Protecció Civil Generalitat: Incidències destacades a causa del fort vent i la neu (12.00h)

query_builder   3 febrer 2013 12:47

event_note Nota de premsa

Protecció Civil Generalitat: Incidències destacades a causa del fort vent i la neu (12.00h)

 
  • Protecció Civil recorda que fins aquest migdia és recomanable no realitzar activitats a l’aire lliure al Pirineu i Prepirineu per les fortes ratxes de vent previstes

 

  • Es mantenen les alertes per vent i estat de la mar, i s’ha desactivat l’alerta del Neucat. També des d’aquest matí hi ha una prealerta de l’ALLAUCAT pel perill fort d’allaus a l’Aran-Franja Nord de la Pallaresa 
 
 
Alerta Pla PROCICAT per fortes ventades
 
Protecció Civil de la Generalitat manté la fase d’alerta del Pla de Protecció Civil de Catalunya PROCICAT per les fortes ventades que segueixen bufant sobretot al Pirineu i Prepirineu però també a l’àrea metropolitana de Barcelona, i que encara ho han de fer al llarg del dia d’avui, amb menys intensitat a partir del migdia.
  
El Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) informa que el vent ha arribat a avui a valors de 174 km/h a Portbou (Alt Empordà); 158 km/h al Santuari de Queralt, a Berga (Berguedà); 148 km/h a Boí; 130 a Guardiola de Berguedà; 122 km/h al Port del Compte (Solsonès); i 112 km/h a Sant Esteve de la Sarga (Pallars Jussà) i a Montsec d’Ares.
 
El cos d’Agents Rurals manté avui el nivell 2 del pla Alfa a 24 comarques de Catalunya, sobretot de Tarragona, Terres de l’Ebre, Pirineu, prepirineu i Girona, en les quals no es poden fer cremes de restes vegetals a menys de 500 metres de zona forestal. Podeu consultar les comarques a http://www.gencat.cat/mediamb/incendis/graf/pla_alfa.gif
 
El telèfon d’emergències 112 ha rebut des d’ahir i fins avui a les 12.00 hores,  un total de 366 trucades per obstacles i arbres a la calçada urbana i interurbana, la majoria d’elles a les comarques del Vallès Occidental (48), Baix Ebre (41), Vallès Oriental (40) i Alt Empordà (24).
 
Els Bombers de la Generalitat han rebut, des de les 9h d’aquest matí fins a les 12 hores, un total de 123 avisos, que sumats als d’ahir fan un total de 241 avisos per vent. La majoria han estat per retirar arbres i obstacles a la calçada, i no n’hi ha hagut cap de destacat ni que hagi provocat ferits. A Viladecavalls ha caigut un arbre a sobre d’una casa, però no ha fet mal a ningú.
 
Durant les darreres 3 hores els principals avisos s’han rebut a la Regió d’Emergències de Girona (48); seguit de la Regió Centre (30); la Regió Metropolitana Nord (26); Lleida (12); Tarragona (4); Metropolitana Sud (2) i Terres de l’Ebre (1).
 
Els diversos serveis municipals, com Policies Locals, voluntaris i tècnics de protecció civil, també trellaben per resoldre en els seus municipis les incidències ocasionades pel fort vent.
 
A nivell de serveis ferroviaris, ADIF manté que, a causa del fort vent, la circulació entre Ripoll i La Tor de Querol-Enveig (línia Rodalies R3) està interrompuda entre les 11h i les 15h, i es fa transport alternatiu per carretera. Inicialment el tram afectat havia de ser entre Ripoll i Planoles, però s’ha ampliat fins al final del recorregut de la línia.
 
Aquest matí també hi ha hagut una incidència en aquesta línia per la caiguda d’un arbre a la via que ha fet caure la catenària. S’ha tallat la circulació entre les estacions de Figaró i Sant Martí de Centelles (Osona), i s’ha organitzat servei alternatiu per carretera. A les 10.30 hores ja s’ha pogut restablir la circulació.
 
La companyia Endesa ha informat que al llarg de la matinada i aquest matí hi ha hagut moltes incidències en el subministrament elèctric, però no ha pogut concretar quins municipis afecten.
 
A nivell d’incidències de telecomunicacions, hi ha 20 centres afectats d’àmbit rural, amb serveis de TDT principalment, a les comarques del Prepirineu i Pirineu.  Les incidències s’han produït a la nit i matinada motivades en la majoria dels casos per talls en el subministrament elèctric.
 
El Servei Català de Trànsit (SCT) informa que a causa del vent es manté únicament tallada la C-14, entre el Pont de Peramola i Bassella (desviaments per l’interior de la població, per la LV-5118).
 
Per a la conducció amb vent, l’SCT demana seguir aquests consells per tal d’evitar accidents:
 
·        Reduir la velocitat, corregint les desviacions per mantenir la trajectòria del vehicle.
·        En el cas d'avançar vehicles de grans dimensions, vigilar especialment amb la distància de separació lateral.
·        Subjectar el volant de manera segura i forta.
 
  
 
Fi alerta Pla NEUCAT i prealerta ALLAUCAT
 
Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) ha desactivat l’alerta del Pla Especial per Nevades a Catalunya NEUCAT atès que la previsió de nevades ja ha finalitzat.
 
Aquest matí, i en base a les informacions rebudes de l’Institut Geològic de Catalunya (IGC), s’ha posat en prealerta l’ALLAUCAT pel perill fort d’allaus a l’Aran-Franja Nord de la Pallaresa
 
Abans i durant els desplaçaments a aquests àmbits cal estar molt atents a les condicions meteorològiques i a les afectacions a les carreteres. També cal estar atents a les possibles afectacions a vies per petites allaus i al fenomen del torb.
 
Diverses estacions d’esquí, com Espot, Núria, Port del Comte i Vallter 2000 han informat que estan tancades avui pel fort vent, i Port Ainé i altres tenen obertes les zona mitges i baixes.
 
El Servei Català de Trànsit (SCT) informa que en aquests moments la C-28 està tallada entre Naut Aran i Alt Àneu, incloent el Port de la Bonaigua, en tots dos sentits per la neu. A més, a la mateixa via es necessiten cadenes entre el Refugi d’Ares i Casa Sastrada. També es necessiten cadenes a la L-501 entre la Vall de Boí i el Pla de L’Ermita, a la L-500 entre Barruera i el Balneari de Boí, i a la LV-4241 entre Lladurs i Guixers. A la N-230  s’ha restringit el pas als camions pesants articulats per plaques de neu i gel a la calçada entre Vilaller i Vielha. També s’ha restringit el pas als camions pesants i articulats i es necessiten cadenes per circular a la N-260 entre Ribera d’Urgellet i Sort. La GIV-4016 està tallada a Ger per la neu.
 
 
Alerta Inuncat per estat de la mar
 
Protecció Civil de la Generalitat manté el pla Inuncat en alerta per estat de la mar. La previsió indica que a les comarques de l’Alt i Baix Empordà hi poden haver fins demà al matí onades que superin els 2,5 metres d’alçada. A més, s’afegeixen a la previsió però amb menys probabilitat les comarques de la  Selva i Maresme.
 
Eviteu apropar-vos al mar, espigons, ports, esculleres i similars, quan l'onatge sigui fort ja que podríeu ser arrossegat mar endins.
 
 
 
Barcelona, 3 de febrer de 2013