Protecció Civil de la Generalitat manté la PREALERTA per la previsió de nevades a cotes baixes i la baixada acusada de la temperatura

query_builder   21 febrer 2013 19:27

event_note Nota de premsa

Protecció Civil de la Generalitat manté la PREALERTA per la previsió de nevades a cotes baixes i la baixada acusada de la temperatura

 

Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) manté en Prealerta el Pla Especial d’Emergències per a Nevades a Catalunya NEUCAT per la previsió del Servei Meteorològica de Catalunya (SMC) que preveu l’inici d’un episodi de nevades a partir de demà al matí que pot afectar zones on aquest fenomen és poc habitual i produir afectacions. També nevarà a Pirineu i Prepirineu però en zones on aquest fenomen és més habitual. La nit de divendres serà la més problemàtica i es demana precaució per minimitzar-ne les afectacions.

 

La previsió indica que demà pel matí es produiràn les primeres nevades a cotes altes de la demarcació de Girona, al llarg de la tarda anirà ampliant-se la zona on nevarà cap a la Catalunya Central, i litoral i prelitoral centre i sud (Tarragona i Terres de l'Ebre), mentre baixa la cota per la baixada molt acusada de les temperatures.

 

Les nevades més importants es produiran la nit de divendres a dissabte, especialment al prelitoral de Tarragona i Catalunya Central amb possibilitats de nevades febles a les comarques de Ponent i tot el litoral de la demarcació de Barcelona i també de Tarragona i Terres de l'Ebre.

 

L'episodi de fred s'allargarà la setmana vinent amb una previsió de baixades molt acusades en els termòmetres des de la matinada de diumenge a dilluns. Caldrà vigilar l'evolució de la previsió.

 

Aquesta tarda s'ha dut a terme al Departament d'Interior una reunió del Comitè Tècnics del pla NEUCAT, presidida pel director de Protecció General Civil de la Generalitat, Jordi Aurich, i amb presència de representants de Mossos d'Esquadra, Bombers de la Generalitat, SEM, Cos d'Agents Rurals, empreses de distribució elèctriques, RENFE, ADIF; FGC, Direcció General de Telecomunicacions i Societat de la Informació, carreteres de la Generalitat, de les diputacions i de l'Estat, xarxa RESCAT, telèfon d'emergències 112, Servei Català de Trànsit, entre d'altres.

 

Carreteres de la Generalitat, de les diputacions i de l'Estat, disposa de 184 màquines llevaneus, 16.000 tones de sal i 600.000 litres de salmorra en estoc.

 

Els operadors de ferrocarrils i infraestructures ferroviàries RENFE i ADIF han reforçat els serveis preventius incloent l'eventual ús de màquines  amb pales llevaneus. Ferrocarrils de la Generalitat FGC ha activat el seu Pla d'Autoprotecció per nevades i fred.

 

Les empreses de distribució d'electricitat han reforçat els serveis preventius i eventualment poden variar d'horari els treballs sobre les línies depenent de les zones i franges de més afectació del fenomen.

 

La Direcció General de Telecomunicacions i Societat de la Informació de la Generalitat manté contacte amb els operadors de telecomunicacions, que tenen a punt plans de contingència davant possibles afectacions del servei.

 

Des del Centre de Coordinació d'Emergències de Catalunya CECAT de Protecció Civil de la Generalitat s'ha informat d'aquesta situació a Ajuntaments, Consells Comarcals, cossos operatius, concessionaris de serveis bàsics (aigua, electricitat, gas, etc.), infraestructures bàsiques (aeroports, autopistes, operadors de telefonia) per tal que prenguin les mesures preventives corresponents. En total s'han realitzat més de 4.000 comunicacions.

 
En el cas dels Ajuntaments i Consells Comarcals, es tracta bàsicament de tenir a punt sal, fundents i grups electrògens, així com la possibilitat d'obrir pavellons o centres específics si cal acollir persones afectades. També que tinguin especial cura de les persones sense sostre, habilitant els espais i serveis necessaris.
 
Per aquest motiu, Protecció Civil de la Generalitat recomana a la població que es mantingui atenta a l’evolució meteorològica de cara a adequar la mobilitat i les activitats a l’aire lliure a aquesta situació. Davant la baixada de temperatures, també es demana seguir els consells per evitar accidents per la mala combustió d’estufes i calderes