Protecció Civil de la Generalitat: Actualització Alerta PROCICAT per forts vents

query_builder   1 febrer 2013 18:17

event_note Nota de premsa

Protecció Civil de la Generalitat: Actualització Alerta PROCICAT per forts vents

  • La previsió de fortes ventades a partir de les 18.00 hores d’avui s’amplia a les comarques de l’Alt pirineu, excepte Cerdanya, i el Solsonès
  • La previsió indica que l’episodi de fort vent s’anirà estenent des del sud i augmentant d’intensitat fins al matí del diumenge
  • Es recomana fer seguiment de l’evolució meteorològica i de les mesures d’autoprotecció que es puguin requerir. Cal extremar la prudència sobretot en les activitats de lleure a alta muntanya  
 
 
Protecció Civil de la Generalitat manté l’alerta del Pla de Protecció Civil PROCICAT per la previsió de fortes ventades generalitzades aquest cap de setmana. Respecte al comunicat d’aquest matí, s’amplien les zones afectades a partir de les 18.00 hores d’avui, a les comarques de l’Alt Pirineu, excepte la Cerdanya, i e Solsonès.
 
Segons la previsió del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) s’ha ampliat el territori que es preveu es vegi afectat a partir de les 18 h d’avui a les comarques de la Val d’Aran, l’Alta Ribagorça, el Pallars Jussà, el Pallars Sobirà, l’Alt Urgell i el Solsonès, i es mantenen les previsions per demà dissabte i diumenge.
 
Recordem la previsió d’aquest matí que es manté igual: El vent començarà aquesta tarda-nit a les comarques de Terres de l’Ebre i Tarragona, i s’estendrà de matinada a les comarques del Pirineu i Pre-pirineu. De cara al matí de demà dissabte, el fenomen es donarà pràcticament a tot Catalunya, amb ràfegues que podran superar els 90 km/h i els 125 km/h a les Terres de l’Ebre, l’Empordà i zones altes del Pirineu i Prepirineu. Les ratxes màximes més fortes s'enregistraran a cotes elevades, i el vent bufarà de component nord i oest.
 
L’episodi tindrà la màxima intensitat a partir del migdia de demà dissabte i fins al matí de diumenge, quan el vent es reforçarà a totes les comarques del Pirineu i Prepirineu, i es mantindrà també, però amb menys força, a la resta de comarques de Catalunya, sobretot de Girona, Terres de l’Ebre, prelitoral de Tarragona i Barcelona, i Catalunya Central.
 
Per aquest motiu, Protecció Civil de la Generalitat recomana a la ciutadania que faci seguiment de les condicions meteorològiques i adapti les seves activitats a l'aire lliure en cada cas, sobretot a l'alta muntanya, a les possibles nevades i forts vents, i també cal ser molt prudents en la conducció. S’aconsella que es tinguin en consideració les mesures de prevenció i autoprotecció necessàries en aquests casos, especialment pel que fa a fixar bé o retirar els objectes que estiguin a l'exterior (balcons, terrasses,...) i puguin ser desplaçats per l'aire i evitar aturar-se sota bastides o murs inestables mentre durin les ràfegues de vent. En els moments de les ràfegues més intenses cal protegir-se sobretot d’elements que semblin inestables i interrompre puntualment les activitats que suposin estar exposats a aquests forts vents.
 
Per a la conducció amb vent, el Servei Català de Trànsit (SCT) demana seguir aquests consells per tal d’evitar accidents:
 
  • Reduir la velocitat, corregint les desviacions per mantenir la trajectòria del vehicle.
  • En el cas d'avançar vehicles de grans dimensions, vigilar especialment amb la distància de separació lateral.
  • Subjectar el volant de manera segura i forta.
 
A més, la DGPC recomana