Protecció Civil Generalitat: Incidències destacades a causa del fort vent (08.00 h)

query_builder   12 febrer 2013 08:58

event_note Nota de premsa

Protecció Civil Generalitat: Incidències destacades a causa del fort vent (08.00 h)

 • Es manté en alerta el Pla PROCICAT per fortes ventades i en prealerta el pla NEUCAT pel risc de nevades
 
 • Protecció Civil recomana molta precaució en els desplaçaments sobretot a les zones afectades pel fort vent i per la neu
 
 
Alerta Pla PROCICAT per fortes ventades
 
Protecció Civil de la Generalitat manté avui en ALERTA el Pla de Protecció Civil de Catalunya PROCICAT per fortes ratxes de vent que s’aniran restringint al llarg del dia a la zona del Pirineu i Prepirineu. El vent bufarà de component nord i oest. Les ratxes més fortes es donaran a cotes elevades. Durant la passada matinada s’han registrat superacions de llindar de vent a Font-rubí i Constantí (93 km/h); Mas de Barberans (100 km/h); i Perelló (97 km/h). Caldrà estar amatents avui a l’evolució de la previsió meteorològica en les celebracions del Carnaval com rues i festes a l’aire lliure.
 
El telèfon d’emergències 112 ha rebut 79 trucades entre ahir i avui (fins a les 8.00 hores) per incidències provocades pel vent. La majoria d’aquestes amb origen a la demarcació de Tarragona: 31 trucades. Per comarca: Baix Camp (10 trucades); Tarragonès (8); Baix Penedès (8), i Alt Camp (5).
 
Els Bombers de la Generalitat han rebut un total de 12 avisos per problemes causats pel vent des de la passada mitjanit. Tots aquests a causa d’arbres caiguts o mig tombats, branques ja trencades i a punt de caure i elements estructurals malmesos, sense ferits en cap cas. Les zones en què s’ha treballat han estat la Regió Metropolitana Sud (5 avisos), les comarques de Tarragona (4), la Regió Metropolitana Nord (2) i les Terres de l’Ebre (1).
 
A causa del vent, el municipi de Castelldefels té activat en alerta des d’ahir al matí el seu Pla d’Actuació Municipal.
 
A més, Protecció Civil de la Generalitat, a través del CECAT, manté el contacte amb els serveis municipals per detectar possibles incidències significatives que requereixin accions de suport.
 
El Servei Català de Trànsit (SCT) per les fortes ratxes de vent que s’estan registrant sobretot al sud el país recomana extremar la precaució en la conducció i seguir aquests consells viaris: 
 • Reduir la velocitat, corregint les desviacions per mantenir la trajectòria del vehicle.
 • En el cas d'avançar vehicles de grans dimensions, vigilar especialment amb la distància de separació lateral.
 • Subjectar el volant de manera segura i forta.
 
 
Prealerta del pla NEUCAT
 
Protecció Civil de la Generalitat (DGPC), d'acord amb les previsions meteorològiques emeses pel Servei Meteorològic de Catalunya i per les afectacions que es preveu que se'n poden derivar, encara manté la PREALERTA del Pla especial d'emergències per nevades a Catalunya NEUCAT, per la previsió de nevades durant el dia d’avui, que es restringiran a la vessant nord del Pirineu.
 
Els gruixos de neu acumulats durant la matinada més destacables són: Naut Aran (12 cm); Das (4 cm); La Seu d’Urgell (3 cm).
 
Afectacions al transport escolar
 
El Consell Comarcal del Pallars Jussà ha informat que s’han anul·lat les següents rutes escolars:
 • Aulàs a Espluga de Serra (Tremp): afectats 15 alumnes que anaven a una escola d’Espluga de Serra
 • La Torre de Tamúrcia (Tremp) a Arén: afectats 3 alumnes de Primària que anaven a centre escolar d’Espluga de Serra i 5 alumnes d’ESO que anaven a Pont de Suert
 El Servei Català de Trànsit (SCT) informa que en aquests moments com a conseqüència de la neu està tallada per risc d'allaus la C-28 entre Vaquèira i La Peülla. A més, cal circular amb cadenes per la C-142b per accedir al Pla de Beret, a Esterri d'Àneu a la C-147, C-28z i C-13 fins Sort, a la C-28 de Vielha a Vaquèira i de La Peülla a Esterri d’Àneu i també a la L-500 a Pont de Suert, L-501 a Vall de Boí, L-504 a Vall de Cardós, L-510 a Alins i a la BV-4024 a Guardiola de Berguedà per accedir al Coll de Pal.  Els vehicles pesants de tercera categoria tenen el pas restringit pel túnel de Vielha (N-230) i a la Collada de Toses (N-260 a Planoles).
 
Els usuaris poden seguir l’evolució d’aquestes afectacions viàries per neu al web http://www.gencat.cat/transit/marcit_n.htm i al compte de Twitter @transit. En cas de conducció amb neu l’SCT recomana tenir en compte els següents consells:
 
 • Conduir amb suavitat.
 • No frenar bruscament.
 • Reduir la velocitat per facilitar l'adherència i evitar lliscaments.
 • Augmentar la distància de seguretat.
 • Seguir les roderes o empremtes deixades per altres vehicles.
 • No avançar si no és necessari.
 • Portar les cadenes per si són necessàries.
 • Quan cauen els primers flocs de neu es produeixen els mateixos efectes que quan cauen les primeres gotes de pluja (barreja d'aigua, pols i greix) i transformen el paviment en una pista molt lliscant.
 
Protecció Civil de la Generalitat també recorda:
 
 • Fer seguiment de possibles incidències al twitter @emergenciescat
 • fer seguiment de les condicions meteorològiques a través dels mitjans de comunicació i del twitter @meteocat. Davant del fred intens, recordeu també els consells per a l’ús correcte d’estufes i calefactors
 • Extremar les precaucions en cas d’haver d’agafar el cotxe. Si us hi heu de desplaçar, i abans d’iniciar qualsevol trajecte, informeu-vos de les rutes a seguir, i de l’estat de la xarxa viària a través del twitter @transit
 • Davant la formació de plaques de gel a la via pública, no només els conductors sinó també els vianants cal que extremin les precaucions
  trucar al telèfon 112 per a qualsevol tipus d’emergència
  Consulteu tots els consells de nevades a: www.gencat.cat/interior/nevades