Finalitza la 4a fase de la restauració del Castell de Montsoriu d'Arbúcies, a la Selva

query_builder   21 febrer 2013 14:44

event_note Nota de premsa

Finalitza la 4a fase de la restauració del Castell de Montsoriu d'Arbúcies, a la Selva

 
L’Institut Català del Sòl ha finalitzat les obres de la quarta fase de la restauració del Castell de Montsoriu, situat dins de l’àmbit del parc natural del Montseny, a la confluència dels termes municipals d’Arbúcies, Breda i Sant Feliu de Buixalleu.
 La rehabilitació del castell s’ha basat en el projecte dels arquitectes Ramon Maria Castells i Llavanera i i Eulàlia Marquès Vidal. Les obres han consistit, principalment, en restaurar i consolidar el castell a les zones corresponents al recinte sobirà, cos de guàrdia i a les estructures necessàries pel condicionament d’un recorregut visitable al públic.
Imatge del Castell de Montsoriu
 
El Castell de Montsoriu, declarat Bé Cultural d’Interès Nacional, es disposa en tres recintes diferenciats. És al segle XIV que el conjunt dels àmbits del castell es complementen i amplien, i en concret, el recinte sobirà conforma la seva estructura i distribució com la coneixem actualment. És per això  que les intervencions al castell sempre han buscat la imatge que correspon a l’estat de les edificacions del segle XIV.
 
Amb la darrera intervenció s’han consolidat murs, portalades i talussos del conjunt del castell, tant al recinte sobirà com al jussà, per completar-los o bé per estabilitzar-los estructuralment. Al cos de guàrdia s’han rehabilitat les façanes, els paraments interiors i la coberta. També s’han recuperat els tancaments de la sala gòtica. I a la torre quadrada, s’ha construït una escala de cargol. Els treballs de rehabilitació han inclòs la restitució dels passos de ronda, merlets i matacà. S’ha construït l’escala rampant d’accés al recinte sobirà, s’ha col·locat la porta principal del castell i la porta al recinte sobirà, i s’ha estabilitzat estructuralment la llinda d’accés a la sala nord. Els materials nous utilitzats, per marcar la diferencia amb les estructures antigues, han estat l’acer patinable pintat, el vidre i la fusta. Tots els nous elements metàl·lics s’han connectat al parallamps situat a la torre de l’homenatge, i s’han previst passos per futures instal·lacions.
 
Amb els treballs de rehabilitació que ara han culminat s’ha dotat al castell d’un recorregut visitable per afavorir la projecció turística i cultural del monument.
 
Els promotors del projecte són el Consell Comarcal de La Selva, el Patronat del Castell de Montsoriu, la Generalitat de Catalunya i l’Institut Català del Sòl, dins del programa de l’1% Cultural. Les obres han comptat amb un pressupost total de 500.000 euros i ha estat finançat pel Consell Comarcal de la Selva i l’Incasòl a parts iguals.
 
L’ocupació més antiga del turó de Montsoriu és d’època ibèrica (segles IV-III abans de Crist). A finals del segle X i començaments del segle XI, almenys la torre de l’homenatge, un cos annex i una capella, ocupaven la part més alta del turó, i en aquell moment el castell tenia masos agregats i rendes. Durant el segle XII es va consolidar l’ocupació general del recinte sobirà, amb un pati interior allargat a l’entorn del qual es distribueixen les diferents sales i dependències del castell. No va ser fins els segles XIII i XIV que es va consolidar el segon recinte tancat, desenvolupat a l’entorn d’un pati d’armes protegit per la muralla, adquirint també el caràcter de palau amb noves sales gòtiques i una capella més gran, passant a ser residència permanent dels bescomptes de Cabrera. A partir de mitjans del segle XV un cop els bescomptes van traslladar la seva residència a Blanes, es va iniciar una progressiva decadència fins el moment actual.

1  

Imatges

Imatge del Castell de Montsoriu

Imatge del Castell de Montsoriu 4599

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 76