es tracta d’una iniciativa de justícia social”.
 
La consellera ha ressaltat que aquest conveni “és un excel·lent exemple d’allò que ha de ser la col·laboració público-privada, ara més que mai necessària”. “Les persones grans són un col·lectiu vulnerable que cal atendre de manera prioritària. En moments de recursos limitats, en què l’Estat està minvant les seves aportacions i la Generalitat ha de cobrir aquesta diferència això repercuteix també en entitats i administracions locals”, ha dit Munté. És per això que la consellera ha fet una crida a “mantenir l’esperit de confiança i la voluntat d’anar més enllà, com hem fet fins ara i com fem un cop més amb aquest nou projecte”.
 
Per acabar, la consellera Munté ha destacat que “la cohesió social és essencial i les polítiques socials han d’estar al centre de totes les polítiques”. I ha afegit que “cal preservar el teixit social sense el qual el nostre estat del benestar no hauria estat possible”.
 
Prestacions i ajuts per a la gent gran
L’any passat més de 62.500 persones es van beneficiar de prestacions i ajuts destinats a gent gran amb un baix nivell d’ingressos com ara les prestacions per al manteniment de les despeses de la llar per a determinats col·lectius, els ajuts assistencials de protecció als cònjuges supervivents i les prestacions per atendre necessitats bàsiques. Paral·lelament, 31.424 persones són beneficiaries de pensions no contributives per jubilació, 18.513 de prestacions complementàries per a pensionistes de la modalitat no contributiva i 120.987 persones majors de 65 anys reben prestacions i serveis a través de la Llei de promoció de l’autonomia personal i atenció a les persones en situació de dependència.