ROM UP!

La consellera Munté presideix la conferència final del projecte europeu ROM UP! per a la inclusió del poble gitano a través de l'educació

El Departament de Benestar Social i Família és un dels vuit socis europeus del projecte

query_builder   21 febrer 2013 12:56

event_note Nota de premsa

La consellera Munté presideix la conferència final del projecte europeu ROM UP! per a la inclusió del poble gitano a través de l'educació

El Departament de Benestar Social i Família és un dels vuit socis europeus del projecte

ROM UP!
La consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, ha presidit la conferència final del projecte ROM UP! per a la inclusió del poble gitano a través d’experiències educatives d’èxit. Aquesta iniciativa europea té com a objectiu principal la creació d’una Xarxa Gitana Internacional que promogui experiències educatives que hagin demostrat ser efectives en la promoció de la inclusió social dels nens i les nenes gitanos i de tot l’alumnat en general. El projecte es va iniciar l’abril de 2012 i finalitzarà el març de 2013.
 
La conferència, celebrada a la seu de les institucions europees a Barcelona, ha comptat amb la participació de Ferran Tarradellas, delegat de la Comissió Europea a Catalunya; el president de l’entitat Unión Romaní i ex-europarlamentari, Juan de Dios Ramírez Heredia, i Ana Contreras, presidenta de l’Associació gitana de dones Drom Kotar Mestipen. Aquesta entitat catalana lidera i coordina el projecte, emmarcat en el programa Lifelong Learning de la Direcció General d’Educació i Cultura de la Comissió Europea.
 
En el decurs de la jornada d’avui es presentaran els principals resultats de la iniciativa: la Xarxa Gitana Internacional i la Guia electrònica ROM UP!, que recull les 11 experiències educatives d’èxit seleccionades -3 de les quals es duen a terme a Catalunya-, així com recomanacions per a transferir-les a altres països europeus. En el marc del projecte també s’han elaborat dos informes europeus: Experiències educatives d’èxit que promoguin la integració del poble gitano en i a través de l’educació i Les veus de la comunitat. Actors implicats en les experiències educatives d’èxit que promoguin  la integració del poble  gitano en i a través de l’educació.
 
Durant la seva intervenció, la consellera ha destacat que “Catalunya ha estat i és una terra d’acollida, un país que avança amb la contribució de persones de diferents orígens i cultures”. En aquest sentit, Neus Munté ha volgut posar en valor “les aportacions que el poble gitano ha fet a Catalunya al llarg de molts segles i que han contribuït a fer-nos qui som avui”.
 
Els socis del projecte
 
En el seu conjunt, l’equip de partners que han configurat el projecte ROM UP! compta amb una important trajectòria a favor de la millora de la situació del poble gitano.
 
A banda de l’entitat Drom Kotar Mestipen i del Departament de Benestar Social i Família, en el projecte hi han participat una altra organització pública (autoritat municipal Kekpa Diek de Grècia); una organització internacional (European Roman Information Office a Brusel·les); una universitat (Centre de Recerca en Teories i Pràctiques Superadores de Desigualtats CREA-UB de Barcelona), i tres entitats gitanes més (Associació Amalipe de Bulgària, Associació Pavee Point Traveller Center d’Irlanda i Romani CRISS de Romania).
 
ROM UP! ha comptat també amb diversos grups de treball formats per persones gitanes no acadèmiques, professors i investigadors, persones gitanes expertes europees, representats d’autoritats locals, regionals i nacionals i agents educatius.
 
El projecte també ha disposat d’un Consell Assessor format per cinc representants d’organitzacions gitanes i activistes gitanos i gitanes que han vetllat per recollir i avaluar les experiències educatives d’èxit.

1  

Imatges

Presentació del projecte ROM UP!

Presentació del projecte ROM UP! 1677