Protecció Civil Generalitat: Incidències destacades a causa del fort vent i la neu

query_builder   3 febrer 2013 09:43

event_note Nota de premsa

Protecció Civil Generalitat: Incidències destacades a causa del fort vent i la neu

 
  • Protecció Civil recorda que fins aquest migdia és recomanable no realitzar activitats a l’aire lliure al Pirineu i Prepirineu per les fortes ratxes de vent previstes

 

  • Aquest matí s’ha posat també en prealerta l’ALLAUCAT pel perill fort d’allaus a l’Aran-Franja Nord de la Pallaresa 
 
 
Alerta Pla PROCICAT per fortes ventades
 
Protecció Civil de la Generalitat manté la fase d’alerta del Pla de Protecció Civil de Catalunya PROCICAT per les fortes ventades que bufen des d’ahir arreu del país, i que encara ho han de fer al llarg del dia d’avui, amb menys intensitat a partir del migdia.
 
El Centre d’Emergències de Catalunya (CECAT) manté contacte amb tots els municipis, especialment amb els afectats per perill MOLT ALT i les instal·lacions i activitats més vulnerables d'aquests municipis, insistint en què recomanin a la ciutadania no realitzar avui activitats de lleure a muntanya.
 
També s’aconsella que es tinguin en consideració les mesures de prevenció i autoprotecció necessàries en aquests casos, a tot el territori on bufa fort el vent, pel que fa a fixar bé o retirar els objectes que estiguin a l'exterior (balcons, terrasses,...) i puguin ser desplaçats per l'aire i evitar aturar-se sota bastides o murs inestables mentre durin les ràfegues de vent. En els moments de les ràfegues més intenses cal protegir-se sobretot d’elements que semblin inestables i interrompre puntualment les activitats que suposin estar exposats a aquests forts vents.
 
El Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) ha informat que el vent ha arribat a primera hora del matí a valors de 158 km/h al Santuari de Queralt, a Berga (Berguedà); 151 km/h a Portbou (Alt Empordà); i 112 km/h a Sant Esteve de la Sarga (Pallars Jussà).
 
El cos d’Agents Rurals manté avui el nivell 2 del pla Alfa a 25 comarques de Catalunya, sobretot de Tarragona, Terres de l’Ebre, Pirineu, prepirineu i Girona, en les quals no es poden fer cremes de restes vegetals a menys de 500 metres de zona forestal. Podeu consultar les comarques a http://www.gencat.cat/mediamb/incendis/graf/pla_alfa.gif
 
El telèfon d’emergències 112 ha rebut des d’ahir i fins avui a les 08.00 hores,  un total de 186 trucades per obstacles i arbres a la calçada urbana i interurbana, la majoria d’elles a les comarques del Baix Ebre (40), Vallès Occidental (21), Baix Llobregat (14), Vallès Oriental i Alt Empordà (13).
 
Els Bombers de la Generalitat han rebut, des de les 20h del vespre d’ahir a les 9h d’aquest matí 58 avisos, que afegits als 60 d’ahir fan un total de 118 avisos per vent. La majoria han estat per retirar arbres i obstacles a la calçada, i no n’hi ha hagut cap de destacat ni que hagi provocat ferits.
 
A nivell de serveis ferroviaris, ADIF ha informat a primera hora del matí que, a causa del fort vent, la circulació entre Ripoll i Planoles (línia Rodalies R3) quedarà interrompuda entre les 11h i les 14h. Renfe està valorant si es farà servei alternatiu per carretera.
 
A més, aquest matí, i per la caiguda d’un arbre a la via que ha fet caure la catenària, la circulació de la mateixa línia R3 s’ha hagut de tallar entre les estacions de Figaró i Sant Martí de Centelles (Osona), i s’ha organitzat servei alternatiu per carretera.
 
El Servei Català de Trànsit (SCT) informa que a hores d’ara a causa del vent la BV-4024 està tallada entre Guardiola de Berguedà i Coll de Pal; i també la C-14 a Peramola.
 
Per a la conducció amb vent, l’SCT demana seguir aquests consells per tal d’evitar accidents:
 
·        Reduir la velocitat, corregint les desviacions per mantenir la trajectòria del vehicle.
·        En el cas d'avançar vehicles de grans dimensions, vigilar especialment amb la distància de separació lateral.
·        Subjectar el volant de manera segura i forta.
 
  
 
Alerta Pla NEUCAT i prealerta ALLAUCAT
 
Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) també manté en alerta el Pla Especial per Nevades a Catalunya NEUCAT per les nevades que han afectat diversos punts del Pirineu i Prepirineu Occidental i Oriental, però que han d’anar a la baixa fins al migdia.
 
Aquest matí, i en base a les informacions rebudes de l’Institut Geològic de Catalunya (IGC), s’ha posat en prealerta l’ALLAUCAT pel perill fort d’allaus a l’Aran-Franja Nord de la Pallaresa
 
Abans i durant els desplaçaments a aquests àmbits cal estar molt atents a les condicions meteorològiques i a les afectacions a les carreteres. També cal estar atents a les les possibles afectacions a vies per petites allaus i al fenomen del torb.
 
L’estació d’esquí d’Espot, Núria i Vallter 2000 han informat que estan tancades pel fort vent, i Port Ainé de moment té oberta la zona mitja i baixa. Els accessos s’han de fer amb cadenes.
 
El Servei Català de Trànsit (SCT) informa que en aquests moments hi ha 17 trams de carretera on és obligatori l’ús de cadenes per la neu; i que dues carreteres estan tallades per la neu. Podeu consultar-les al web http://www.gencat.cat/transit/marcit_n.htm
 
El Servei Català de Trànsit (SCT), en cas de conducció amb neu recomana tenir en compte les següents recomanacions:
 
·        Conduir amb suavitat.
·        No frenar bruscament.
·        Reduir la velocitat per facilitar l'adherència i evitar lliscaments.
·        Augmentar la distància de seguretat.
·        Seguir les roderes o empremtes deixades per altres vehicles.
·        No avançar si no és necessari.
·        Portar les cadenes per si són necessàries.
·        Quan cauen els primers flocs de neu es produeixen els mateixos efectes que quan cauen les primeres gotes de pluja (barreja d'aigua, pols i greix) i transformen el paviment en una pista molt lliscant.
 
 
Alerta Inuncat per estat de la mar
 
Protecció Civil de la Generalitat manté el pla Inuncat en alerta per estat de la mar. La previsió indica que a les comarques de l’Alt i Baix Empordà hi poden haver onades que superin els 2,5 metres d’alçada. A més, s’afegiran a la previsió però amb menys probabilitat les comarques de la  Selva i Maresme.
 
Eviteu apropar-vos al mar, espigons, ports, esculleres i similars, quan l'onatge sigui fort ja que podríeu ser arrossegat mar endins.
 
 
Barcelona, 3 de febrer de 2013