Un centenar d'empreses participen a la segona Fira de la Biomassa Forestal de Catalunya

query_builder   19 febrer 2013 13:37

event_note Nota de premsa

Un centenar d'empreses participen a la segona Fira de la Biomassa Forestal de Catalunya

Tipus de combustible d'origen forestal classificats segons la seva gravimetria.
Tipus de combustible d'origen forestal classificats segons la seva gravimetria. Autor: Ricard Martin.DAAM
La Fira té l’objectiu de ser una plataforma de divulgació de l’ús de la biomassa forestal per a l’obtenció d’energia i de crear un punt de trobada entre les empreses del sector
 
El saló inclou jornades tècniques, trobades de professionals, demostracions i visites a instal·lacions amb biomassa
 
 
Els propers dies 21, 22 i 23 de febrer se celebrarà la Segona Fira de Biomassa Forestal, l’únic saló de Catalunya dedicat a l’aprofitament energètic d’aquest recurs. De moment, gairebé un centenar d’empreses i 10 entitats ja han confirmat la seva participació en aquesta Fira, que s’instal·larà al recinte del Sucre i que pretén esdevenir una plataforma de divulgació de l’ús de la biomassa forestal per a l’obtenció d’energia i proporcionar un escenari on les diverses empreses i entitats del sector puguin crear sinergies i noves línies de negoci.
 
La Fira posarà a disposició tant dels professionals del sector com dels ciutadans les solucions tecnològiques que hi ha al mercat i que possibiliten l’ús de la biomassa per a la producció d’energètica, ja sigui en àmbit domèstic o industrial. A més, durant la Fira es duran a terme la jornades tècniques, trobades professionals i visites a instal·lacions amb biomassa.
 
La segona fira de la Biomassa Forestal de Catalunya està organitzada per la Generalitat de Catalunya -a través de la Direcció General de Medi Natural i el Centre de la Propietat Forestal del Departament d’Agricultura, Ramaderia i Pesca, Alimentació i Medi Natural i l’Institut Català d’Energia (ICAEN) del Departament d’Empresa i Ocupació-, i l’Ajuntament de Vic, així com el Consell Comarcal d’Osona i el Consell Comarcal de la Selva.
 
Una de les novetats d’enguany de la fira serà la presència d’entitats que comptaran amb un espai d’exposició a la fira. Concretament, són 10 les entitats, entre les quals trobem associacions, centres de formació, col·legis de professionals, cooperatives d’energia verda, etc. A aquest grup, s’hi sumen les 95 empreses del sector de la biomassa que finalment estaran presents a la fira i a totes les activitats programades durant els tres dies (jornades, visites, demostracions, xerrades, trobades professionals, etc.).
 
Catalunya és un país de boscos, amb una superfície arbrada d’1.318.000 ha (41% de la superfície) i amb un increment anual de 3,5 milions de m3 de biomassa. Ara bé, els aprofitaments forestals suposen únicament el 30%, ja que actualment la gestió tradicional dels boscos és poc rendible, principalment per l’elevat cost dels treballs forestals i pel baix preu de la fusta en la indústria de transformació.
 
Aquesta situació comporta que cada any s’acumuli als boscos catalans una gran quantitat de biomassa que representa un elevat risc d’incendi forestal, alhora que també la formació d’estructures molt sensibles als efectes de les plagues i les malalties o als episodis d’intenses sequeres, ventades o nevades, com els que s’han succeït els darrers anys.
En un context de canvi climàtic i dependència energètica dels combustibles fòssils exteriors, l’aprofitament de la biomassa forestal per a producció d’energia es presenta com una oportunitat per dinamitzar el sector, promoure la gestió forestal, crear noves empreses i generar ocupació. El Pla de l’Energia i Canvi Climàtic de Catalunya 2012-2020 ja preveu la biomassa com un dels eixos estratègics per tal d’arribar al triple objectiu del 20-20-20.
 
A Catalunya s’està produint una eclosió del sector de la biomassa, principalment en les aplicacions tèrmiques, que s’ha traduït en un augment significatiu del nombre d’instal·lacions i d’empreses que treballen en aquest àmbit. És remarcable ja el nombre d’instal·lacions que utilitzen la biomassa com a font d’energia per a produir calor, sigui en equipaments municipals, en el sector industrial on en vivendes familiars, que es tradueix en un estalvi econòmic al consumidor, però també en la utilització d’un recurs local i renovable.
 
 
Acreditacions i més informació sobre la Fira de Biomassa:
http://www.firabiomassa.cat/