Protecció Civil de la Generalitat activa l'alerta del Pla Procicat pel fort vent generalitzat previst

query_builder   5 febrer 2013 12:26

event_note Nota de premsa

Protecció Civil de la Generalitat activa l'alerta del Pla Procicat pel fort vent generalitzat previst

  • Les ratxes de vent poden superar els 90 km/h a la meitat sud del Prelitoral i al Pirineu occidental des d’avui fins dijous
  • El pla NEUCAT està en Prealerta per la previsió de gruixos superiors a 5 cm a cota 600 m al Pirineu, al Berguedà i al Solsonès fins dijous
 
Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) ha activat l’alerta del Pla de Protecció Civil de Catalunya PROCICAT per les fortes ventades que es preveuen a partir d’aquesta tarda i que es mantindran demà a gran part del territori, amb especial intensitat al Pirineu occidental i el Prelitoral centre i sud.
 
Segons el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), a partir d’avui al migdia i fins dijous, es preveu un episodi de vents on hi haurà ratxes màximes que poden superar el llindar de 90 km/h.
 
Avui i fins demà al migdia, el vent bufarà de component oest i afectarà a gran part del territori català, afectant sobretot al Pirineu occidental i al Prelitoral centre i sud, i especialment durant la nit i matinada, entre les 19 hores d’avui dimarts i primeres hores del matí de demà.
 
Aquesta tarda i nit, la previsió indica que el vent més fort pot afectar l’Alta Ribagorça, Pallars Sobirà, Pallars Jussà, Alt Urgell, Cerdanya, Bages, Anoia, Conca de Barberà i Alt Camp.  Demà a primera hora també pot afectar el Priorat.
 
 
A partir de la tarda de dimecres, el vent podria canviar a component nord, afectant sobretot el Pirineu i l’Empordà.
 
Les ratxes màximes s’enregistraran a cotes elevades i es preveu que el fenomen afecti a gran part del territori.

Igualment, es recomana tenir en consideració les mesures de prevenció i autoprotecció, especialment pel que fa a fixar bé o retirar objectes que estiguin a l'exterior (balcons, terrasses,...) i puguin ser desplaçats per l'aire, i evitar aturar-se sota bastides o murs inestables mentre durin les ràfegues de vent.

El Servei Català de Trànsit (SCT) recomana, en la conducció per les zones on es registren fortes ratxes de vent:
 
  • Reduir la velocitat, corregint les desviacions per mantenir la trajectòria del vehicle.
  • En el cas d'avançar vehicles de grans dimensions, vigilar especialment amb la distància de separació lateral. És molt important que aquesta recomanació la segueixin els conductors de camions i de caravanes.
  • Fixar-se en la trajectòria del vent a través dels arbres i arbustos de la calçada.
  • Subjectar el volant de manera segura i forta.
 
Prealerta del pla NEUCAT
Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) manté la prealerta el Pla especial d’emergències per nevades NEUCAT pel risc de nevades en les àrees del Pirineu i per les afectacions que es preveu que se'n poden derivar. A la previsió d’ahir s’afegeixen les comarques del Berguedà i el Solsonès.
 
Segons la previsió del SMC, està previst que es puguin acumular gruixos superiors als 5 cm en cotes superiors als 600 m. Al vessant nord del Pirineu es podran acumular més de 20 cm de neu per sobre dels 1.000 m. A causa del fort vent, a cotes elevades es produirà el fenomen del torb. Les comarques més afectades per l’avís de perill meteorològic seran la Vall d’Aran, l’Alta Ribagorça i el Pallars Sobirà. També es poden veure afectades les comarques del Pallars Jussà, l’Alt Urgell, la Cerdanya, el Solsonès, el Berguedà i el Ripollès.
 

Es recomana fer seguiment de possibles incidències al twitter @emergenciescat
 
Podeu consultar més consells sobre les ventades a: www.gencat.cat/interior/ventades
 
Podeu consultar més consells sobre les nevades a: www.gencat.cat/interior/nevades