Protecció Civil posa en prealerta el pla INUNCAT per mal estat de la mar a l'Empordà i la resta de la meitat nord del litoral aquest cap de setmana

query_builder   1 febrer 2013 18:47

event_note Nota de premsa

Protecció Civil posa en prealerta el pla INUNCAT per mal estat de la mar a l'Empordà i la resta de la meitat nord del litoral aquest cap de setmana

 • Tot i que l’episodi començarà a partir de demà a primera hora, la major afectació es donarà el diumenge 3 de febrer
 • Protecció Civil de la Generalitat recomana fer seguiment de les previsions meteorològiques i extremar les precaucions en totes aquelles zones a prop de la costa en les zones afectades per l’avís de perill per mala mar
 
Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) ha posat en situació de prealerta el Pla Especial d’Emergències per Inundacions a Catalunya INUNCAT per la previsió meteorològica per mal estat de la mar a les comarques de l’Empordà i la meitat nord del litoral català durant el cap de setmana i i per les afectacions que es preveu que se'n poden derivar.
 
Segons el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) es poden donar onades superiors a 2,50 metres (maregassa) a partir de les 6.00 h de demà dissabte a la comarca de l’Alt Empordà, amb més probabilitat per al diumenge, i l’episodi s’estendrà a la comarca del Baix Empordà a partir de les 18.00 h de demà dissabte i a les comarques de la Selva i el Maresme a partir de diumenge a les 12.00 h.
 
Maniobres de desguàs en els embassaments de l’Ebre
Pel que fa als embassaments, continuen les maniobres ordinàries de desembassament a les preses de Flix, Mequinensa i Riba-Roja, que encara comporten que el cabal del riu Ebre sigui superior a l’habitual.
 
Els cabals a la sortida dels embassaments són els següents:
 • Mequinensa: 1.150 m3/s (600 per turbina i 550 per comporta)
 • Riba-roja: 1.150 m3/s (800 per turbina i 350 per comporta)
 • Flix: 1.126 m3/s (320 per turbina i 806 per comporta)
 
Protecció Civil de la Generalitat demana a la ciutadania fer seguiment de les previsions meteorològiques i extremar les precaucions en les zones portuàries, espigons i en general, en totes les activitats que es realitzin a prop de la costa. A la conca mediterrània es poden donar tempestes i forts vents que agiten el mar i poden provocar a les costes grans onades que poden afectar el litoral amb violència. Encara que no hi hagi indicis de perillositat, sigueu prudents, el temporal marítim pot fer que sigueu arrossegats per un cop de mar.
 • Si hi ha fortes onades no us banyeu ni us quedeu a la platja. Respecteu els senyals de perill.
 • Tingueu molta precaució en les activitats recreatives o professionals al mar, cal evitar-les en cas de grans onades.
 • No accediu als punts del litoral afectats pel fort onatge o als llocs on les onades trenquin amb força. Respecteu els tancaments d’accessos a aquests punts, són per la vostra seguretat.
 • No us atureu a contemplar les onades, eviteu posar-vos en perill.
 • Allunyeu-vos d'espigons, esculleres, passejos marítims i altres zones on trenquin les onades a prop. Busqueu un lloc segur.
 • Si algú cau a l’aigua truqueu immediatament al 112 i no perdeu de vista el punt exacte de la caiguda per indicar-ho als serveis de salvament.
 • Si caieu a l’aigua nedeu en direcció oposada a les roques i intenteu resistir flotant, sense fer cap altre esforç, en espera de socors.
 
 
Podeu consultar tots els consells preventius i en cas d’emergència sobre aiguats i inundacions al web www.gencat.cat/interior/inundacions