La Secretaria General de l'Esport impulsa el Pla Estratègic dels Esports d'Hivern per "situar Catalunya al mapa" en les disciplines de neu i gel

query_builder   21 febrer 2013 20:30

event_note Nota de premsa

La Secretaria General de l'Esport impulsa el Pla Estratègic dels Esports d'Hivern per "situar Catalunya al mapa" en les disciplines de neu i gel

· El Pla vol consolidar i incrementar la pràctica dels esports de neu i de gel al país, amb un horitzó de 10 anys

· Ivan Tibau subratlla la “sinèrgia dels agents públics i privats” per executar un treball que vol nodrir la base i formar esportistes que obtinguin resultats en l’alt nivell

sge
Foto: Jordi Estruch
El secretari general de l’Esport, Ivan Tibau, ha presentat avui, al Museu i Centre d’Estudis de l’Esport Dr. Melcior Colet, de Barcelona, el Pla Estratègic dels Esports d’Hivern a Catalunya (PEEHC). Un pla, que com ha explicat, el Govern impulsa amb l’objectiu de “consolidar i incrementar la pràctica dels esports de neu i gel a Catalunya, tant pel que fa a l’esport de base com a la tecnificació i l’alt rendiment, amb un horitzó de 10 anys”.
 
El PEEHC mostra la situació actual dels diversos esports d’hivern al nostre país i planteja quines han de ser les pautes i actuacions a seguir en aquest camí de promoció i millora. La Secretaria General de l’Esport, a través del Consell Català de l’Esport, ha impulsat l’elaboració del Pla Estratègic com una eina que “ens ha de permetre disposar d’una guia que contempli tots els elements bàsics estructurals necessaris per aconseguir una major i millor pràctica d’aquests esports”, ha manifestat el secretari general de l’Esport.
 
En l’acte, el secretari general de l’Esport ha estat acompanyat de la tinenta d’alcalde de Qualitat de Vida, Igualtat i Esports de l’Ajuntament de Barcelona, Maite Fandos; el president de la Federació Catalana d’Esports d’Hivern, Oscar Cruz; el comissionat per a la candidatura Barcelona-Pirineu 2022, Enric Truñó; el vicepresident d’hoquei gel de la Federación Española de Deportes de Hielo, Frank Gonzalez; l’alcalde d’Alp, Ramón Moliner; l’alcalde de Rialp, Gerard Sabarich; l’alcalde de la Seu d’Urgell, Albert Batalla, i el president de la Unió de Federacions Esportives de Catalunya, David Moner, entre d’altres, a banda de representants de clubs, estacions d’esquí i entitats del sector.
 
Ivan Tibau ha assegurat que, en uns moments de dificultats econòmiques com els actuals, “hem de fer aquella feina que habitualment és més difícil de fer: assenyalar camins, planificar i buscar les màximes més eficients amb el concurs de tots els agents de cada sector”, i ha mostrat el desig que el PEEHC “ajudi a impulsar aquestes disciplines i posi el nostre país al mapa dels esports de neu i dels esports de gel”.
 
L'estudi és integral i recull totes les manifestacions esportives d'hivern, neu i gel, així com aquelles disciplines d'esports d’hivern adaptats per a persones amb una discapacitat. Els plantejaments per esports de neu i de gel són estudiats i valorats de forma separada, tant a nivell d’anàlisi inicial com de proposta estratègica, ja que es parteix de realitats molt diferents. Les conclusions d’aquest procés són el resultat de la participació de més de 40 àmbits diferents del sector dels esports d’hivern, que de forma voluntària i proactiva han debatut i aportat els seus coneixements, experiència i propostes.
 
Els objectius que han guiat l’elaboració del PEEHC han estat, per una banda, promocionar la pràctica esportiva dels esports d'hivern a Catalunya, tant els de neu com els de gel, i posicionar el Pirineu català a nivell internacional com a territori de referència en l’oferta d’oci esportiu en esports d’hivern així com a referent de qualitat en l’organització de grans esdeveniments.
 
Suport a Barcelona-Pirineu 2022
 
D’altra banda, el Pla ha d’ajudar tant a la promoció de l’esport de base i de lleure com als processos de tecnificació i alt rendiment dels esports d’hivern,  amb la perspectiva d’aconseguir esportistes amb possibilitats d’obtenir els millors resultats possibles en les competicions nacionals i internacionals d’alt nivell. “Per tant, també ha de reforçar els diversos treballs i projectes de la candidatura dels Jocs Olímpics d’Hivern Barcelona-Pirineu 2022”, ha afegit Ivan Tibau.
 
El comitè de treball que ha coordinat l’elaboració i redacció d’aquest Pla ha estat format pel Consell Català de l’Esport, la Federació Catalana d’Esports d’Hivern, l’Ajuntament de Barcelona i l’Oficina de la Candidatura Barcelona Pirineu 2022. Hi han participat més de 90 experts de tots els àmbits dels esports d’hivern. S’han establert 19 línies estratègiques i 51 plans d’actuació, i cada línia estratègica assenyala els agents implicats i una proposta de temporització. “En tot el plantejament, s’apunta la importància d’una coordinació i sinèrgia de tots els agents públics i privats”, diu Ivan Tibau, així com la necessitat de clarificar els processos i els programes esportius i d’impuls de les diverses disciplines dels esports d’hivern.
 
Per la seva banda, Maite Fandos ha recordat la vinculació històrica de Barcelona amb els esports d’hivern i de muntanya, i ha assegurat que el PEEHC és important perquè pot “ajudar els clubs de neu i gel de la ciutat a comptar amb més instal·lacions” i per l’impacte econòmic que generen aquests esports. Fandos també ha destacat que la marca Barcelona, un referent, pot contribuir a situar també el Pirineu com a marca esportiva, cosa que reforçaria el vincle amb el territori. “Estem fent passos endavant perquè Barcelona torni a ser olímpica”, ha conclòs.
 
Finalment, Oscar Cruz ha exposat que el naixement del Pla Estratègic va molt lligat a la candidatura Barcelona-Pirineu 2022 per fer que “el somni olímpic torni a Catalunya”. “El Pla és un full de ruta per tal que els nostres esportistes puguin arribar al 2022 amb opcions d’arribar al podi i tinguin les millors eines per competir amb els altres països”, ha comentat, conscient que acollir els Jocs Olímpics “posaria el Pirineu al món”, per la qual cosa ha demanat el màxim suport a tothom.
 

1  

Imatges

Fotografia de la presentació (Autor: Jordi Estruch)

Fotografia de la presentació (Autor: Jordi Estruch) 213