La vicepresidenta Joana Ortega signa el convenis per iniciar els projectes del programa 'Viure al Poble Més' a Bossòst i a Vall de Cardós

query_builder   21 febrer 2013 15:58

event_note Nota de premsa

La vicepresidenta Joana Ortega signa el convenis per iniciar els projectes del programa 'Viure al Poble Més' a Bossòst i a Vall de Cardós

  • Viure al Poble Més és un programa per afavorir el desenvolupament d’iniciatives emprenedores en municipis de fins a 3.000 habitants
  • La vicepresidenta ha defensat el model territorial català davant dels intents del Govern de l’estat d’alterar-lo
La vicepresidenta acompanyada del secretari de Cooperació, Joan Cañada, el director general d'Administració Local, Jordi Souto i els alcaldes beneficiaris del programa
La vicepresidenta del Govern i titular del Departament de Governació i Relacions Institucionals, Joana Ortega, ha signat amb l’alcalde de Bossòst (Val d’Aran), Francisco Rodriguez, i amb l’alcalde de Vall de Cardós (Pallars Sobirà), Llorenç Sanchez, els convenis per impulsar els projectes d’aquests dos municipis que han estat seleccionats pel programa Viure al Poble Més. La signatura ha tingut lloc en el transcurs d’un acte celebrat aquest migdia a l’Auditori del Palau de la Generalitat.
 
Durant la seva intervenció, la vicepresidenta del Govern ha lamentat que des de Madrid s’intenti atacar el model municipal català i ho ha qualificat de despropòsit. “Assistim a intents incomprensibles d’alterar, des d’un despatx de Madrid, tot un model de territori, i això ho volen fer sense cap estudi, sense cap reflexió i sense conèixer ni el territori ni el tarannà dels municipis afectats. I tot sota criteris estrictament comptables, com si l’ànima d’un país depengués del saldo o del dèficit que hi pugui haver en un moment concret”, ha dit.
 
En aquest sentit, Joana Ortega ha assegurat que el Govern de la Generalitat no cedirà davant d’aquests atacs i lluitarà per mantenir el model territorial català. “No hi ha municipis petits, sinó municipis amb més o menys població, però tots ells són necessaris per a l’equilibri d’aquest gran país que és Catalunya”, ha dit.
 
Per a la vicepresidenta, el programa Viure al Poble Més és una manera més de demostrar la voluntat del Govern de mantenir un territori equilibrat, amb qualitat de vida, “perquè les persones, visquem on visquem, tinguem les mateixes oportunitats”. Joana Ortega ha dit que a Catalunya no hi sobra cap poble i ha agraït la tasca de tots els alcaldes, alcaldesses, regidors i regidores, per l’esforç i voluntarisme amb què actuen des dels pobles petits.
 
La vicepresidenta ha estat acompanyada del secretari de Cooperació i Coordinació de les Administracions Locals, Joan Cañada, i del director general d’Administració Local, Jordi Souto. Hi han assistit també els directors territorials del Departament de Governació, així com representants de les associacions municipalistes i la resta d’alcaldes beneficiaris del programa.
 
Dos projectes de Viure al Poble Més al Pirineu
 
Bossòst rebrà 419.925 euros, d’una inversió total de 646.039 euros, per al projecte Bossòst, les rutes protectores, que, mitjançant la regeneració urbana, permetrà la potenciació turística i cultural del municipi per garantir el desenvolupament i la consolidació del comerç local. Es preveu també potenciar la creació de llocs de treball i fomentar la recuperació i valorització del patrimoni local. Les principals actuacions que es duran a terme són potenciar la senyalització de les rutes ja existents; rehabilitar el punt d’informació turística; rehabilitar la urbanització del nucli històric, i integrar tots els continguts d’interès turístic dins d’un portal d’Internet.
 
Vall de Cardós rebrà 476.065 euros, d’una inversió total de 732.408 euros, per al projecte Vall de Cardós: els camins de la pau, que, mitjançant la regeneració urbana, pretén valoritzar el patrimoni històric, arquitectònic i paisatgístic per promocionar els serveis i el comerç en l'àmbit turístic. L’oferta local cultural i turística s'articula al voltant del passat del poble, relacionat amb la Guerra Civil espanyola i la Segona Guerra Mundial, mitjançant la millora del nucli històric i diversos elements patrimonials dispersos pel seu territori i interrelacionats amb un entramat de rutes.
 
Viure al Poble Més és un programa destinat a subvencionar grans projectes dels ens locals de fins a 3.000 habitants que actuïn íntegrament en un nucli de població, com ara projectes de regeneració urbana i rural, de millora dels serveis turístics o que donin valor, protecció i conservació del patrimoni cultural.
 
Aquesta convocatòria d’ajuts compta amb un pressupost de 9,1 milions d'euros, dels quals 7 milions provenen dels fons FEDER de la Unió Europea i els 2,1 milions restants, que es corresponen al 15% de la despesa subvencionable total, els aporta el Departament de Governació i Relacions Institucionals. Així mateix, aquesta aportació de Governació del 15% té caràcter de bestreta, mitjançant un únic pagament en el moment de l’atorgament de la subvenció.
 
 
EN AQUESTS ENLLAÇOS US PODEU DESCARREGAR LES FOTOS: