La Filmoteca ret homenatge al director José Luis Borau

query_builder   12 febrer 2013 17:21

event_note Nota de premsa

La Filmoteca ret homenatge al director José Luis Borau

  • Els cineastes José Manuel Gutiérrez Aragón, Rosa Vergés i Josep Maixenchs participaran en l’acte
Furtivos
Furtivos (1975)
La Filmoteca de Catalunya, en col·laboració amb l’Escola Superior de Cinema i Audiovisuals de Catalunya (ESCAC), retrà homenatge el 14 de febrer, a les 17 hores, al director aragonès José Luis Borau, traspassat el novembre del 2012. L’acte tindrà lloc a la sala Chomón i compta amb el suport de l’Acadèmia del Cinema Català i l’Academia de las Artes y las Ciencias Cinematográficas de España.
 
L’homenatge comptarà amb una taula rodona en la qual participaran els cineastes José Manuel Gutiérrez-Aragón, Rosa Vergés i Josep Maixenchs, i amb la projecció de Furtivos (1975), el film més reconegut de Borau, que obtingué la Concha d’Or al festival de Sant Sebastià. En aquesta pel·lícula Borau dóna una visió desmitificada de l’”Espanya negra”, retratada amb tota la seva cruesa. El film compta amb la interpretació de Lola Gaos i Ovidi Montllor. 
 
José Luis Borau, amb més d’una vintena de títols, també va ser productor, guionista i, fins i tot, actor ocasional. Juntament amb Gutiérrez Aragón, Vicente Aranda i Jaime Camino forma part del moviment “Nou cinema espanyol”, entre els anys seixanta i setanta. Entre el 1994 i 1999 va ser president de la Academia de las Artes y las Ciencias Cinematográficas.  Va dirigir el Diccionario del Cine Español (1998) i va fundar l’editorial Ediciones El Imán, dedicada a llibres de cinema. Des de 2008 va ocupar el seientB” de la Real Academia Española.