Protecció Civil de la Generalitat activa en ALERTA el Pla ALLAUCAT per una petita allau a Naut Aran

query_builder   11 febrer 2013 06:50

event_note Nota de premsa

Protecció Civil de la Generalitat activa en ALERTA el Pla ALLAUCAT per una petita allau a Naut Aran

 • Es té constància d'un ferit lleu, que es trobava en un vehicle arrossegat,  però es fa recerca per part de Bombers de la Generalitat per descartar que hi hagi cap altre vehicle implicat
Aquesta matinada, cap a les 05.20 h s'ha produït una petita allau a Naut Aran (Vall d'Aran) al parking del telecadira Esquiròs de Baqueira, a la zona de la Pleta de Tanau, que hauria afectat un o dos vehicles, i produit, de moment, un ferit lleu, un home que ha sortit pel seu propi peu d'una furgoneta que ha estat arrossegada per la neu. De fet, ha estat aquesta persona un dels dos ciutadans que han trucat al telèfon d'emergències 1-1-2 per informar de l'allau a les 05.20 h d'aquesta matinada. En aquests moments se l'està traslladant a l'Hospital de Vielha per comprovar quin és el seu estat.
 
Protecció Civil de la Generalitat ha posat en ALERTA el Pla ALLAUCAT mentre duren les tasques de recerca. Cal recordar que en aquesta zona de l'extrem nord oest de Catalunya, el perill dd'allaus és fort (4 sobre 5 en l'escala europea).
 
En aquest moment treballen els Bombers de la Generalitat (Pompiers d'Aran) (amb sis vehicles, entre ells 2 ambulàncies que han atès el ferit lleu); una unitat del Sistema d'Emergències Mèdiques SEM, els Mossos d'Esquadra amb diverses patrulles, i personal del Conselh Generau d'Aran.
 
Els  estan fent una recerca minuciosa per descartar que hi hagi hagut cap més vehicle afectat per l'esllavissada a banda del que ocupava el ferit. Bombers de la Generalitat informa que a primera hora un helicòpter se sumarà a les tasques de reconeixement. Una unitat canina de la Gendarmerie francesa s'ha sumat també al dispositiu i es troba en camí.
 
Els tècnics de prevenció del Conselh Generau d'Aran s'han desplaçat al lloc per fer les valoracions de les causes i abast de l'allau. També l'Institut Geològic de Catalunya (IGC) ha mobilitzat els seus tècnics.
 
 
El Servei Geològic de Catalunya ha informat que, de moment, manté per avui dia 11 el perill d'allaus FORT (4) a l'Aran-Franja Nord de la Pallaresa i a l'extrem nord de la Ribagorçana-Vallfosca i de la Pallaresa. Durant el dia d'ahir diumenge, hi va haver força activitat d'allaus a les zones esmentades, amb algunes de llarg recorregut que han afectat les carreteres de Beret i del Port de la Bonaigua (al municipi de Naut Aran).
 
Això va ser provocat pel fort augment de temperatures transitori que estava previst per ahir diumenge.
 
La situació canvia per avui, ja que finalitza l'augment de temperatura i torna a passar un front fred amb nevades abundants i vent fort de component oest. Novament es formaran plaques de vent sobre les ja existents en orientacions est, sud-est i sud i se n'afegeixen també en nord-est degut a un gir del vent diferent al de dies enrere. Les allaus podrien ser localment de mida gran.
 
 
Ens trobem en una situació sense cap referent al Pirineu de Catalunya ja que en 15 anys no s'havia enregistrat una situació com l'actual, en què en un mes han caigut de l'ordre de 400-500 cm acumulats de neu a l'Aran.
Protecció Civil de la Generalitat recorda que cal extremar les precaucions en activitats a zones d'alta muntanya on hi hagi neu acumulada i evitar l'esquí o la travessa fora pistes.
 
 
També cal tenir presents sempre les següents recomanacions:
 
Abans de sortir a la muntanya o a les zones de risc:
 
 • Consulteu els butlletins de perill d’allaus (web de l’Institut Geològic de Catalunya)
 • Podeu fer seguiment de possibles incidències al twitter @emergenciescat
 • Tingueu en compte que hi ha més perill a la primavera i a la vessant sud de les muntanyes
 • Eviteu els desplaçaments a les zones afectades
 • Eviteu fer esports de muntanya si hi ha risc d’allaus
 • No sortiu si hi ha hagut nevades intenses i les temperatures són baixes, ja que hi haurà risc d’allaus de neu pols
 • En tot cas, heu de traçar bé la ruta per evitar les zones de risc d’allaus, aneu ben equipats i porteu mòbil i altres sistemes de localització
 
Si us trobeu a la muntanya en una zona amb risc d’allaus:
 
 • Tingueu en compte que les vibracions produïdes per un crit, caiguda o moviment del terra poden iniciar un allau.
 • Travesseu el vessant per la zona més altra possible.
 • Passeu tan espaiats com calgui, deixant que la persona que va davant arribi a lloc segur.
 • Deslligueu-vos un tirant de la motxilla, descordeu-vos les corretges dels esquí i traieu-vos les corretges dels pals, si en porteu.
 
 
SI US ATRAPA UNA ALLAU:
 
 • Intenteu fugir-ne pel lateral més pròxim. Si no és possible posa’t darrere d’un roc o un arbre per evitar que se t’emporti.
 • Si la neu us atrapa feu moviments de natació per evitar ser submergit per l’allau.
 • Si no podeu evitar ser submergits feu una bola i poseu-vos les mans davant la cara fent un espai per poder respirar.
 • Si quedeu atrapats intenteu sortir quan disminueixi la velocitat, abans que s’aturi del tot i la neu es converteixi en dura.
 • Escopiu saliva. En funció de la direcció en què es mogui podreu saber en quina posició us trobeu.
 • Si no podeu sortir, no us moveu per tal d’evitar cansar-vos, respireu lentament i espereu els equips de socors.
 
En situacions de risc, extremeu les mesures d’autoprotecció. Escolteu la ràdio i la televisió i consulteu les webs d’informació meteorològica i viària.
 
En cas d’emergència, si necessiteu ajut truqueu al 112 i seguiu les indicacions de les autoritats.