Ensenyament presenta el nou model formatiu de Formació Professional Dual a les Terres de l'Ebre

query_builder   6 febrer 2013 18:49

event_note Nota de premsa

Ensenyament presenta el nou model formatiu de Formació Professional Dual a les Terres de l'Ebre

  • L’Estudi d’Inserció Laboral dels Ensenyaments Professionals de 2012 posa de manifest que la Formació Professional és garantia per tenir més ocupabilitat
El delegat del Govern a les Terres de l'Ebre i el director general de Formació Professional, amb el director territorial d'Ensenyament, visita les instal·lacions de l'empresa Centre Ambulàncies Terres de l'Ebre
El delegat del Govern a les Terres de l’Ebre, Xavier Pallarès, i el director general de Formació Professional, Melcior Arcarons, han presidit aquest matí la presentació del nou programa de Formació Professional Dual i l’Estudi d’Inserció Laboral de 2012 a les Terres de l’Ebre. En la presentació, també han participat el director territorial d’Ensenyament, Antoni Martí; la directora territorial d’Empresa i Ocupació, Mercè Miralles, i el subdirector general de Programes, Formació i Innovació, José Antonio Martín, i la tinent d’alcalde de Tortosa, Meritxell Roigé.
 
La sessió informativa que ha tingut lloc a la Cambra de Comerç de Tortosa, ha comptat amb l’assistència de nombrosos representants del sector educatiu i també empresarial de les Terres de l’Ebre. En aquest sentit, el delegat del Govern, Xavier Pallarès, destacava que la importància de la Formació Professional que “des del Departament d’Ensenyament es vol posar en valor, perquè les dades d’inserció laboral dels ensenyament professionals són molt positives i la seva valorització és una garantia d’èxit per a l’alumnat del nostre país”. Alhora ha volgut agrair la tasca dels docents i ha demanat la implicació de les empreses perquè la Formació Professional Dual s’implementi també a les Terres de l’Ebre.
 
De fet, la Formació Professional Dual és el nou model formatiu que s’està implementant des del Departament d’Ensenyament i que necessita la implicació del sector empresarial, “ja que es tracta d’una combinació de la responsabilitat formativa, entre el professorat i l’empresariat, per tal que l’alumnat faci la seva formació alhora que dur a terme una activitat professional” – ha explicat el director general de Formació Professional, Melcior Arcarons. En aquest sentit, Arcarons ha destacat que “millora notablement l’aprenentatge quan l’alumne s’enfronta a una situació real de treball i es converteix en un estímul vàlid per al seu futur laboral”. Així, el director general de Formació Professional ha convidat als empresaris ebrencs a participar en la implantació d’aquesta oferta formativa, que ja és un èxit a d’altres països europeus.
 
Durant la sessió, també s’ha presentat l’Estudi d’Inserció Laboral dels Ensenyaments Professional que posa de manifest que la formació professional és una garantia per tenir més ocupabilitat. Així mentre que la taxa d’aturats d’entre 16 i 24 anys a Catalunya és del 50%, entre aquells que estan en possessió d’un títol d’FP, la taxa d’atur és només del 16’19% a les Terres de l’Ebre (11’82% homes i 21% dones) i a Catalunya és del 15’6%.
 
De fet, l’Estudi d’Inserció Laboral remarca la importància de la formació professional per accedir al món laboral i també l’existència d’una aposta clara per la continuïtat formativa dels graduats en ensenyaments professionals. Concretament, les dades (d’una mostra de 840 persones del total de 1.052 graduats l’any 2011) constaten que un 27’26% treballen; un 9’29% estudien i treballen, mentre que un 47’36% han optat per continuar la seva formació. La resta, un 16’19%, busquen feina, respecte a l’11% dels graduats que ho feien en acabar l’any 2010
 
En aquest sentit, les dades indiquen que en totes les famílies d’estudis professionals hi ha entorn d’un 75% de gent activa i menys d’un 25% en cerca de feina. Concretament, segons l’estudi, les famílies professionals amb major inserció laboral a les Terres de l’Ebre són: ensenyaments d’imatge personal; de marítim pesquera; d’electricitat i electrònica; hoteleria i turisme, i de sanitat. Per contra, els ensenyaments professionals amb menor inserció són: transport i manteniment de vehicles; edificació i obra civil, i informativa i comunicacions.
 
D’altra banda, respecte a les seves retribucions, l’estudi fa palès que aquesta promoció manté el nivell d’estabilitat laboral i salarial de la de l’any anterior. Així, la majoria se situen en la franja salarial dels 900 – 1200€, que s’ha incrementat malgrat la crisi, mentre que s’ha reduït el percentatges dels que estaven a la franja de 1200-1500€ i més de 1500€. També observa una correlació entre l’edat i l’accés laboral, ja que com més gran és el graduat més fàcil ho té per ocupar-se.
 
En la seva visita a les Terres de l’Ebre, el director general de Formació Professionals, Melcior Arcarons, ha aprofitat per conèixer les instal·lacions de l’empresa Centre d’Ambulàncies de les Terres de l’Ebre, a Roquetes, que forma part del programa de formació pràctica en centres de treball mitjançant un conveni de col·laboració amb l’Institut de l’Ebre de Tortosa.