Protecció Civil de la Generalitat activa l'alerta per fort vent avui sobretot al centre i sud del país

query_builder   11 febrer 2013 13:01

event_note Nota de premsa

Protecció Civil de la Generalitat activa l'alerta per fort vent avui sobretot al centre i sud del país

 
  • Per avui també es manté en prealerta el pla per risc d’allaus al Pirineu Occidental i el Neucat pel risc de nevades a l’Alt Pirineu i Aran i a la comarca del Ripollès, i de matinada també a comarques de Ponent i sud-oest del país
 
  • Protecció Civil recomana molta prudència tant pel què fa al fort vent com també pel risc de nevades aquesta matinada a zones de centre i sud de Catalunya
 
 
 
Alerta Pla PROCICAT per fortes ventades
 
Protecció Civil de la Generalitat ha activat aquest matí la fase d’alerta del Pla de Protecció Civil de Catalunya PROCICAT per la previsió de fort vent sobretot avui al centre i sud del país, i estenent-se demà també a les comarques del Pirineu i Prepirineu.
 
La previsió del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) indica que l’episodi de vent ha d’iniciar-se a partir d’aquesta tarda, amb ràfegues que poden superar els 90 km/h i afectar principalment les comarques de l’Alt Penedès (Barcelona), Anoia (Catalunya Central), i Conca de Barberà i Alt Camp (Tarragona); però també de forma generalitzada a les comarques del centre i sud-oest del país.
 
Les ratxes màximes més fortes s'enregistraran a cotes elevades, i el vent bufarà de component nord i oest.
 
De cara a la matinada el fort vent s’espera que afecti de forma intensa la Conca de Barberà, el Priorat i l’Alt Camp (Tarragona) i també la Terra Alta i Ribera d’Ebre (Terres de l’Ebre). Demà al matí, l’episodi pot perdre una mica d’intensitat i afectar també les comarques del Pirineu i Prepirineu.
 
Protecció Civil aconsella que es tinguin en consideració les mesures de prevenció i autoprotecció necessàries en aquests casos, especialment pel que fa a fixar bé o retirar els objectes que estiguin a l'exterior (balcons, terrasses,...) i puguin ser desplaçats per l'aire i evitar aturar-se sota bastides o murs inestables mentre durin les ràfegues de vent. En els moments de les ràfegues més intenses cal protegir-se sobretot d’elements que semblin inestables i interrompre puntualment les activitats que suposin estar exposats a aquests forts vents.
 
 
 
Prealerta Pla NEUCAT
 
Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) també manté en fase de prealerta el Pla Especial per Nevades a Catalunya NEUCAT pel l’alt risc de nevades avui a totes les comarques de l’Alt Pirineu i Aran i al Ripollès (Girona).
 
Segons les previsions del Servei Meteorològic de Catalunya, al Pirineu les precipitacions seran en forma de neu a qualsevol cota. Durant les hores centrals del dia s’esperen alguns ruixats al nord-est de Catalunya, localment amb tempesta i calabruix.
 
De cara a la matinada de dilluns a dimarts, i segons el SMC, s’amplien les comarques on és previst que nevi, i es podran veure també afectades les comarques de ponent i del sud oest del país. Al matí de dimarts, però, les nevades es tornarien a concentrar a les comarques del Pirineu sobretot occidental.
 
Abans i durant els desplaçaments a aquests àmbits cal estar molt atents a les condicions meteorològiques i a les afectacions a les carreteres.
 
El Servei Català de Trànsit (SCT) informa que en aquests moments com a conseqüència de la neu està tallada per risc d'allaus la C-28 entre Vaquèira i La Peülla. A més, cal circular amb cadenes per la C-142b per accedir al Pla de Beret, a la C-28 de La Peülla a Esterri d’Àneu i també a la BV-4024 a Guardiola de Berguedà per accedir al Coll de Pal.
 
Els usuaris poden seguir l’evolució d’aquestes afectacions per neu al web http://www.gencat.cat/transit/marcit_n.htm i al compte de Twitter @transit. En cas de conducció amb neu l’SCT recomana tenir en compte els següents consells:
 
·        Conduir amb suavitat.
·        No frenar bruscament.
·        Reduir la velocitat per facilitar l'adherència i evitar lliscaments.
·        Augmentar la distància de seguretat.
·        Seguir les roderes o empremtes deixades per altres vehicles.
·        No avançar si no és necessari.
·        Portar les cadenes per si són necessàries.
·        Quan cauen els primers flocs de neu es produeixen els mateixos efectes que quan cauen les primeres gotes de pluja (barreja d'aigua, pols i greix) i transformen el paviment en una pista molt lliscant.
 
 
 
Prealerta pla ALLAUCAT
 
Protecció Civil manté en situació de Prealerta el Pla especial d'emergències per allaus a Catalunya (ALLAUCAT) durant el dia d’avui pel perill fort (4) d’allaus a l’Aran-Franja Nord de la Pallaresa i a l’extrem nord de la Ribagorçana-Vallfosca i de la Pallaresa.
 
Protecció Civil de la Generalitat recorda que cal extremar les precaucions en activitats a zones d'alta muntanya on hi hagi neu acumulada i evitar l'esquí o la travessa fora pistes.
 
 
 
Barcelona, 11 de febrer de 2013