El Departament de Cultura impulsa el concurs lingüístic Verbalíada 2013 per apropar els joves a les biblioteques públiques

query_builder   13 febrer 2013 10:36

event_note Nota de premsa

El Departament de Cultura impulsa el concurs lingüístic Verbalíada 2013 per apropar els joves a les biblioteques públiques

  • És un concurs de jocs lingüístics, creat per Màrius Serra i Oriol Comas, que s’adreça a joves de 12 a 18 anys 
  • El concurs té una part virtual, a través del web www.verbaliada.cat, i una part presencial 
  • Ja hi ha més de 700 joves inscrits, que participen en el campionat des de les 365 biblioteques públiques
Verbalíada
El Departament de Cultura, a través del Servei de Biblioteques, ha iniciat la Verbalíada 2013, un concurs de jocs lingüístics que vol acostar els joves de Catalunya a les biblioteques públiques i fer-los viure la llengua com a font de plaer. Ja hi estan participant més de 700 joves i la inscripció encara es mantindrà oberta fins al mes de març.
 
L’objectiu de la iniciativa és que els joves associïn les biblioteques amb una activitat lúdica i atractiva, per tal de fomentar l'esperit de pertinença a les biblioteques en una franja d’edat en què és freqüent perdre l'hàbit lector.
 
Tots els concursants s’han d’adscriure a una de les 365 biblioteques públiques mitjançant el web www.verbaliada.cat. El concurs disposa també d’una app per a mòbils que es pot descarregar gratuïtament.
 
 
Jocs lingüístics
 
Es tracta d’un campionat adaptat amb les propostes de la capsa de jocs Verbàlia, creada per l’escriptor Màrius Serra i l’expert en jocs Oriol Comas, i s’adreça a joves de 12 a 18 anys. El concurs es duu a terme paral·lelament en l’entorn virtual i a les biblioteques públiques, on es celebraran les semifinals el 9 i el 16 de març.
 
Els jocs proposats al concurs tenen relació amb llibres juvenils, escriptors i biblioteques. Els tres jocs de la primera fase de la Verbalíada són el Vermigrama, el Tabugrama i el Columnograma. En els jocs, els joves fan acròstics i associen i construeixen paraules durant un temps limitat i van sumant punts al seu perfil de jugador.
 
El 14 d’abril tindrà lloc la Gran Final de la Verbalíada a l’Auditori de Barcelona, que consistirà en un nou joc lingüístic-espectacle dirigit per Màrius Serra i Oriol Comas. L’acte acabarà amb una actuació del grup Txarango. Aquest grup musical ha i ha protagonitzat vídeos promocionals del concurs i ha participat en la dinamització de la Verbalíada des del 15 de gener, data d’inici d’escalfament del concurs.
 
Els premis per als 15 guanyadors de la Gran Final no seran béns materials, sinó experiències relacionades amb el món cultural: assistir a un concert amb passi de backstage, assistir a un rodatge d’una sèrie televisiva, berenar amb un autor de novel·les, anar al teatre i poder visitar els actors entre bastidors després de la funció, ser present en el tancament d’un diari, etc.
 
Podeu veure els vídeos d’instruccions i promocionals de la Verbalíada a: